Gát (Líbia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gát (غات Ghat)
városkép
városkép
Közigazgatás
Ország Líbia
TartományGát
Népesség
Teljes népesség22 000 fő (2011)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság670 m
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 24° 57′ 40″, k. h. 10° 10′ 30″Koordináták: é. sz. 24° 57′ 40″, k. h. 10° 10′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Gát témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gát (arabul: غات, Ġāt, nyugati átírással: Ghat) település Líbia délnyugati részén az algériai határ közelében. Az Akkakusz-hegység nyugati lábánál Gát tartomány székhelye. Lakossága 22 ezer fő volt 2011-ben.[1]

A település hagyományosan a Szaharát átszelő karavánok fontos állomáshelye. Az ókorban a garamantészek városa volt, akkor Rapsa néven volt ismert.

Minden év decemberében egy tuareg fesztivál zajlik.[2] A közeli Akakusz és Taszilin-Ádzser hegység a történelem előtti sziklarajzairól és festményeiről híres.


Gát óvárosa


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 27.)
  2. Archivált másolat. [2006. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ghat, Libya című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ghat (Libyen) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]