Frome (Dorset)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frome
A Frome Dorchesternél
A Frome Dorchesternél
Közigazgatás
Országok Egyesült Királyság
MegyeDorset
TelepülésekDorchester, Wareham
Földrajzi adatok
Hossz48 km
Forrásszint175 m
Vízhozam6,38 m³/s
Vízgyűjtő terület454 km²
ForrásEvershot
é. sz. 50° 50′ 15″, ny. h. 2° 36′ 02″
TorkolatPoole
é. sz. 50° 41′ 45″, ny. h. 1° 59′ 19″Koordináták: é. sz. 50° 41′ 45″, ny. h. 1° 59′ 19″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Frome témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Frome (kiejtése /ˈfruːm/) folyó Anglia Dorset megyéjében. A 48 km hosszú folyó Délnyugat-Anglia egyik jelentős vízfolyása. Torkolatától, Poole-tól Warehamig hajózható.

Vízrajza[szerkesztés]

A folyó a Dorset Downs dombságban ered Evershot falunál, majd áthalad Maiden Newton, Dorchester, West Stafford és Woodsford településeken. Warehamnál egybefolyik a Piddle (más néven Trent) folyóval és együtt mint Warehami-csatorna folyik a tengerbe a Poole Harbour öblében. Vízgyűjtő területe 454 km², a megye területének egyhatoda.

A mészkődombok közül kiérve, Dorchester után a folyó sok homok, kavics és agyagüledéket rak le és a síkságon régebben, a szabályozás előtt széles, mocsaras árteret hozott létre. Az itteni mocsarakról kapta nevét a rómaiak előtt itt élő helybeli kelta törzs, a durotriges („vízlakók”). Torkolatánál a jégkorszak utáni tengerszintemelkedés miatt ria, tenger által elöntött folyóvölgy, a mai Poole Harbour jött létre.

Története[szerkesztés]

A rómaiak az 1. század végén egy vízvezetéket építettek, amely a folyó felső szakaszáról szállította a vizet újonnan alapított Durnovaria (a mai Dorchester) városukba.[1] A vezeték esése mintegy 7,6 m volt és becslések szerint napi 35 millió liter vizet szolgáltatott a városlakóknak.[2] A vízvezeték számára épített földteraszok egy része ma is megtalálható.

A Frome Warehamnál

A vikingek portyáik során több alkalommal is felhajóztak a Frome-on. Támadásaik miatt épültek meg Wareham falai 876-ban.

A 19. század végéig a folyón szállították az ország belsejébe a Purbeck-félsziget kaolinos agyagját, azonban a vasutak kiépülése feleslegessé tette ezt az útvonalat.

Élővilág[szerkesztés]

A Frome-ba rendszeresen felúszik ívni az atlanti lazac, azonban az utóbbi időben drasztikusa csökkent a létszámuk: az 1988-as 4 ezer példányról 750-re 2004-ben. A jelenség pontos okai nem ismertek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Roman Dorchester (Durnovaria)', An Inventory of the Historical Monuments in Dorset, Volume 2: South East (1970), pp. 531-592. University of London & History of Parliament Trust, 2013. november 1. (Hozzáférés: 2014. március 24.)
  2. szerk.: R. A. Otter: 5, Dorset and South Wiltshire, Southern England, Civil Engineering Heritage. Thomas Telford Ltd, 133–4. o. (1994). ISBN 07277 1971 8 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a River Frome (Dorset) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.