Fika (svéd kultúra)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fika egy svéd szokás, amely során kávézni, szendvicset, desszerteket enni gyűlnek össze a munkatársak, rokonok, vagy barátok.[1] Maga a svéd fika szó is azt jelenti, hogy kávézni. Kevésbé szigorúan vett értelemben a kávé helyettesíthető teával, gyümölcslével, limonádéval is. Gyerekek körében is igen közkedvelt szokás. Néhány társadalmi csoport körében a fika hasonló az angol ötórai teázáshoz. Néhány svéd étel esetében a fika szerepelhet előtagként is, mint például a fikabröd ("fika kenyér").

Szabadtéri fikázás tavasszal
Egy család Söderhamnban fikázás közben 1916-ban

Nevének eredete[szerkesztés]

A fika egy tipikus visszafelé történő kifordítása a kaffi, kávé jelentésű svéd szónak. A kaffi a manapság használatos kaffe szó régebbi változata. Gyakran a fika szóból eredeztetik a svéd fik, azaz kávézó szót.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fika (culture) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Henderson, Helene. The Swedish Table. U of Minnesota P, xxiii-xxv. o. (2005). ISBN 978-0-8166-4513-8 
  2. fik (swedish nyelven). Nationalencyklopedin. (Hozzáférés: 2010. december 30.)