Fehér doboz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tudományos és műszaki területen a fehér doboz – ellentétben a fekete dobozzal – egy olyan alrendszer, melynek a belseje vizsgálható, de rendszerint nem módosítható. Az ún. fehér doboz tesztelés során azt vizsgálják, hogy a rendszer teljesíti-e az elvárt követelményeket.

Általában az alrendszer belsejéhez való hozzáférés megkönnyíti az alrendszer megértését; például, ha egy programozó vizsgálhatja a forráskódot, az algoritmus gyengeségei sokkal könnyebben feltárhatók. Emiatt a fehér doboz tesztelés sokkal hatékonyabb, mint a fekete doboz tesztelés, de jelentősen nehezebb az alrendszer tesztelő részéről szükséges alapos megértésének szükségessége miatt.

A fehér doboz olyan rendszert is jelent, amely látható, de komplexitása miatt fekete doboznak is tekinthető.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a White box (software engineering) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • BCS SIGIST (British Computer Society Specialist Interest Group in Software Testing): Standard for Software Component Testing (angol nyelven) (PDF), 2001. április 27. (Hozzáférés: 2011. augusztus 24.)