Facebook Zéró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Facebook Zéró kifejezés eredetileg a Facebook közösségi hálózat és egyes mobilinternet-szolgáltatók megegyezésére utalt.[1] Ez a jelentés 2018-ban módosult, és a Facebook által követett, „vissza a gyökerekhez” jellegű új irányt kezdte jelölni. Az ekkor bevezetett új algoritmus alapján a közösségi oldal egyre kevesebb reklám- és marketingtartalmat, illetve hírcikket fog mutatni a felhasználóknak. Ezek helyett a hírfolyamot az ismerősök által generált tartalmak fogják uralni.[2]

Története[szerkesztés]

Chamath Palihapitiya, a Facebook akkori, a felhasználók számának növekedéséért felelős alelnöke a barcelonai Mobile World Congress mobiltechnológiai kiállításon, 2010 februárjában jelentette be ezt az újítást.[3] Hivatalos bevezetésére 2010. május 18-án került sor, amikor a Facebook megkezdte együttműködését 50 mobilszolgáltató céggel a világ minden tájáról. A Facebook ez utóbbiak által elérhetővé tett, Zéró változatának lényege az volt, hogy a szolgáltatók nem számolnak fel adatforgalmi díjat a Facebook letisztult, kizárólag szöveg alapú változatának használatáért.

2018 januárjában a kifejezés új jelentést kapott Mark Zuckerberg bejelentésével, mely szerint a hírfolyam a felhasználók érdeklődési köre alapján javasolt releváns tartalmak (hírcikkek, marketing- és reklámanyagok stb.) figyelmükbe ajánlásával szemben ezután az „értelmesebb társas interakciókat” fogja támogatni, vagyis az ismerőseiktől származó tartalmakat részesíti előnyben.[4] Bejelentése nyomán a „Facebook Zero” kifejezést ennek az új fogalomnak a jelölésére kezdték el használni. Ez esetben tehát a „zéró” a hírfolyam „letisztítására”,  „lenullázására” utal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tippek értékesítési üzenetek, üzleti kommunikáció, szövegírás, hirdetések és hírlevelek írásához (hu-HU nyelven). Langmár Kommunikáció. [2018. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 25.)
  2. Az év első közösségi média forradalma: változik a Facebook - Tippek értékesítési üzenetek, üzleti kommunikáció, szövegírás, hirdetések és hírlevelek írásához (hu-HU nyelven). Langmár Kommunikáció. (Hozzáférés: 2018. január 25.)
  3. Robin Wauters: Facebook Launches Zero, A Text-Only Mobile Site For Carriers. TechCrunch, 2010. február 16.
  4. Hern, Alex: Why Facebook's news feed is changing – and how it will affect you (angol nyelven). the Guardian, 2018. január 12. (Hozzáférés: 2018. január 25.)