Ugrás a tartalomhoz

Fájl:Rajki Márton sírja, 2024.jpg

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Eredeti fájl(1 617 × 1 406 képpont, fájlméret: 624 KB, MIME-típus: image/jpeg)

Összefoglaló

Leírás
Magyar: Rajki Márton, született: Klein Mór (Zenta, 1901. szeptember 23. – Budapest, 1959. július 30.) ügyvéd, 1956-ban az újpesti Forradalmi Bizottság elnöke, a Keresztényszocialista Párt alapító tagja, majd a megtorlások áldozata. Sírja a budapesti Megyeri temetőben, (46. parcella). — Hamvait illető kiegészítés: „Maradt a 301-esben. Ezen vitatkoztam apuval, ő azt szerette volna, hogyha elviszik Újpestre, a nagymama mellé, aki ott van eltemetve. Mivel nagyapának nem volt sírja, apu úgy járt túl a hatalom eszén, hogy a nagymama sírjára ráíratta a nagypapa nevét, és hogy 1959-ben halt meg. Fölvésetett egy bibliai idézetet, ez a Mária Rádióból maradt meg bennem: "Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a Mennyek országa". Azok az idióták nem ismerték ezt az idézetet. Tehát 1963 óta ott van azon a síron a nagypapa neve, és ez az idézet. A nyolc boldogság-mondás közül az egyik.” Forrás: Vennes Aranka: A nagyapa jelenvalósága. (Interjú Dr. Rajki Mártonnal). 2021. szeptember 15. Jeltelenül elföldelve. A politikai megtorlások során életüket vesztett személyek (1945–1967). Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára adatbázisa, 2021.
Dátum
Forrás A feltöltő saját munkája
Szerző Bizottmány

Licenc

Én, e mű szerzője a művemet az alábbi licenc alatt teszem közzé:
Creative Commons CC-Zero Ez a fájl a Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication licenc alatt lett közzétéve.
A műhöz tartozó személy ezzel a dokumentummal a munkáját köztulajdonná tette. A törvények alapján megengedhető mértékig lemondott minden őt megillető jogról a szerzői jog és az összes kapcsolódó vagy vonatkozó törvény alapján, ami a munka alapján neki járna az egész világon. A CC0 alatt kiadott művek szerzőjét nem kell megjelölni. A munka hivatkozásakor nem kell jóváhagyást kérni a szerzőtől.

Képaláírások

Rajki Márton sírja, 2024

A fájl által ábrázolt elemek

mű tárgya

Fájltörténet

Kattints egy időpontra, hogy a fájl akkori állapotát láthasd.

Dátum/időBélyegképFelbontásFeltöltőMegjegyzés
aktuális2024. május 9., 21:51Bélyegkép a 2024. május 9., 21:51-kori változatról1 617 × 1 406 (624 KB)BizottmányUploaded own work with UploadWizard

Az alábbi lap használja ezt a fájlt:

Globális fájlhasználat

A következő wikik használják ezt a fájlt:

  • Használata itt: www.wikidata.org