Fájl:Mór Jókai - The 21th page of the Novel of the Next Century - Google Art Project.jpg

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Eredeti fájl(4 209 × 5 121 képpont, fájlméret: 4,67 MB, MIME-típus: image/jpeg)

Összefoglaló

Művész
Jókai Mór  (1825–1904)  wikidata:Q379621 s:hu:Szerző:Jókai Mór q:hu:Jókai Mór
 
Jókai Mór
További nevei
Születési név: Ásvay Jókay Móric; Jókay Móric
Leírás magyar író, színműíró, politikus és újságíró
Születési és halálozási dátum 1825. február 18. Szerkesztés a Wikidatán 1904. május 5. Szerkesztés a Wikidatán
Születés és halálozás helye Komárom Budapest
Munkásságának helye
Nemzetközi katalógus
artist QS:P170,Q379621
(1825/1904)
Mű címe
English: The 21th page of the Novel of the Next Century
Magyar: A jövő század regénye kéziratának 21. oldala
A jövő század regénye : Jókai Mór teremtette meg a modern magyar utópisztikus és tudományos-fantasztikus irodalmat. Művei az első világháborúig meghatározták a magyar fantasztikus irodalom arculatát és témáit. Az író fantáziája korokon és időn keresztül szárnyal Atlantisz pusztulásától (Óceánia), csodálatos utazásokat bemutató történetein (Egész az északi pólusig) keresztül, egészen az utópisztikus robinzonádig (Ahol a pénz nem isten). A jövő század regénye legjelentősebb utópisztikus SF műve 1872-1874 között jelent meg. A mű öt évtizeden átívelő cselekménye 2000-ig mutatja be Jókai álmát Magyarország és a világ jövőjéről. Jókai hitt a technikai hatékonyságnövekedés és a természettudományos felfedezések világmegváltó erejében. A regény fordulatos cselekményével, képzeletének gazdagságával, költői hangjával és szuggesztív jövőképével a fantasztikus, tudományos-fantasztikus és utópisztikus irodalom legnagyobb hatású tizenkilencedik századi íróival (Edgar Allan Poe, Jules Verne, Camille Flammarion, Kurd Laßwitz, Edward Bulwer-Lytton, Vlagyimir Odojevszkij) állítják párhuzamba Jókait. A fantasztikus irodalomban betöltött szerepe mellett a regény egyedülálló irodalomtörténeti értékkel bír. Dosztojevszkij Ördögök című regényével párhuzamosan egy időben jelent meg, és a nagy orosz íróhoz hasonló hangsúllyal mutatja be az anarchizmust. A jövő század regényének Petőfi Irodalmi Múzeumban található kézirata a regény mindkét részéből tartalmaz fejezeteket. Az autográf tintaírással írt szöveget az író tinta- és ceruzaírásos kiegészítésekkel látta el.
Dátum 1872/1874
institution QS:P195,Q1234343
Forrás/fényképész 5AEY2Ic-1gnS3w at Google Cultural Institute, zoom level maximum

Licenc

Ez egy kétdimenziós, közkincs mű hű fényképe. Maga a mű a következő okból számít közkincsnek:
Public domain

A szerző halálozási ideje 1904, ezért ez a mű közkincs abban az országban, ahol elkészítették, és minden olyan további államban, ahol a szerzői jogi védelmi idő a szerző élete plusz 100 év vagy kevesebb.


Ez az alkotás az Amerikai Egyesült Államokban közkincsnek számít, mivel 1929. január 1. előtt publikálták.

A Wikimédia Alapítvány hivatalos álláspontja szerint „kétdimenziós közkincs művek hű reprodukciói közkincsnek számítanak”.
Ez a fénykép ezért szintén közkincsnek számít. Más jogrendszerekben ennek a műnek az újrafelhasználása korlátozott lehet; lásd a Commons:Reuse of PD-Art photographs lapot a részletekért.

Fájltörténet

Kattints egy időpontra, hogy a fájl akkori állapotát láthasd.

Dátum/időBélyegképFelbontásFeltöltőMegjegyzés
aktuális2013. november 24., 23:51Bélyegkép a 2013. november 24., 23:51-kori változatról4 209 × 5 121 (4,67 MB)DcoetzeeBot=={{int:filedesc}}== {{Google Cultural Institute |commons:artist= |commons:title= |commons:description= |commons:date= |commons:medium= |commons:dimensions= |commons:institution= |commons:location= |commons:references= |commons:object_history= |commons...

Az alábbi lap használja ezt a fájlt:

Globális fájlhasználat

A következő wikik használják ezt a fájlt:

  • Használata itt: www.wikidata.org