Delegálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Delegáció szócikkből átirányítva)

A delegálás a számítástechnikában vagy a számítógépes programozásban általában arra utal, hogy egy entitás átad valamit egy másik entitásnak.[1] Továbbá utal még ezen entitások kapcsolatainak a különféle formáira. Ezeket tartalmazzák:

  • Delegálás (objektumorientált programozásban), az egyik objektum tagjának (a fogadó) a kiértékelése, ami összefüggésben van az eredeti objektummal (a feladóval).
    • Delegációminta, egy programtervezési minta ami megvalósítja a delegációt.
    • Továbbítás (objektum-orientált programozásban), gyakran zavaros lehet ez a technika, úgy használjuk, hogy a küldő objektum egy másik objektum megfelelő tagját használja anélkül, hogy a fogadó objektum tudna az eredeti küldő objektum létezéséről.
    • Objektumok összesítése, az egyik objektum általános kifejezése egy másik felhasználásával.
  • Delegálás (számítógépes biztonság): egy felhasználó vagy folyamat, lehetővé teszi egy másik felhasználónak vagy folyamatnak, hogy a saját hitelesítő adatait vagy engedélyeit felhasználja.
  • Delegált (CLI), egy formája a típus-biztonságos mutatónak, amelyet a Common Language Infrastructure (CLI) használ, meghatározva egyaránt a hívás módját, és opcionálisan egy objektumot is, amelyen keresztül a metódus meghívható.

Források[szerkesztés]

  1. Barry Wilkinson, Grid Computing: Techniques and Applications (2009), p. 164, ISBN 1420069543.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Delegation (computing) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.