Bliss-nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bliss nyelv szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Bliss-nyelv a Charles K. Bliss(wd) által feltalált paszigráf nyelv, azaz csak írásos formában létezik. Piktografikus és ideografikus jelek alkotják; ezek kombinációjával mondatok alkothatók, gondolatok fejezhetők ki.

Története[szerkesztés]

A nyelv kialakításához a kínai írás adta az ötletet, ami lehetővé teszi, hogy az egymást szóban megérteni nem tudók írásban kommunikálni tudjanak. A nyelv célja, hogy megértesse az embereket egymással, ezzel leküzdje a konfliktusokat, és elhozza a világbékét. Ebben a munkájában felesége, Klara Bliss segítette. Rendszerét kétszer is megjelentette, 1949-ben és 1965-ben Semantography néven publikálta.

Miután a nyelv nem érte el eredeti célját, a szerző engedélyt adott a nyelv felhasználására az augmentatív és alternatív kommunikációban. Erre a célra először 1971-ben, Kanadában vezették be. 1975-ben Bliss a nyelv jogait az általa tett alapítványra, a Blissymbolics Communication Foundationre (ma: Blissymbolics Communication International) ruházta át. A szerződést 1982-ben megerősítették. Azóta az alapítvány fejleszti tovább a nyelvet. A nyelvet Magyarországon 1983-ban vezették be.

Nyelvtana[szerkesztés]

Az alapjel készletet a 120 Bliss-betű adja, amik kombinálásával Bliss-szavak épülnek fel. A Bliss-betűk egyszerű, könnyen megrajzolható formákból épülnek fel. A szimbólumokat a BCI-standard rögzíti. Jelenleg úgy 2500 Bliss-szó használatos.

A nyelv könnyen az egyes felhasználó fejlettségi szintjéhez, képességeihez és szükségleteihez igazítható. Lehetővé teszi, hogy a nem beszélő, néma vagy alig beszélőképes ember eljusson az egy szavas mondatoktól a bonyolult szerkezetű mondatokig, és felkészüljön az anyanyelvi írás-olvasás elsajátítására. Használat közben a jeleket, Bliss-betűket és Bliss-szavakat írott szavak kísérik, ami lehetővé teszi, hogy az is megértse, aki nem tanulta.

Egy Kanadából kiindult kísérleti kezdeményezés nyomán a Bliss-nyelv már e-mailekben is használható.

Példák[szerkesztés]

Példamondat:

Bliss cinema.png
Én akarok menni moziba.

Mozgás:

A kerék Wheel Bliss.png jelből további jelek alkothatók:

  • Rövid alulvonással: közlekedés, szállítás Transport Bliss.png
  • Hosszú alulvonással: út Voyage Bliss.png
  • Szék a keréken: kerekesszék Wheelchair Bliss.png
  • Szárnyakkal ellátva: repülőgép Airplane Bliss.png

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bliss-Symbol című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blisa skribo című eszperantó Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.