Barométer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Barográf szócikkből átirányítva)
Függőleges, felső végén zárt csőben lévő higany nem folyik ki az alsó tálba, mert a légnyomás visszatartja.

A barométer vagy magyar szóval légnyomásmérő a légnyomás mérésére szolgáló meteorológiai műszer. Evangelista Torricelli találta fel 1643-ban.

Működése[szerkesztés]

Működése azon az elven alapul, hogy ha egy egyik végén lezárt higannyal telt csövet nyitott végével egy higannyal töltött edénybe állítunk (lásd a képen), akkor a higanyoszlop magassága a higannyal teli edényre nehezedő légnyomásnak megfelelően változik.

A modern barométereken egy számlap előtti mutató segít a pontos értéket leolvasni. A légnyomásváltozás úgy olvasható le, hogy az ún. után-állító mutatót az üveglapon lévő gombbal arra az osztóvonalra állítjuk, amelyen a másik (a légnyomás-) mutató áll. A következő leolvasáskor a változás így már könnyen megállapítható.

A légnyomás mértékegysége a Pa százszorosa, a hPa (hektopascal).

1 atm = 101325 Pa = 1013,25 hPa = 1013,25 mbar = 760 Hgmm = 760 Torr

Barométer kalibrálás[szerkesztés]

Rendkívül fontos légnyomásmérőnket használat előtt bekalibrálni, a térképeken szereplő értékek a relatív, tengerszintre átszámított légnyomást ábrázolják. A tengerszinthez képest a légnyomás hozzávetőlegesen 1 hPa (1 mbar) mértékben csökken 10 méterenként.

Típusai[szerkesztés]

Goethe féle barométer

Higanyos barométer[szerkesztés]

Meteorológiai állomásokon használják, pontosabb, mint az aneroid típus.

Vizes barométer[szerkesztés]

A Goethe féle barométer a legegyszerűbb légnyomásmérő, mely egyik végén nyitott U alakú cső színes vízzel félig töltve. Mivel a lezárt rész levegőmennyisége állandó, a csőszakaszok vízszintjét a külső légnyomás mozgatja.

FitzRoy féle viharbarométer (vagy viharüveg) könnyen kristályosodó folyadékkeveréket tartalmazó üveg, amely a légnyomás és hőmérséklet hatására változtatja állagát.

Aneroid barométer[szerkesztés]

A légnyomás mérésének elterjedt eszköze a fémbarométer (aneroid barométer), ez egy fémdoboz, amelyben vákuum van, a doboz hajlékony oldalai a változó légnyomás szerint tágulnak, illetve húzódnak össze.

Barográf[szerkesztés]

Barográf védőburkolata nélkül

A barográf az idő függvényében a légnyomás változásait kirajzolja. A légnyomás, valamint ennek magassággal való összefüggése alapján a magasság regisztrálására való műszer.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források, külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Barometer
A Wikimédia Commons tartalmaz Barométer témájú médiaállományokat.