Avernói-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Avernói-tó
Ország(ok) Olaszország
HelyCampania, Nápoly megye, Pozzuoli város
Típuskrátertó
Felszíni terület3,5 km2
Legnagyobb mélység60 m
Elhelyezkedése
Avernói-tó (Olaszország)
Avernói-tó
Avernói-tó
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 50′ 18″, k. h. 14° 04′ 30″Koordináták: é. sz. 40° 50′ 18″, k. h. 14° 04′ 30″
Avernói-tó (Campania)
Avernói-tó
Avernói-tó
Pozíció Campania térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Avernói-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Avernói-tó avagy Avernusi-tó (olaszul Lago d'Averno) egy krátertó Dél-Olaszországban, Campania régióban, 4 km távolságra északnyugati irányban Pozzuoli városától, a Campi Flegrei területén. A tó nagyjából kör alakú, átmérője 2 km, legnagyobb mélysége 60 m.

A tó különös jelentőséggel bírt a rómaiak körében, akik úgy tartották, hogy itt volt az alvilág bejárata. Neve a görög eredetű aornos szóból származik, melynek jelentése „madár nélküli”. Ennek eredetét azzal magyarázzák, hogy a tó felett alacsony repülő madarak elpusztultak a belőle felszálló vulkáni eredetű kénes gázok miatt. A római írók körében az Avernus szót az alvilág szinonimájaként használták. Vergilius hőse Aeneas a történet szerint egy, a tó mellett lévő barlangon keresztül jutott el az alvilágba.

Tudományosan nem bizonyítottak a tóból felszálló gázok, de valószínű, hogy a Campi Flegrei vulkanizmusának utóműködéseihez kapcsolódik.

Gyilkos híre ellenére a rómaiak számos villát építettek partjai mentén. A tavat megszemélyesítő istent part menti templomokban imádták.

I. e. 37-ben Marcus Vespasianus Agrippa római tábornok Portus Julius (Julius Caesar után) néven katonai támaszponttá alakította a római flotta számára. A tavat egy csatornával kötötte össze a Lucrinói-tóval, amelyet megnyitott a tenger felé.

A tó partját egy 1 km hosszú földalatti folyosó, a Cocceio barlangja kötötte össze Cumae-val, melyben harci szekerek is közlekedhettek. Ez volt a történelem első földalatti útvonala és egészen az 1940-es évekig használatban volt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lake Avernus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Blanchard, Paul. Southern Italy (angol nyelven). London: Somerset Books Company (2007). ISBN 9781905131181