Amerikai drótszőrű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az amerikai drótszőrű macska egy észak-amerikai mutáns faj.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Drótszőrű macskákról már a második világháborút követően beszámoltak Nagy-Britanniából,a fajta mégsem innen,hanem Amerikából származik. Az 1960-as években,egy New York állambeli farmon született az a vörös-fehér tarka macska,amely egy közeli rextenyésztőhöz,O'Shea asszonyhoz került,aki vállalkozott arra,hogy kitenyészti a drótszőrű mutánsokat az első rábízott macska testvérpár párosításával. Az első fajtiszta amerikai drótszőrű macskák 1969-ben születtek;minden mai példány visszavezethető arra az Adam nevű macskára.

Genetika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A további keresztezésekkor gyorsan kiderült,hogy a drótszőrt okozó gén domináns,ami azt jelenti,hogy ha csak az egyik szülő drótszőrű akkor az alom fele is drótszőrű lesz,tehát öröklik a kicsik ezt a jelleget. A későbbiekben rövid szőrű amerikai macskákkal javították a fajtát. Az ősei fajtátlan rövid szőrűek.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Három szőrfajta jellemzőét mutatom be:

Teknőcszínű-fehér tarka kalikó:A vastag és göndör szőrszálaktól a bunda vaskos,kemény,rugalmas és hullámos kinézetű,ami különösen feltűnő a fejen. Külsőleg e macskák bundája a birkák gyapjára emlékeztet;a hason és az áll alatt valamivel kevésbé durva. A bajuszszőrök szintén göndörödnek.

Barna tigriscirmos:A cirmos mintázat szokatlan bundaszerkezet ellenére is jól látszódik. Kívánatos az alapszín és a cirmos rajzolat közötti kellő ellentét.

Vanjellegű teknőcszínű-fehér tarka:A teknőcszínű és fehér vanjellegű mintázatot nőstény amerikai macskák segítségével vitték be a drótszőrű vérvonalakba.

Testfelépítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egészséges felépítésű,izmos testű. Közepesen hosszú,erős csontozatú,jó izomzatú lábai vannak. A szemei nagyok és kerekek. A lábai zártak.

Jelleme[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játékos és élénk jellemű faj,ami több odafigyelést igényel. Minden nap kell befektetni egy kis időt az életünkben ahhoz,hogy eme macska faj hűséges és ragaszkodó legyen hozzánk. Ha mégse így tennénk a macska szomorú lesz és kedvetlen.

Szőre[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az amerikai drótszőrű szőre göndör,a vezérszőrök vége horgas vagy görbe,még a fülben is. A bundát alkotó szőrszálak vastagabbak a szokásosnál. A kölykök bundája születésükkor feszes,göndör de tökéletes minőséget négy-öt hónap múlva éri el. Középhosszú szőrű;göndör és durva tapintású.

Gyakoriság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Észak-Amerikán kívül nem nagyon gyakori.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Határozó kézikönyvek:Macskák:David Alderton