Ajándékkártya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai üzlethálózatok ajándékkártyái

Az ajándékkártya egy pénzzel előre feltöltött műanyag értékkártya, amely termékvásárláskor a megadott elfogadóhelyen vagy elfogadóhelyi hálózatban használható fel. Funkciójában és működési mechanizmusában az ajándékutalványhoz hasonlítható: az ajándékozó a kártya forgalmazójának egy bizonyos összeget fizet, amiért egy díszes (gyakran díszesen csomagolt) műanyag értékkártyát kap. Ezt az ajándékozott azután az általa kiválasztott áru vagy szolgáltatás megvásárlására költheti.

Története[szerkesztés]

Az első ajándékkártyát (gift-cardot) az amerikai Blockbuster Entertainment vezette be 1994-ben, ugyanis a színes fénymásolók megjelenésével könnyen hamisíthatóvá váltak a papír alapú ajándékutalványok.[1] A Nabanco volt az első, aki a fizetési rendszerébe illesztette a giftcard-ot.

Előnyei és hátrányai[szerkesztés]

Az ajándékozó szempontjából az ajándékkártya előnye az egyszerűség, hátránya az, hogy az ajándékkártya – a készpénzhez hasonlóan, bár annál valamivel kevésbé – személytelen. Az ajándékozott szempontjából előny az, hogy a megajándékozott maga választhatja ki a neki legjobban tetsző ajándékot, hátrány viszont az, hogy az ajándékkártya – típusától függően – korlátozza, hogy melyik kereskedőknél, illetve milyen termékek vagy szolgáltatások megvásárlására használható.[2][3][4]

A kártya kibocsátója szempontjából előny az, hogy a bevétel mindjárt a kártya megvételkor keletkezik, míg a tényleges ellenszolgáltatás teljesítésére csak később (esetleg sohasem) kerül sor. Hátrány az, hogy a kártya a kibocsátóval szemben nehezen meghatározható időben esedékes követelést testesít meg.[5] Ez utóbbi probléma korlátozására az ajándékkártyáknak gyakran fix lejárati idejük van.[6]

Források[szerkesztés]

  1. Buchanan, Matt: The Vile History of Gift Cards and How They Came to Destroy Christmas. Gizmodo
  2. Gift Card, hogy az ajándék valóban öröm legyen!
  3. Pénz vs ajándék?
  4. Gift Cards: Practical or Impersonal?. [2011. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 12.)
  5. Accounting for Gift Cards Journal of Accountancy
  6. New Gift Card Rules. [2012. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 12.)