Ada híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ada híd
Az Ada híd esti díszkivilágításban
Az Ada híd esti díszkivilágításban
ElhelyezkedéseBelgrád
Áthidalt akadálySzáva
Szerkezettípusferdekábeles híd
Anyagbeton, acél
Legnagyobb támaszköz376 m
Nyílások száma4
Teljes hosszúsága996 m
Szélesség45,04 m
Magasság200 m
Sávok száma2 × 3 közúti, illetve 2 vasúti
Átadás ideje2012. január 1.
Elhelyezkedése
Ada híd (Belgrád)
Ada híd
Ada híd
Pozíció Belgrád térképén
é. sz. 44° 47′ 42″, k. h. 20° 25′ 34″Koordináták: é. sz. 44° 47′ 42″, k. h. 20° 25′ 34″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ada híd témájú médiaállományokat.

Az Ada híd (szerbül: Мост на Ади / Most na Adi) ferdekábeles híd, amely Ada Ciganlija szigetének csúcsánál köti össze Szerbia fővárosának, Belgrádnak Čukarica és Újbelgrád kerületeit a Száva felett. A 200 méter magas pilon a sziget csúcsán helyezkedik el, amelyet nagy mennyiségű betonnal erősítettek meg, és kissé megnövelték, hogy erősebb alapokat biztosítsanak neki.[1] Az építkezés 2008-ban kezdődött el, a híd 2012. január 1-jén nyílt meg, míg a rávezető utak 2013-ban készültek el.[2] Befejezésekor a világ leghosszabb egypilonos ferdekábeles hídja volt.

A híd már a tervpályázat meghirdetése után megosztotta mind a szakembereket, mind a politikusokat. Akik támogatták a hidat, azt állították, hogy ez a legszebb és a legfunkcionálisabb az összes belgrádi híd közül, míg az ellenzők megalománnak, túl drágának és feleslegesnek nevezték. A híd 2012-es megnyitása óta mégis a város egyik szimbólumává vált.

Története[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

1923-ban Đorđe Kovaljevski építész elkészítette a terület első urbanizációs tervét, amelyben hidat tervezett Ada Ciganlija szigete felett. Abban az időben született meg a leendő belgrádi belvárosi körgyűrű kezdeti elképzelése, amelynek a híd fontos része lett volna.[3] Ez az út több, különböző néven szereplő terv része volt, ezekben egyetlen közös pont volt: az Ada Ciganlija feletti híd. A korai tervekben a hidat közelebb helyezték az időközben kialakított Száva-tóhoz, míg a végső projekt a hidat a sziget legvégére helyezte az ökológiai aggályok miatt.[4]

A második világháború után, amikor Belgrád minden Száva feletti hídja elpusztult, ennek az nyomvonalnak leértékelődött a jelentősége, mivel a belvároshoz közelebb eső hidak pótlása kapott prioritást, így a projektet a 2000-es évek elejéig szüneteltették.

Tervezése[szerkesztés]

A híd előzetes tervezésének versenyét 2004-ben rendezték meg. Tizenkét vállalat nyújtott be ajánlatot, a nyertes tervet a szlovén Ponting cég adta be. A híd tervezői Viktor Markelj és Peter Gabrijelčič építészek voltak.[5] A nyertes tervet a zsűri egyhangúlag választotta ki, amelynek elnöke Nikola Hajdin, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke és a belgrádi új vasúti híd építésze volt.[6] A Belgrádi Építészek Szövetsége is támogatta a projektet, és úgy értékelte, hogy az kortárs és releváns a jövőbeli belgrádi látkép számára.[7] A tervet 2005-ben a Hajdin vezette zsűri első díjjal tüntette ki, és 2006-ban hivatalosan is kiválasztották a megvalósításra.

A győztes koncepció szerint az új híd ferdekábeles kivitelű, amelyet egyetlen központi pilon tart meg. A legnagyobb fesztávolságú szakasz 8600 tonna hídszerkezeti acélból (S355J2 + N osztály) épül fel és 80 tartókábel függeszti fel. Az Újbelgrád felőli megközelítést egy 388 méteres utófeszített vasbeton szerkezettel oldották meg, amit gerendás-konzolos tartókkal támasztottak alá, hasonlóan a túlsó oldal 200 méteres felvezető szakaszához. A hídfedélzet elemeit Kínában gyártották és szállítható egységekben juttatták el tengeri és folyami útvonalon Rotterdamon keresztül a Rajna–Majna–Duna-csatornán keresztül a belgrádi építkezés melletti előszerelési udvarra. A híd fedélzetének alátámasztására szolgáló tartókábelek maximális hossza körülbelül 373 m, és összesen 8080 kábelhez 1280 tonna kiváló minőségű acélt használtak fel, melyek legnagyobb vastagsága legfeljebb 91 szál.[8] A hídpálya három közúti sávot és egy villamos vágányt, valamint járdát tartalmaz mindkét oldalán.

A hidat úgy tervezték, hogy jelentősen, akár 40%-kal is csökkentse a belvároson és a régebbi Gazela hídon áthaladó forgalmat. A tervezett forgalma óránként 12 000 járművet tett ki, valamint fennáll annak a lehetősége is, hogy a jövőbeni belgrádi metróvonalakhoz is felhasználják, amely rajta keresztezné a Szávát.[9] A tervek szerint a híd a még építés alatt álló belgrádi belvárosi félkörgyűrű része lesz.

A híd építése[szerkesztés]

Az eredeti, legoptimistább tervek szerint a hidat 2008-ban kellett volna befejezni, ehhez képest csak 2008 decemberében kezdődtek meg a fő munkálatok a Száva jobb partján, amikor az első pillérhez az összesen hétből próbafúrások készültek. A határidő 40 hónap volt, és a tervek szerint a költségvetés 118 millió eurót tett ki. Hamar kiderült, hogy az ár magasabb lesz, miközben a helyszínen problémák jelentkeztek. Több kivitelező, köztük a szlovén alvállalkozó csődbe ment, és úgy tűnt, hogy a határidő sokat csúszhat. Az építkezés azonban a tervek szerint folytatódott, és a híd két oldalát 2011 augusztusában összekötötték.[10] Később még abban az évben az építkezés befejeződött, és a hidat 2012. január 1-jén, újév hajnalán nyitották meg a közforgalom előtt látványos tűzijáték keretében, amikor polgárok és turisták tömege gyűlt össze, hogy átsétálhassanak rajta.[11] A kavicságyat ugyan lefektették, de a leendő vasúti sínek lefektetésére még néhány évet várni kellett.

Kiegészítő beruházások[szerkesztés]

Bár 2012 januárja óta használatban van, 2017 decemberéig még nem adták ki a hivatalos használatbavételi engedélyt a hídra. 2017 nyarán a hidat összekötötték a Tošin Bunar utcával az újonnan épített körúton keresztül, amelyet az 1998-as košarei csatában elesett harcosokról neveztek el. 2018 januárjától még három nagy építőipari vállalkozás dolgozik annak érdekében, hogy a híd az előrejelzések szerint teljes mértékben működőképessé váljon, és teljesítse rendeltetését. A vállalkozások további teendői magukban foglalják a villamosvágányok lefektetését, az útkapcsolatok kiépítését Rakovica környéke felé és a leendő topčideri alagút fúrását.[12]

2016-ban a városi tisztviselők bejelentették, hogy az első villamosok 2017-ben haladhatnak át a hídon de a híd közepén futó villamospályák építésével kapcsolatos pályázati felhívást a városvezetés csak 2016 decemberében írta ki, és ez eredménytelen lett, így 2017 decemberében megismételték. A projekt 2,7 km új, kettős nyomtávú pályát tartalmazott, amelynek összeköttetést kellett kiépíteni a meglévő útvonalakkal Újbelgrádba és a Banovo Brdoba. A pályázat határideje 2018. január volt, így a villamosoknak 2019-ben kellett volna üzembe állniuk. Az újbelgrádi a kapcsolatot a Đorđa Stanojevića utcánál hozták volna létre, folytatva a töltést és az északi bekötőutat a híd közepéig. A Čukarica felőli oldalon a Banovo Brdo és Rakovica határán csatlakozik a meglévő útvonalhoz. A jövőbeli villamosmegállók helyeit, közvetlenül a híd végpontjainál, már előre kialakították. A további munkálatok közül a már meglévő, a Topčiderka folyón átnyúló hidat eltávolították, de az oszlopokat megőrizték és felhasználták az új vágányhídhoz. Néhány előkészítő munka 2018 márciusában kezdődött, és abban a hónapban később a város szerződést írt alá az Energoprojekt holdinggal, amely 25,3 millió eurós ajánlatával megnyerte a pályázatot.[13] Az építkezésnek 420 napon belül kellett elkészülnie. Egy hónapig tartó tesztelés után 2019. július 4-én megkezdődött a villamos forgalom a hídon. Kezdetben két vonal lépte át a hidat: a 11L (TašmajdanBlok 45) és a 13-as (Banovo BrdoBlok 45). A nyitás után hat hónappal azonban ismét folytatódtak a munkálatok a pályákon, míg az új, 2019 decemberi pályázat „érthetetlen okokra” hivatkozva számos hibát tárt fel az előző projektben.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hamarosan elkészül Belgrád hárfahídja (magyar nyelven). HG.HU - Design meets Life. [2021. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  2. Čukarica i Novi Beograd "zagrljeni" preko Save - Spojen most na Adi Ciganliji, završetak projekta tokom 2013.. www.ekapija.com. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  3. Od spavaonice do poslovnog centra. Vesti.rs. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  4. Direkcija za gradjevinsko zemljiste i izgradnju Beograda. web.archive.org, 2011. október 12. [2011. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  5. YU Build Srbija - Arhitektura i Građevinarstvo - Most preko Ade biće jedinstven u svetu. web.archive.org, 2012. április 2. [2012. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  6. Потписан уговор за идејни пројекат новог моста преко Саве (sr-RS nyelven). Град Београд - Званична интернет презентација | Потписан уговор за идејни пројекат новог моста преко Саве. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  7. Друштво архитеката Београда подржало предложено решење моста на Ади Циганлији (sr-RS nyelven). Град Београд - Званична интернет презентација | Друштво архитеката Београда подржало предложено решење моста на Ади Циганлији. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  8. The Employer and Project Participants. web.archive.org, 2011. december 31. [2011. december 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  9. Light metro to cross future bridge across Ada Ciganlija - height - 200 m, length - 980 m and width - 45.2 m ?. www.ekapija.com. (Hozzáférés: 2021. május 25.)
  10. Nincs fennakadás a belgrádi Ada Ciganliján keresztül épülő Száva-híd építésében | Vajdaság MA (magyar nyelven). www.vajma.info. (Hozzáférés: 2021. május 25.)
  11. Ada Bridge to be opened on Saturday night (angol nyelven). B92.net. (Hozzáférés: 2021. május 25.)
  12. Aleksić, Dejan: Za pun život Mosta na Adi još tri velika koraka. Politika Online. (Hozzáférés: 2021. május 25.)
  13. Belgrade's 25 mln euro tender for Ada bridge tram tracks draws 3 bids - city govt (angol nyelven). seenews.com. (Hozzáférés: 2021. május 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ada Bridge című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.