Wikipédia-vita:Videójáték-műhely/Archívum01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Cikkértékelő sablon

Egy kicsit feldobtam a műhely cikkértékelő sablonját. Értékeljétek Vigyor, aztán szólni kéne a Cikkértékelő műhelynél, hogy készítsék el az összesítő táblázatot, meg frissítsék bottal + a megfelelő értékeléssel kapcsolatos kategóriákat is létre kell hozni. --Sasuke88  wikivita 2011. szeptember 11., 22:31 (CEST)

Ez a szócikk témája miatt a Videójáték-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Videójátékokkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Műhelycélok

Sziasztok. Ígértem, hogy ma nyitok egy ilyet is pár témaindító gondolattal, és kissé a nap végére maradt a dolog. Egy műhelynek ugyebár az érdeklődésébe tartozó cikkek írása a legfontosabb feladata, de ezeken belül is érdemes prioritásokat felállítani a jobb haladás érdekében. Azonban a Wikipédiát mindenki szabadidejében szerkeszti, sokan nem szívesen írnának olyan cikkekről, amik egyáltalán nem is érdeklik, így a műhelycélok inkább csak alapvető iránymutatást tartalmaznak arra, mit lenne jó csinálni.

  • Minden műhely legfontosabb feladata, hogy létrehozzon a témával foglalkozó portált, majd frissítse és gondozza azt. Szerintem ennek mindenképp a prioritások között kéne lennie itt is, hiszen remek cikkajánló funkcióként működik, és megfelelő kopizási képességgel rövid idő alatt elkészíthető. A frissítés már neccesebb téma, hiszen egyrészt kell, hogy legyen legalább 50 reklámozható állapotban lévő szócikk, másrészt rá kell szánni az időt a frissítésre is.
  • Mindenképp fontos lenne az égetően hiányzó szócikkeket összegyűjteni ezen az oldalon, hiszen így látható lesz mindenki számára, mit lenne fontos megírni a témában. Amíg olyan alapvető cikkek hiányoznak, mint a Tetris, addig igencsak gondban vagyunk.
  • A csonk, forrástalan, rossz fogalmazású stb. cikkeket is jó lenne javítani, valamelyest kipofozni. Erre akad szép példa a műhely alapítása előttről, a Plants vs. Zombies. Ha nem is ilyen szintűre kéne felhozni a retteneteket, de legalább egy vállalható állapotra.
  • Fontos feladat szokott még lenni a cikkértékelés is, ami megmutatja a műhely jelenlegi állapotát is. Ahhoz, hogy a cikkeket értékelni tudjuk, először kell egy működképes értékelési rendszer, de ennek részleteiről majd nyitok egy külön megbeszélést.
  • Ha nagyon ráérünk vagy szeretünk egy témát, akkor érdemes lehet kiemelt cikkeket írni a témában. Jelenleg van már 5 darab kiemelt, de ezek gyakran 2-3 évvel ezelőttiek, így ezeket is ellenőrizni kellene, rendben vannak-e és ha nem ütik meg a kiemelt szintet, akkor közösen kipofozni. Esetleg közösségépítő jelleggel megpróbálkozhatunk egy műhelytagok által közösen írt kiemelt cikkel. Ha jónak tartjátok ezt, majd írjatok ötleteket. :-) Idővel érdemes lehet a téma alapvető szócikkeit kiemeltre fejleszteni, kezdve például a videójáték szócikkel.

Így hirtelen ennyi jutott eszembe. Várom véleményeteket, ötleteiteket. – Laci.d vita 2011. szeptember 12., 23:58 (CEST)

Nos? – Laci.d vita 2011. szeptember 15., 00:29 (CEST)

Szerintem első körben a rengeteg csonkot kellene feljavítani (én el is kezdtem), rengeteg van belőlük. Ha nem is mindet, de legalább egy részüket fel kellene dolgozni. Kiemelt cikkre nem nagyon vállalkoznék, inkább fordítgatok kiegészítek. A videojáték szócikk javítása mindenképpen fontos, jelenleg kicsit szegényes. Az enwikiből lehet ötleteket meríteni a javítására. --Rudymester vita 2011. szeptember 15., 08:11 (CEST)

Lényegében az alapokkal kellene kezdeni, mert jó, hogy mondjuk lehet hivatkozni a Többjátékos videójáték szócikkre, ám az alig 3-4 mondatos leírása nem valami hasznos. (Bár az is igaz, hogy ez szerintem a nehezebb/"unalmasabb" része, viszont mivel témájuk általánosabb jellegű, így a szerkesztésekbe többen is bekapcsolódhatnak.) HáeS vita 2011. szeptember 15., 21:44 (CEST)

Videójáték korhatár sablonnal

Sziasztok! Ajánlom figyelmetekbe ezt: Szerkesztő:Sasuke88/Videojáték korhatáros osztályozás sabloncsalád. Itt elkezdtem elkészíteni a különböző osztályozási rendszerekhez tartozó értékelősablonokat, amiket csak be kell szúrni az infobox "korhatár" paraméteréhez. Egyelőre még csak a PEGI van meg, de a többit is gyorsan letolom csak várom az észrevételeket. ITT lehet pl. megnézni, hogy milyen lesz. --Sasuke88  wikivita 2011. szeptember 18., 22:52 (CEST)

Szia! Én eddig úgy voltam vele, hogy ahol lehetett, ott elkerültem az ikonok használatát, mivel már így is eléggé szét van néha csúszva az infobox. (Jellemzően a megjelenési dátumokkal, ahol ha az összes platformban és régióban felsorolom, akkor elég hosszú a lista és sajnos a sablonműhely nem méltatott válasszal a kérdésemre/kérésemre ezzel kapcsolatban.) De ez egyéni vélemény, ha a többiek szerint jó így akkor mellékjük állok, fontos az egység. : D Üdv: HáeS vita 2011. szeptember 18., 23:24 (CEST)

Szerintem nem lesz rossz, pont jó a méret, és nem látok elcsúszást sem. misibacsi*üzenet 2011. szeptember 19., 14:05 (CEST)

Nekem tetszik az ikonozás. Ha már dobozképet nem tudunk berakni, legalább ezzel dobjuk fel a szöveges oldalakat. --Rudymester vita 2011. szeptember 19., 15:18 (CEST)

OK! Azt hiszem megvan a támogatottság, de még várok egy kicsit, aztán cselekszek. --Sasuke88  wikivita 2011. szeptember 20., 22:47 (CEST)

Én is jó ötletnek tartom, bár nem lehetne ezt egy sablonba összevonni értékelési rendszereként? Pl. lenne egy {{PEGI}}(?) sablon, és ha valahová beírnánk, hogy {{PEGI|3}} vagy {{PEGI|12}} akkor a megfelelő jelenne meg. A {{magyaros}}(?) sablon alapján megoldható a dolog, bár nem tudom a technikai megvalósítás nehézsége mekkora. – Laci.d vita 2011. szeptember 21., 10:14 (CEST)

Nagy nehezen, de sikerült megoldani, egy segédsablont is létre kellett hoznom hozzá, de most működik. Használjátok egészséggel, hamarosan jön a többi is Vigyor. Addig is találjatok ki valami jó kategórianevet ezeknek a sablonoknak, meg kérdezném, hogy kategorizálja-e a videojátékokat korhatár szerint? --Sasuke88  wikivita 2011. szeptember 21., 13:54 (CEST)

Inkább törölni, mint meghagyni?

Sziasztok! Ahogy egyre több szócikket nézek végig, egyre inkább azon gondolkodom, hogy a jelenleg 739 videojátékokkal foglalkozó szócikkek (kis túlzással) jó negyedét ki lehetne gyomlálni, mert egyszerűen sértő a Wikipédia számára, hogy eddig megmaradtak. : D Nem kellene valami ilyesmi projektet indítani a reménytelen szócikkek ellen? (Pl.: Incadia) Üdv: HáeS vita 2011. szeptember 20., 22:14 (CEST)

Hát a fos szócikkeket inkább csak akkor szoktuk törölni, ha nem sok hasznos infót tartalmaz, szubcsonk kategóriába tartozik. Az meg egyelőre nem lehet törlési indok, hogy vállalhatatlanul rossz állapotban van, így valószínűleg elutasításra kerülnének a törlési kérelmek. Én inkább a feljavítás meg a folyamatos cikkértékelés pártján állok, így mindig látnánk hol állunk, melyik szócikk szorul segítségre Vigyor. --Sasuke88  wikivita 2011. szeptember 20., 22:55 (CEST)
Kár lenne értük. Inkább amit csak lehet, javítsunk fel. Én sem szeretek olyan vj szócikket szerkeszteni, amit nem ismerek, de majd ráfanyalodok néhányra. Ahogy elkezdjük gyártani a jó szócikkeket a témában, az arány csökkenni fog. Én is látom, hogy még nagy a káosz. :S--Rudymester vita 2011. szeptember 21., 10:08 (CEST)

Éppen azért jöttünk létre, hogy ezekkel kezdjünk valamit. Én is a feljavítás pártján állok, habár kivételes esetben lehet törölni rossz cikkeket, ha már évek óta nem nyúlt hozzá komolyabban senki. A tényleg rettenetes cikkeket elképzelhető, hogy jobb lenne töröltetni, mivel a jó megírása a nulláról százszor könnyebb, mint a szar változatból. – Laci.d vita 2011. szeptember 21., 10:16 (CEST)

Inkább bedolgozni, mint külön szócikknek meghagyni?

Sziasztok! Arról kérdeznélek titeket, hogy mi a véleményetek a következő 2 szócikkel kapcsolatban: Crytek Black Sea, Crytek UK. Tambo úgy vélte, hogy elhelyezi rajta a bedolgozandó sablont és a kérdés az, hogy szerintetek áthelyezzem-e őket a Crytek szócikkbe vagy sem. Szerintem azért nem lenne logikus, mert mindkét stúdió függetlenül alakult és fejlesztett játékokat (a játékiparban viszonylag hosszú időszaknak számító 7, illetve 11 évig), míg a Crytek fel nem vásárolta őket, azóta pedig önálló alkotás egyáltalán nem is került ki kezeik közül. Ellenben ha egy Crytek által alapított vállalatról lenne szó, akkor egyértelmű lenne a teendő. Üdv: HáeS vita 2011. október 2., 19:58 (CEST)

Az érveid alapján én  ellenzem az összevonást. Szerintem megvan az önálló nevezetességük, hogy külön szócikkben foglalkozzunk rólunk, nem nevesincs cégekről van szó, ezt jelzi a több interwiki is (Crytek Black Sea 6 db, Crytek UK 10 db). --Sasuke88  wikivita 2011. október 3., 00:17 (CEST)
Ezek alapján én is amondó vagyok, hogy maradjon külön lap a cégeknek. Különben is ott a sok interwiki mindkét cikken, ami alapján lehetne mondani a történetet az autópályáról, meg a szembemenetelről, de az már elég elcsépelt errefelé. Javaslom, hogy Tambonak is írd meg ugyanezeket, és ha nem sikerül vele megegyezni, vidd ki kocsmafalra. – Laci.d vita 2011. október 3., 07:00 (CEST)

Újságos megjelenési lehetőség!

Ma reggel egy nagyon jó üzenet várt kedvenc videojátékos oldalamon. A Konzol magazin egyik cikkírója keresett meg, hogy látta a Videojáték-műhelyről írt blogomat és lenne e kedvünk néhány kérdésre válaszolni a műhely tevékenységével kapcsolatban? Az interjú a Konzol magazinban megjelenne és ha nem gond én igennel is válaszoltam. A kérdésekre a válaszokat még a héten vissza kellene küldenem (ma vagy holnap megkapom őket e-mailben). Ha megengeditek, válaszolok majd, de úgy a korrekt, ha ide is berakom majd a kész válaszokat, amiket megvitathatnánk. Esetleg ha valamelyik kérdésre nem adok kielégítő választ, akkor segítséget kérnék. Szerintem kiváló reklám lehetőség a Wikipédiának és a műhelyünknek egyaránt! --Rudymester vita 2011. október 10., 10:50 (CEST)

Nekem tetszik az ötlet, nem emlékszem hasonló kezdeményezésre offline magazintól. Amúgy az említett cikk elérhető lenne ebben az esetben, hogy az is megtekinthesse, aki nem vásárolja a magazint? : D Üdv: HáeS vita 2011. október 10., 21:21 (CEST)

Természetesen megoldjuk majd. Én állandó vásárlója vagyok a lapnak, majd feldobom valahova letölthetőként. --Rudymester vita 2011. október 11., 10:08 (CEST)

Nagyon jó hír, igazán örülök neki és gratulálok hozzá. Hátha kedvet kap a magazin néhány olvasója is arra, hogy szerkeszteni kezdjen a Wikin. – Laci.d vita 2011. október 13., 01:24 (CEST)

Túl vagyok az interjún, jó kérdéseket tett fel a srác. Mind a műhely és mind a Wikipédia elég jól körül lett járva. A válaszaimmal elégedett volt, amint megjelenik már megy is a szkennerbe. :) --Rudymester vita 2011. október 14., 08:53 (CEST)

Már eredménye is van az újságnak. Mikor teszel fel valami képet? :D Szajci pošta 2011. október 27., 09:17 (CEST)

Csak fizetés után tudom megvenni az újságot és majd akkor beszkennelem a 2 oldalt. Így hó végén sajnos már nincs rá keretem.  :( --Rudymester vita 2011. október 27., 13:12 (CEST)

Megvettem, itt olvasható a cikk! Nem a legszebb, de olvasható. --Rudymester vita 2011. november 4., 20:01 (CET)

Jól sikerült a cikk, kitér szerintem minden fontosabb alapgondolatra a wikivel kapcsolatban. Külön köszönöm, hogy elismerő szavakkal jutalmaztad az eddig tevékenységemet. : D HáeS vita 2011. november 4., 21:08 (CET)

Amikor elkezdtem pár hónapja ismét szerkeszteni, te akkor javítgattad a PoP szériát és a P vs Z-t is. Nem kis melók voltak ezek. természetesen a többiek munkája is fontos, senki ne érezze magát elhanyagolva! :) Egyébként ha gondoljátok, a műhelylapra is kirakhatnánk a cikk linkjét. --Rudymester vita 2011. november 5., 18:11 (CET)

Szerintem nagyon jól sikerült az interjú, viszont egy mondaton megakadt a szemem a kiemeléssel kapcsolatos részben: „Ebben az esetben több kritériumnak is meg kell felelnie, amiket az adminok bírálnak el, és esetleg javaslatokat is tesznek a javítandó/hiányzó részekre.” Természetesen bárki elbírálhatja a kiemelésre váró szócikket, eléggé diktatórikus lenne a wiki, ha ezt csak az adminok tehetnék meg Vigyor. Ennek ellenére gratulálok hozzá, remélem jó páran csatlakozni fognak majd ennek hatására, Acoger már megtette :-). --Sasuke88  wikivita 2011. november 5., 19:17 (CET)

Planetside_2

a fenti cikkre ránézne egy hozzáértő?

Henrik 2011. október 11., 22:08 (CEST)

Belenéztem, az angol változat fordítása, kiszedtem az angol szócikkekre hivatkozó linkeket eltávolítottam, de így gyorsan átfutva nem tűnt olyan rossznak, holnap majd még átfutom tüzetesebben is, most már viszont kicsit fáradt vagyok. : D Üdv: HáeS vita 2011. október 11., 23:25 (CEST)

Csatlakozás!

Sziasztok! Először is gratulálok a műhely dolgozóinak. Talán én vagyok az első, talán nem, de gratulálok a magazinban megjelent cikkhez. Én is onnan értesültem rólatok és szeretnék csatlakozni PS3 és PSN játékok leírásával. Van egy pár darab amihez nem találtam magyar szócikket, vagy csak egy-két kósza információt. Hasonlóan Rudymesterhez én is saját tapasztalatok illetve fordítással/utánajárással készíteném el őket. Remélem szívesen fogadjátok segítségemet és írásaimat. Szóval ha OK, akkor kattintok is a Csatlakozásra. --Acoger vita 2011. október 27., 09:13 (CEST)

Szia! Először is szeretném a műhely nevében megköszönni a gratulációt. Persze, hogy örömmel fogadjuk a segítségedet és írásaidat, tulajdonképpen erről szól a Wikipédia. :) A csatlakozás pedig tényleg csak annyi, hogy felírod magad a műhely tagjainak a listájára, és máris beléptél a tagok közé. Szóval engedd meg, hogy elsőként üdvözöljelek a műhelyben! Ha valami kérdésed van a szerkesztéssel kapcsolatban, akkor nyugodtan kérdezz meg engem vagy bárki mást a műhelytagok közül, saját vitalapján vagy itt a műhelylapon, szívesen segíteni fogunk. – Laci.d vita 2011. október 27., 10:23 (CEST)

Köszönöm szépen! Mivel először írok a Wikipédián, máris lenne egy kérdésem. Ha egy csonkot akarok átírni/feljavítani, akkor annak szerkesztéséről kell értesíteni a szerzőt vagy csak simán átszerkeszthetem? Ti hogyan csináljátok? :)--Acoger vita 2011. október 28., 14:18 (CEST)

Egyszerűen csak szerkessz bele és írd át ha egy cikket feljavítani akarsz vagy hibát találsz benne, ennyire egyszerű a dolog. :) Engedélyt nem kell kérni senkitől a szerkesztéshez (bár az {{építés alatt}}(?) és {{tataroz}}(?) sablonnal ellátott cikkeket mindenképp tartsd tiszteletben, amíg dolgoznak rajtuk), de ha előre látható, hogy valami módosítás ellentéteket fog szülni, akkor érdemes előre egyeztetni, elkerülve a későbbi vitákat. Hogy mi számít ilyennek, arra előbb-utóbb úgyis ráérez mindenki. – Laci.d vita 2011. október 28., 15:10 (CEST)

Nevezetes e vagy sem

Ő nevezetes e vagy sem? A Pixelhősök könyvön kívül természetesen nincs más független forrás, mivel az 576 Konzolon kívül nincs egyetlen olyan tökös lap sem, amely a konkurenciát mutatná be. Turcsán Tamás Péter („Shy”, a Guruból lehet ismerős) az egyik „pixelhősnek” nevezte. Mindenesetre a Mindenek Felett Álló Csodalény (Csipi M Lee) vs Konzol Magazin csatát (ehun!) szvsz meg kellene említeni az újság szócikkében (is és Martinéban is), szvsz. Vélemény? Sillent DX vita 2011. november 12., 09:11 (CET)

Szerintem megfér nevezetesként, hiszen sokat letett az 576 konzollal (előtte a kbyte-al és a Szegasztok műsorral is), de eredeti nevén írnám a szócikket és egy "Martin (újságíró)" szócikk átirányítással kiegészíteném. --Rudymester vita 2011. november 12., 20:34 (CET)

Abban a Vajdics Zsoltban nem vagyok teljes mértékben meggyőződve: Wilson (pár évig firkált az 576-ba (is) azt mondja, hogy „Zsolt az eredeti vezetékneve (sic!), de kilencvenakárhányban átiratta Martinra.” Már a legelső KByte-ban (1990) is Martinként szignózta a cikkeit, viszont a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyilvántartásában Vajdics Zsoltként szerepel az 576 Konzollal. A Heavy Rain petíciót Vajdics Martinként írta alá. Mondtam neki a pvc-n, hogy lessen rá, javítson bele ha valami nem stimmel (meg adjon képet, mert ha nem rosszul jár :D – kilencvenes évek rulz). Sillent DX vita 2011. november 12., 21:42 (CET)

 megjegyzés Kettő darab független, nem triviális forrás minden esetben elegendő a nevezetesség alátámasztásához. --Sasuke88  wikivita 2011. november 12., 23:03 (CET)

Asszem a főszerkesztő úrnak nem tetszett az ötlet (törölte a hozzászólásom a pvc-n), bezzeg az 576 Konzolos cikket még anno „nagyon megtisztelőnek” érezte. Olaj a tűzre: csak azért is megírom a szócikket (majd valamikor). Sillent DX vita 2011. november 13., 20:49 (CET)

Az 576 Konzol 100. számában ír egy oldalt magáról. Ha nem tudod beszerezni, akkor beszennelem neked, ha van benne érdemi információ. Régen olvastam, már nem emlékszem a tartalmára. --Rudymester vita 2011. november 14., 10:16 (CET)

PlayStation Network (PSN)

Sziasztok! Megírtam első szócikkemet a fent említett néven. Kicsit másképp adtam meg, mint a hiányzó szócikkekben van, mert ott a PSN volt kiemelve és a neve zárójelben. Remélem ez így nem baj. Nézzétek át, illetve majd segítsetek, hogy a jogvédett logo-t azt elvileg csak engedéllyel rakhatok bele?--Acoger vita 2011. november 17., 16:42 (CET)

Szia! Gratulálok az első önálló szócikkedhez! A hiányzó szócikkeknél csak iránymutatásra szolgálnak a felsorolt címek, én eredetileg nem is linkelve helyeztem el őket a lapon, így ha simán PlayStation Network a szócikk neve, az is tökéletes, esetleg egy átirányítást készíthetsz a PSN lapról. Ilyen egyszerű: #ÁTIRÁNYÍTÁS PlayStation Network és így ha valaki a wiki keresőjébe csak a PSN szót üti be egyből a PlayStation Network lapon fog kikötni. A logó felöltésénél, amennyiben forrásmegjelölést is alkalmazol és az engedélyeknél megadod a Logó sablont {{ }} között, akkor feltöltheted. A hiányzó interwiki könnyen pótolható, ezt meg is csináltam, illetve valamilyen kategóriát is találni kellene (vagy létrehozni), ahová be lehet sorolni a lapot. A hétvégén pedig majd még átnézem rendesen, nem csak futólag, bár el kell mondanom, megrögzött PC-sként kevés a tapasztalatom ezekkel a konzolos vívmányokkal. : D Üdv: HáeS vita 2011. november 17., 22:17 (CET)

Én is gratulálok az első szócikkedhez. Annyit jegyeznék meg, hogy címnek elég lenne a PlayStation Network, a PSN felesleges utána zárójelben, mert az csak a rövidítése. A zárójeles alakok zavaróak tudnak lenni a cikkcímben és nehezítik a belső linkelést az adott szócikkre, ezért csak egyértelműsítésnél használjuk. Viszont a PSN átirányítását meg kellene csinálni, ahogy Háes javasolta fentebb. Ha nem megy szívesen megcsinálom :-). Ami a logókat illeti, a megállapodás szerint engedély nélkül is feltölthetők, csak a feltöltés során a licenchez kell kiválasztani a legördülő lehetőségek közül azt, hogy Szervezet logója. --Sasuke88  wikivita 2011. november 18., 00:07 (CET)

Gratulálok első munkádhoz, jól vetted az akadályokat! A cikket átfutottam, nem találtam benne különösebb hibát, a bevezetőt kicsit módosítottam, így megfelel a WP szabványoknak. Viszont egy javaslatom lenne (és ebben a többiek véleményét is kérném), hogy a hálózatot ért támadás bekezdés lehetne sokkal lentebb. Tény, hogy nagy érvégés volt, a sajtó is tele volt vele, de a szolgáltatások és a lefedettség sokkal fontosabb. Jó lesz összeszednem magam és neki kellene feküdnöm rendesen a konkurenciának (XBL-XBLA), de mostanában kevés az időm sajnos. --Rudymester vita 2011. november 18., 11:08 (CET)

Köszönöm srácok az észrevételeket, a segítségét és a javításokat is.Sok mindent kell még tanulnom úgy látom.:) De ilyen segítséggél nem lesz nehéz.A kategóriát hozzáadtam, bár újat hoztam létre, mivel sehova sem tudtam besorolni. A PSN átirányítás szintén kész, most már ezt is tudom hogyan kell csinálni, illetve a logokat is feltöltöttem amivel a külleme is sokkal szebb lett.Ha továbbra sem jó valami akkor csak szóljatok nyugodtan.--Acoger vita 2011. november 18., 12:11 (CET)

Egyetértek Rudymesterrel, a támadás rész mehet az aljára (az elterjedtség elé szerintem), a képfeltöltésnél elég csak egyszer megadni az engedélyt, a második licenc bekezdést nyugodtan kiveheted. A kategóriákhoz is ha lehet, akkor ne feledkezz meg az interwikiről, illetve ha mód van rá, akkor a kategóriákat is lehet egy nagyobb kategóriába sorolni. : D (Bár most konkrétan nincs tippem, hogy az online szolgáltatások hova kerüljön, de majd valaki biztos javasolni fog valami okosat.) Üdv: HáeS vita 2011. november 18., 13:26 (CET)

A támadás részt akkor áthelyeztem, valóban az elterjedtség elé jobban odaillik. A licenszeket is javítottam. Interwikiről meg még olvasgatok. :P--Acoger vita 2011. november 18., 15:34 (CET)

Nem olyan bonyolult ügy, általában bőven elég a szócikk angol nyelvű változatából kiindulnod és akkor az ott található interwiki részt -az angollal kibővítve ugye- áthozod az általad írott cikk végére. Üdv: HáeS vita 2011. november 18., 18:17 (CET)

Kiemelt jelölés

Mivel egy kicsit e műhely érdeklődési körébe is tartozik, gondoltam reklámozok egy kicsit, ha nem baj Vigyor: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Soul Eater. --Sasuke88  wikivita 2011. november 21., 20:57 (CET)

Nem sok mindent értek a témához, de ha valami kell, korlátolt mértékben tudok segíteni. : D Vagy bárki tanúsíthatja egy feltétel teljesülését, akár én is? (Nem vettem még részt kiemelés eljárásban, legfeljebb azon gondolkoztam, hogy írhatnék már végre egy olyan játékos szócikket, ami alapján megérné elkezdeni.) Üdv: HáeS vita 2011. november 22., 17:28 (CET)

Szinte bárki tanúsíthatja egy kiemelésen, hogy a feltételeket teljesíti a jelölt szócikk. Itt vannak a kritériumok, leírások stb., érdemes elolvasni: Wikipédia:Szócikk kiemelésének folyamata, Wikipédia:Kiemelt szócikk + az oldalt található dolgok :-). --Sasuke88  wikivita 2011. november 25., 12:45 (CET)

Segítség

Sziasztok! Háes, Rudymester, Sasuke88 Laci.D tudnátok segíteni a PlayStation Network cikkben? Kaptam két figyelmeztetést is és igazából úgy érzem, hogy valami nagy baj van a cikkel, bár én nem látok problémát vele. A vitalapomon olvashattok bővebben. Szerkesztővita:Acoger Köszi előre is!

Szánom-bánom, hétvégén nem értem rá a wikivel foglalkozni, így a teljes átnézéssel még mindig adós vagyok, ám most beleszerkesztettem a szerintem problémásnak tűnő részbe. Amit Teemeah is írt, hogy mellőzni kell a többesszám első személyű megfogalmazásokat, és ahogy a szerkesztésemből látható, megváltoztattam, és a felhasználó/játékos szemszögéből írtam a mondatokat. Tehát inkább ehhez hasonló dolgokra gondolj, nem kell megijedni a figyelmeztető sablonoktól. : D Üdv: HáeS vita 2011. november 22., 17:21 (CET)

Köszönöm HáeS-nek a gyors segítséget. MOst már azt hiszem pontot tehetünk ennek e szócikknek a végére. :) Üdv.: --Acoger vita 2011. november 25., 11:14 (CET)

Egy szócikk nincs kész soha! :) Szerintem a munkáddal egy nagy foltot sikerült kipipálni. Jöhet a következő, sok sikert. A figyelmeztetésektől meg nem kell megijedni, mindössze tanácsokat/javaslatokat tartalmaz és csak a minőséget akarják még jobbá tenni. --Rudymester vita 2011. november 25., 18:24 (CET)

Fable - akció szerepjáték

Sziasztok! Úgy döntöttem elkezdeném készíteni a Fable című videojátékhoz tartozó szócikket és felkeltette a figyelmem, hogy a lap már létezik és átirányítás az Aragóniai nyelv lapra. Azt szeretném megtudni, hogy ez miért van (illetve kitől vagy hol kérdezhetném meg), mert nem találtam rá utalásokat. A másik, hogy szeretnék létrehozni egy új kategóriákat a szerepjátékokon belül és annak elnevezését kérdezném, hogy melyik lenne szerintetek a helyes. Pl.: Akció szerepjátékok, Akció-szerepjátékok, Akció RPG-k (Videojáték RPG-k után szabadon) Üdv: HáeS vita 2011. november 26., 20:59 (CET)

Szia! A probléma oka puszta névazonosságból ered, mivel az aragóniai nyelvet is hívják így. Fel kellene vetni a kocsmafalon, hogy kikérjük mások véleményét, de szerintem az lesz, hogy az átirányítást törüljük vagy pedig egyértelműsítünk. Valószínűleg az utóbbi lesz a jó megoldás mivel enwiki szerint több Fable nevű játék is létezik. A kategória nevét a helyesírási kocsmafalon kellene felvetni. --Sasuke88  wikivita 2011. november 26., 21:20 (CET)
Úgy tűnik, a helyesírás kocsmafalon nem jártam túl sok sikerrel. Üdv: HáeS vita 2011. december 5., 13:43 (CET)

Ha már kategóriáknál járunk akkor had mondjam már el a nyűgjeimet: van két kategória, ami böki a csőrömet, az egyik a Kategória:Mobiltelefon-játékok a másik pedig a Kategória:DOS-os játékok. Az elsőben biztos, hogy kell a kötő? Mert semelyik hasonló kategórián nincs ilyesmi, a másodiknál meg mé' „DOS-os” és mé' nem szimplán „DOS játékok”. (ala Windows játékok és Windowsos játékok). A Kategória:PC játékok sem igazán bejövős, a Személyi számítógépes játékok kategória jobban tetszene. (Ami nem közvetlenül a Videojátékok hardver szerint kategóriában lenne, hanem egy számítógépes játékok kategóriában, amiben szerepelne monnyuk még mikroszámítógépes meg home computeres játékok (ennek egyáltalán van magyar megfelelője?)) Vélemény? (A videojáték RPG-k is elég gány, nem mintha nekem eszembe jutna valami frappánsabb, de akkor is :) Sillent DX vita 2011. november 26., 22:09 (CET)

Én anno DOS játékok néven hoztam létre (Windows játékokból kiindulva) és Bináris írt a vitalapomra, hogy a DOS-os lenne a jó. Az FPS-ek, TPS-ek, RPG helyett jó kérdés, hogy a magyar forma lenne a jobb (belső nézetű lövöldözős játékok, külső nézetű.., és hát nem tudom szerepvideojáték/interaktív szerepjáték (? : D) a számítógépes még tűrhetően hangzana, de az lenne azzal a probléma, hogy konzolon eleve jóval több RPG jelenik meg, ha meg különválasztásnak meg nincs értelme) vagy az eredeti (first-person shooter játékok, így rendesen kiírva). Szerintem a mobiltelefonosnál a kötőjel nem kell, a PC játékok viszont véleményem szerint jó úgy ahogy van. A névazonosságot értem, csak nem találtam forrást/utalást, hogy hol hívják fable-nek. Az egy egyértelműsítésre gondoltam egyébként én is, de akkor az átirányítást is meg kellene hagyni, vagy mit írhatnék oda? Az aragóniai nyelv egy elnevezése? Üdv: HáeS vita 2011. november 27., 12:32 (CET)

Angol vagy magyar?

Sziasztok! Most a következő kérdésem lenne hozzátok: Mi a véleményetek A Gyűrűk Ura (A király visszatér, Harc Középföldéért) és a Harry Potter (A bölcsek köve, A Titkok Kamrája, Az azkabani fogoly, Főnix Rendje <te jó ég ezt a förtelmet most látom először>) videojátékok szócikkének elnevezésének ügyében. Én személy szerint az angolt támogatom, mivel ha jól emlékszem hivatalos magyar lokalizáció egyikhez sem készült, egy doboz és kézikönyv lefordítása pedig szerintem kevés ahhoz, hogy elhagyjuk az eredetit. (Bár úgy tűnik a Főnix Rendje kapott szinkront. Youtube : D ) Üdv: HáeS vita 2011. november 28., 21:15 (CET)

Ha van hivatalos magyar kiadás és magyar a neve akkor azt szoktuk használni. Ez így van pl. filmeknél, sorozatoknál is, mindig a hivatalos magyar címet preferáljuk. Amúgy miért förtelem a Főnix Rendje Vigyor? Az eredeti cím az, hogy Order of the Phoenix, ami dettó ezt jelenti :-). --Sasuke88  wikivita 2011. november 28., 21:28 (CET)

A film az más, mivel ott ha mást nem, mindenképpen feliratos verziót vetítenek, vagy a dvd-n választható opció a magyar nyelv. A magyar kiadás alatt a játék Magyarországon való forgalmazását érted? Nem a fordítás a baj, hanem a cikk silány minősége. Még egy minimálisan elvárható infobox/interwiki sincs, de a nagyobb baj maga a tartalmi része (ha az nevezhető annak). Üdv: HáeS vita 2011. november 28., 21:34 (CET)

Igen, kiadás alatt a magyar cím alatti magyarországi forgalmazást értem, és igazából mindegy, hogy hazai vagy külföldi cég a forgalmazó. --Sasuke88  wikivita 2011. november 28., 22:31 (CET)

Ha idehaza megjelent valami magyar címen, magyar fordításban, akkor a Wikipédián azt használjuk elsődlegesen, sőt a játék saját kifejezéseinél is ezt részesítjük előnyben (pl. Red Alert 3 egységnevek). Érdekes példa, hogy egy magyarra fordított videojáték The Witcher néven jelent meg itthon, míg az alapjául szolgáló regény a Vaják címet kapta, így olyan címet is kell adni neki. – Laci.d vita 2011. november 29., 01:08 (CET)

Tehát akkor például a jelenlegi Dragon Age: Origins cím is rossz? (Idehaza feliratozva jelent meg Dragon Age: Vérvonalak címmel, legalábbis a PC-s változat. Ha a többi változat viszont nem lett lokalizálva, hanem hagyták az eredetibe, akkor mi a teendő?) Üdv: HáeS vita 2011. november 29., 14:16 (CET)

Valamint még annyit kérdeznék, hogy az indie vagy a független fejlesztő kifejezést használjam a továbbiakban elsődlegesként. Maga a kifejezés elég elterjedt a szakmában, de szerintem a magyar változata is korrekt. (Például kategóriánál Indie video games független fejlesztésű (video)játékok vagy indie játékok.) Üdv: HáeS vita 2011. december 1., 10:22 (CET)

Erre jó lenne kitalálni valamit, de jelenleg eléggé rá vagyunk utalva a magyar fordítókra és időnkénti hülyeségeikre. Amelyik nem olyan címen szerepel, ahogy itthon megjelent, azt mozgasd át nyugodtan arra. A kifejezéseknél is szerintem törekedni kell a magyarosításra, persze csak akkor, ha az nem erőltetett meg használják is valamilyen szinten. Például a deathmatchre még nem igazán láttam értelmes magyar fordítást. – Laci.d vita 2011. december 8., 11:18 (CET)

Death matche: halálos mérkőzés, halálmeccs, halálmérkőzés, halálverseny, halálos verseny Vigyor. --Sasuke88  wikivita 2011. december 8., 11:36 (CET)
Szerintem egyiknek sincs túl jó hangzása, de talán a halálmeccs, ha már választani kell. De ez meg olyan, mintha valami B kategóriás horrorfilm címe lenne :D – Laci.d vita 2011. december 8., 12:26 (CET)
Akkor már inkább élet-halál harc vagy valami ilyesmi lehetne, de a játékmódoknál maradhat szerintem az eredeti. : D A Dragon Age: Origins lapot átnevezem akkor Vérvonalak-ra. A helyesírási kocsmafalon már egy hete nem válaszoltak egy kérdésemre, arról már lemondtam. A Witcher-es dolgot hogy értetted, legyen egy Vaják (videojáték) átirányítás :DD? Üdv: HáeS vita 2011. december 8., 14:29 (CET)

Hát a Witchert konkrétan úgy értettem, hogy a játék The Witcher néven jelent meg, míg a regény Vaják néven (tele borzalmas magyarításokkal, amik még a magyar változatú játéktól is eltérnek, pl. kikimór–kikimora, Dandelion–Kökörcsin, witcher–vaják). Gondolom itt a címeket a megjelenés szerint kéne adni, csak azt nem tudom azzal mit kéne kezdeni ha a két magyarítás üti egymást egy világon belül. Mert azért az is furcsán néz ki, hogy ha a két cikkben pl. ugyanazt megemlítjük csak más-más néven. Ez eléggé állatorvosi lónak tűnik. – Laci.d vita 2011. december 8., 14:36 (CET)

Én még nem jutottam el a könyv változatig, illetve az első részt is angolul játszottam, lehet akkor nem is bánom meg. : D Nekem a vaják szóról nem éppen a kétes erkölcsű szörnygyilkológép, hanem inkább valami ilyesmi jelenik meg a lelki szemeim előtt. : D Ja és ha már fordítások: Legrosszabb játékmagyarosítás Üdv: HáeS vita 2011. december 8., 15:05 (CET)

Nem annyira rossz azért a magyar változata a játéknak, egész tisztességes munkát végeztek vele, és csak azt fordították le, amit volt értelme. Különösen elmések a szörnynevek, abba tényleg látszik, hogy munkát fektettek. A szinkront viszont néhol durván elszúrták, a kedvencem az utcán rohangáló kislány, aki egy érett nő hangján szólal meg :D A vaják tényleg rossz választás, volt is kisebb forradalom a magyar rajongók között, amikor kiderült, hogy ez lett a witcherből. – Laci.d vita 2011. december 8., 15:23 (CET)

Mondjuk én olyat is hallottam, hogy a lengyelek meg a witcheren hüledeztek, hogy semmi köze a boszorkányokhoz és szentségtörés az eredetivel szemben. : D Üdv: HáeS vita 2011. december 8., 15:49 (CET)

Ellenőrzés

Sziasztok! Kérhetnék valakit, hogy nézze meg és jelölje ellenőrzöttnek az alábbi lapot: Humble Indie Bundle. Előre is köszönöm! Üdv: HáeS vita 2011. november 29., 20:17 (CET)

Szia, ellenőrizettnek jelöltem. Amúgy miért nem kérsz magadnak a WP:BÜRÜ-n járőrjogot, úgyis sok videojátékos cikken dolgozol. – Laci.d vita 2011. november 29., 20:42 (CET)

Ez hogyan működik pontosan? Üdv: HáeS vita 2011. november 29., 20:47 (CET)

Kérvényezed a járőrjog résznél a gomb megnyomásával és a sablon kitöltésével, és ha megkapod (ez szerintem nem kérdéses), utána jogosultságod lesz változtatásokat megtekintettnek ill. megtekintetlennek jelölni. Az időnkénti járőrözgetésen kívül, amit az ember úgyis elvégez figyelőlistával, sok más kötelezettség nincs. – Laci.d vita 2011. november 29., 20:50 (CET)

Rendben köszi, meg is csináltam. Üdv: HáeS vita 2011. november 29., 21:25 (CET)

Need for Speed

Sziasztok! A kérdésem a következő: A sorozat részeihez kapcsolódó lapokon szerintetek szükség van-e a járműállomány felsorolására. Szerintem (jelen állapotában) nincs értelme. Üdv: HáeS vita 2011. december 5., 13:40 (CET)

Szerintem az egyes cikkekben nem szerencsés felsorolni, mert a hosszú lista felbontja a szócikk részei közti arányosságot, viszont lehetne létrehozni külön szócikkben egy listát pl. A Need for Speed sorozatban szereplő járművek listája. --Sasuke88  wikivita 2011. december 5., 15:58 (CET)

Én is hasonló irányra gondoltam, szerintem a képek is kihagyhatóak. Üdv: HáeS vita 2011. december 5., 18:12 (CET)

A képlinkek szerintem maradhatnak, végül is hasznosak, mert meg lehet nézni, hogy hogyan néznek ki az autók a játékban. Viszont nem ártana azért a leendő cikkbe rendesen is tenni néhány képet az autók játékbeli megjelenéséről, így az is látszana, hogy hogyan fejlődött a grafika az évek során. --Sasuke88  wikivita 2011. december 5., 19:00 (CET)

Azokra milyen sablont lehet rakni? Üdv: HáeS vita 2011. december 5., 19:03 (CET)

Játék screenshotra gondoltam, {{Jogvédett képernyőkép}}(?) licencel használható. --Sasuke88  wikivita 2011. december 5., 19:14 (CET)

Tekken 7

Erről mi a véleményetek? Gyakorlatilag semmi mást nem lehet róla tudni (vagy az én keresőmben van a hiba), mint, hogy be lett jelentve és, hogy a készítők „sok új ötlettel kísérleteznek”. A történetet sem tudom, honnan vette a cikk írója, a petíciók pedig nagyon aranyosak. Szvsz összevonandó a sorozat cikkével. Sillent DX vita 2011. december 7., 12:22 (CET)

Enwikin is átirányították a fő szócikkre, nekünk is ezt kéne tenni + néhány gondolatot írni róla ott. --Sasuke88  wikivita 2011. december 7., 14:11 (CET)

Korhatáros sablonok

A {{PEGI}}(?) után immár elkészült a {{CERO}}(?) és az {{ESRB}}(?) osztályozását jelölő sablon. Kérdezném, hogy még melyik osztályozási rendszerhez kellene feltétlenül ilyen sablon. --Sasuke88  wikivita 2011. december 8., 00:43 (CET)

Friss: Megoldódott az elcsúszó forrás problémája is. --Sasuke88  wikivita 2011. december 8., 11:10 (CET)

Remek! :-) Szerintem ezek nagyjából lefedik a legfontosabb osztályozási rendszereket, amiket nálunk is a dobozra raknak. – Laci.d vita 2011. december 8., 11:14 (CET)

Épp most láttam még kettőt a Tiberium Wars cikkében, szerintem azokat még mindenképpen elkészítem. Aztán, ha közbe felbukkan még egy-kettő, akkor azokat is gyorsan összedobom. --Sasuke88  wikivita 2011. december 8., 11:39 (CET)

Halo

Sziasztok! Nemsokára elkészülök a Halo 2 szócikkel, csak annyi kérdésem lenne, hogy szerintetek létezik-e olyan szó, hogy megastruktúra vagy ez szimpla tükörfordítás? Üdv: HáeS vita 2011. december 12., 22:16 (CET)

Igazából mindkettő Vigyor, létezik ilyen szó, de az angol (latin?) tükörfordítása. Magyarosabban talán óriásépítménynek lehetne nevezni, de szerintem maradjunk inkább a megastruktúránál. --Sasuke88  wikivita 2011. december 12., 23:31 (CET)
Hát nekem nem nagyon tetszett, inkább az építmény vagy létesítmény kifejezéseket használtam. : D Üdv: HáeS vita 2011. december 12., 23:45 (CET)

Halo 2 kiemelés

Sziasztok! Na, elkészültem a Halo 2 szócikkel és szeretnélek titeket megkérni arra, hogy nézzétek át, mert szeretném róla a véleményeteket kikérni, mielőtt kiemelési folyamatnak vetném alá. (Képeket majd még töltök fel hozzá.) Láttam azt is, hogy két szócikkemet hozzáadtátok ehhez a listához. Ha ezekre van valami ötlet, hogy mivel bővítsem őket, azokat is szívesen fogadom. Üdv: HáeS vita 2011. december 13., 21:21 (CET)

Had gratuláljak elsőként a szócikkhez, szép munka. Már beleolvasgattam és szerintem így jó lesz, de még egyszer átolvasom. --Sasuke88  wikivita 2011. december 14., 16:36 (CET)
Köszönöm, nyugodtan írj, ha valamit nem fogalmaztam világosan, a jó része este készült. : D Üdv: HáeS vita 2011. december 14., 17:41 (CET)

King Arthur

Sziasztok! Ismét egy szócikk nevével kapcsolatban kérdeznék. A Steamen a játék ezen a néven vált elérhetővé: King Arthur: The Role-playing Wargame, viszont a magyar dobozon, kézikönyvben nincs így feltüntetve, csupán King Arthurként említik. A kézikönyv egyik oldalán azonban az Arthur király Stratégiai- és szerepjáték felirat jelenik meg, ez viszont csak egyszer fordul elő. Én a King Arthurra szavaznék, a többi pedig átirányítás lenne. Üdv: HáeS vita 2011. december 16., 11:13 (CET)

 támogatom és én feltüntetném a szócikk elején, hogy nem keverendő össze Artúr királlyal ({{más}}(?) sablonnal). --Sasuke88  wikivita 2011. december 16., 11:32 (CET)
Ne az egyértelműsítő lapra mutasson? Üdv: HáeS vita 2011. december 16., 12:28 (CET)

Egyetértek, szerintem is legyen simán King Arthur, mivel itthon így jelent meg (ebből a szempontból a kézikönyv elhanyagolható). Ha pedig van egyértelműsítő lap, akkor mindig oda kell linkelni valamelyik egyértelműsítő sablonnal. – Laci.d vita 2011. december 16., 19:58 (CET)

Super Mario 64

Sziasztok! Van valami magyar megfelelője a "hop and bop"-nak, vagyis ahogy Mario fölugrik és a fejére ugrik az ellenségnek? Köszi a segítséget előre is. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 16., 22:48 (CET)

Heh ez egy nehéz kérdés. : D Pontosan mi lenne a mondat amit meg szeretnél fogalmazni? Üdv: HáeS vita 2011. december 16., 22:51 (CET)

Hogy a Super Mario 64-et jelentősen átalakították a korábban szokásos ugrálós és hop and bop típusúról. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 16., 23:03 (CET)

Korábban a széria alapját képező platform elemek és az ellenségekkel való harc is jelentősen átalakult a Super Mario 64 megjelenésével. Erről mit gondolsz? Vagy mindenképp benne legyen, hogy milyen módon küzdött eddig? Üdv: HáeS vita 2011. december 16., 23:37 (CET)

Szerintem kéne, mert ellenséggel való harc ebben is van, a milyensége nem mindegy. A lényeg, hogy az ugribugri alakult át másféle harcokká (gondolom). - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 16., 23:40 (CET)

A 3D-be való átdolgozás során a sorozat több jellemzőjét drasztikusan átalakították a felfedezésre helyezve a hangsúlyt a szokásos ugrálós téma helyett.

A vastag rész helyére jönne a hop and bop. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 16., 23:42 (CET)

Korábban a széria alapját képező platform elemek és az ellenségekkel való harc is jelentősen átalakult a Super Mario 64 megjelenésével, ugyanis a legyőzésükhöz már nem elég csak rájuk ugrani.

viszont az meg azért nem lenne korrekt, mert van amit csak kilőni lehetett (húsevő virág) : D Üdv: HáeS vita 2011. december 16., 23:58 (CET)

De még mindig nem a harcra kéne a hangsúlyt helyezni. Épp ez a lényeg, hogy a fejreugribugri helyett a felfedezésre helyezték a hangsúlyt. Tehát nem a harci részt kéne részletezni, bővítve átfogalmazni, hanem épp azt kéne röviden. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 17., 00:02 (CET)

Míg korábban a játékmenet főleg platform elemekből és az ellenfelekre történő ugrálásból állt, addig a Super Mario 64 esetében már a felfedezés és a kaland részek kerültek előtérbe. Üdv: HáeS vita 2011. december 17., 00:06 (CET)

10 pont. Köszi. :-) - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 17., 09:16 (CET)

Szívesen, örülök, hogy segíthettem, a szócikk is nagyon szépen alakul! Üdv: HáeS vita 2011. december 17., 09:44 (CET)

Puzzle játékok

Sziasztok! A Puzzle video games kategóriát hogyan fordítsam le? Jó a sima Puzzle játékok vagy ez megkeverő lehet? Üdv: HáeS vita 2011. december 18., 12:32 (CET)

Logikai játékok? Én így nevezem a puzzle játékokat és szerintem itthon ez is terjedt el leginkább, de várom én is a további javaslatokat. --Rudymester vita 2011. december 19., 10:32 (CET)

Rudymester +1. Itthon is így szerepelnek a játékos weboldalakon. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 19., 10:36 (CET)

Rendben köszönöm a tippeket, akkor nem keverek, hanem a Logikai videojátékok kategóriába sorolom őket. Üdv: HáeS vita 2011. december 19., 11:14 (CET)

Kiemelt jelölés: Halo 2

Sziasztok! Mivel senki nem jelzett hibákat, kívánt változtatásokat a szócikkel kapcsolatban, ezt úgy vettem, hogy mindent rendben találtátok és kezdeményeztem a kiemelését. Míg munkapadra nem kerül, de addig az esetleges felmerülő kritikákat továbbra is szívesen fogadom. A játékkal kapcsolatban nem igazán várható új fejlemény, így nem valószínű, hogy a tartalmi rész jelentősen bővülni fog. Üdv: HáeS vita 2011. december 18., 20:29 (CET)

RepliCarter, köszönöm, hogy végigolvastad és kijavítottad a hibákat, így visszanézve elég sok typo benne maradt, legközelebb nagyobb figyelmet fordítok arra, hogy átfussam a cikket mielőtt kiadom a kezeim közül. : D Ha további kérdések merülnének fel szívesen válaszolok. Üdv: HáeS vita 2011. december 22., 22:04 (CET)

Hát a saját tapasztalatom az, hogy akárhányszor olvasom át, mindig marad benne valami. :-) - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 22., 23:28 (CET)

És még egy jelölés: Super Mario 64

HáeS kicsivel előzött be, de legalább nekem több időm lesz a korrekciókra. :-) Nézzétek át és ha kell valamit javítani, csak bátran. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 18., 21:51 (CET)

Én végigolvastam, amit szükségesnek találtam, átírtam. Tanúsítani csak akkor lehet, ha a várólistáról a munkapadra került? Amúgy még a cikkel kapcsolatban nem lenne jobb a VG Reviwes sablon használata a fogadtatás résznél? Üdv: HáeS vita 2011. december 20., 21:22 (CET)

Köszi az átnézést. Tanúsítani lehet előbb is. Arra a sablonra oda van biggyesztve egy másik sablon, hogy elavult. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 20., 21:26 (CET)

Szerintem teljesen használható, legalábbis nekem ez a véleményem, nem írták le mitől elavult. Na jó az az "entitás" zavar benne azt le lehetne cserélni valami magyarosabbra. : D (pl: Odaítélte alá meg IGN) Üdv: HáeS vita 2011. december 20., 21:29 (CET)

A sablonháziasszony szerint elavult a kódja, nem infobox alapú és nem is kéne használni a boxegységesítés miatt. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 20., 21:30 (CET)

Akkor milyen legyen az egységes? Nem kellene valami szavazásra bocsátani a műhely tagjai között? Üdv: HáeS vita 2011. december 20., 21:34 (CET)

Magukról a sablonok egységesítéséről van szó, vagyis a Wikin minden sablon egységes arculat és kódok alapján át lett alakítva, erről volt szavazás egykoron. Tehát már nem kell szavazni, hanem a már egységesített {{kritika infobox}}(?) sablont lehet bővíteni, ha valahol nem megfelelő vagy kéne még bele valami, és nem újat csinálni. Nem jó benne valami? - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 20., 22:04 (CET)

Akkor például díjak része ne is legyen? Üdv: HáeS vita 2011. december 20., 22:15 (CET)

Ez a kritika infobox inkább zenékhez van, kellene egy videojátékos is, amiben a videojátékos CSS van a fejlécben. --Sasuke88  wikivita 2011. december 20., 22:51 (CET)

Ez az infobox zenéhez és filmhez van, a fejléc képe attól változik, hogy melyik típust választod. Szólni kell Timinek, hogy egészítse ki videojátékkal, más fejléccel. A díjakat a cikk infoboxába kell tenni, nem a kritikák infoboxába. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 21., 10:43 (CET)

Dehogy kell szólni :-), már meg is csináltam, csak az elején tévesztett meg a kotta ikon, nem tudtam, hogy lehet váltani közöttük. --Sasuke88  wikivita 2011. december 21., 14:26 (CET)

Akkor minden OK. :-) - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 21., 14:36 (CET)

A sablonnal kapcsolatba kérdezném, hogy valamilyen alcímként nem lehetne megjelölni, hogy az értékelések milyen platformra vonatkoznak? Ami csak egy konzolon fut, ott nincs probléma, a multiplatform játékok (pl Need for Speed) viszont a generáció összes platformjára megjelennek, minőségük pedig sok esetben eltérő lehet, ezért általában csak az egyikre vonatkozó értékeléseket szoktam feltüntetni. ("Az értékelő dobozban látott értékek az Xbox verzióra vonatkoznak.") Van valami javaslat ezzel kapcsolatban? Üdv: HáeS vita 2011. december 22., 10:31 (CET)

Kézi konzol vagy kézikonzol?

Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy szerintetek melyik írásmód a helyes? Én az első változatra tippelek, de sokszor találkoztam az ellenkezőjével is és nem nagyon tudok dönteni. Üdv: HáeS vita 2011. december 22., 22:01 (CET)

Hasonló a kérdésem a bétateszttel kapcsolatban. Üdv: HáeS vita 2011. december 30., 21:24 (CET)

Az ilyen jellegű kérdéseket a helyesírási kocsmafalon célszerűbb lenne feltenni, mint itt. Am. a tippem kézi konzol és bétateszt. --Sasuke88  wikivita 2011. december 30., 22:34 (CET)

Azért itt tettem fel, mert itt eddig szinte minden kérdésemre választ kaptam, ott pedig szépen archiválták, mintha meg lenne oldva a probléma. Nem tudom így mire számíthatnék... Üdv: HáeS vita 2011. december 30., 23:01 (CET)

Jó kérdés mindkettő. A kézikonzol a kézifegyver mintájára szerintem egybeírandó, míg a béta teszt külön, de ezek csak tippek. Én is a kocsmafalat javaslom, és az archiválódás ellen tegyél ki egy {{függőben}}(?) sablont, ilyenkor a bot nem fogja piszkálni, amíg választ nem kaptál. – Laci.d vita 2011. december 30., 23:10 (CET)

Múltkor is ~2 hétig volt kinn a kérdésem, így nem hiszem, hogy az archiválódás miatt estem el a megoldástól. Mindenesetre köszönöm, talán ezzel a sablonnal nagyobb szerencsével járok. Üdv: HáeS vita 2011. december 30., 23:32 (CET)

Cikkértékelés

Sziasztok! Egy ideje már gondolkozom rajta, hogy a műhelynek ebben a témában is előrébb kellene lépnie, jelenleg ugyanis rengeteg besorolatlan cikk van, ami pedig be van sorolva, azokkal sok esetben nem nagyon tudok egyetérteni. (Pl.: Az aknakereső, az Unreal vagy a Halo: Combat Evolved nélkülözhetetlen besorolását kicsit erősnek érzem.) Ha nem az angol wikipédiával hangoljuk össze a cikkértékelést, akkor valami alapot le kellene ez ügyben fektetni. Üdv: HáeS vita 2012. január 15., 12:30 (CET)

Az angol wikivel való összehangolást nem javasolnám ugyanis az egy határ fos Vigyor. Saját rendszert kellene kidolgozni, mint az Anime- és mangaműhely esetében. --→ Sasuke88  vita 2012. január 23., 22:29 (CET)

Az aknakereső igenis nélkülözhetetlen, éveken át az egyetlen szórakozás volt a munkahelyeken. Vigyor - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. január 23., 22:34 (CET)

Lehet az mondatja velem, hogy mindig is pasziánszos voltam. : D Amúgy Sasuke miért tartod rossznak? 25-ször annyi témába vágó szócikkük van, egy-két hiba azért becsúszhat. De bármi javaslatot jól jönne, csak előrébb lennénk. Üdv: HáeS vita 2012. január 23., 22:52 (CET)

A szócikkek mennyisége és a cikkértékelés minősége két egymástól független dolog. Én csak az anime-manga témájú szócikkek értékelése alapján indultam ki, amiről megállapítottam, hogy az enwikin egy fos, így csináltam egy jól végiggondolt részletes rendszert, ami a mai napig jól működik. A minőség értékelése viszonylag evidens, néhány példával jól lehet érzékeltetni. A fontosság már egy elvontabb dolog, de részben át lehet ültetni az anime-mangás rendszeremet a videojátékokra is. Amik szempontok lehetnek: a játék videojáték-történeti jelentősége, kulturális hatása, önálló nevezetessége, ismertsége stb. --→ Sasuke88  vita 2012. február 1., 13:46 (CET)

Szerintem is a fontosság értékelése az amit inkább át kell gondolni, a minőség az viszonylag jól megállapítható. De vegyük például az Angry Birds című játékot példának: rengetegen ismerik (még a nagyanyám is tudja mi ez, mert látta az egyik mobilszolgáltató reklámjában : D), viszont maga a játékmenet úgy ahogy van lopott. (Crush the Castle csak más díszletben) Akkor most milyen értékelést érdemelne ki? Amúgy visszakanyarodva a kiinduló kérdéshez szerintem a jelenlegieket kellene felülvizsgálni és akkor lenne egy támpont és onnantól folytathatnánk a hiányzóakkal. Vagy nincs szükség erre? Illetve a magyar fejlesztésű játékokat tekinthetjük a műhely szempontjából fontosabbnak? Üdv: HáeS vita 2012. február 1., 20:26 (CET)

A minőségre van egységesen kidolgozott rendszer, szóval tényleg a fontosság az, ahol komolyabb mérlegelésre van szükség. Én úgy gondolom, a nélkülözhetetlen besorolást azoknak kéne kapniuk, amik valamiért nagyon fontosak a videojátékok szempontjából, például stílusteremtőek voltak vagy az adott stílusnál nagyon fontos újítást hoztak vagy más szempontból nagyon emlékezetesek (Tetris, Wolfenstein 3D, Pacman, ilyesmik). Igazából én mostanság készült videojátékoknak nem is nagyon adnék ilyet. A fontosabb fejlesztőcégek, esetleg egyes játékfejlesztők (pl. Sid Meier) esetén én nagyon fontos besorolást adnék, úgyszintén a videojáték-sorozatoknak és azok leghíresebb darabjainak. A többi pedig közepes vagy kevéssé fontos kategória lenne. – Laci.d vita 2012. február 11., 13:21 (CET)

Szerintem néhány konzol is simán kerülhetne a nélkülözhetetlen kategóriába. Akkor azt mondod, hogy a fejlesztő ne kerüljön a nélkülözhetetlen kategóriába? (Amúgy pl. a jelenlegi PC-s digitális terjesztés zászlóshajója, a Steam milyen besorolást kapna?) Üdv: HáeS vita 2012. február 11., 15:06 (CET)

Természetesen ez csak egy kiindulópont volt részemről, nagyon sok témát kihagytam belőle. A konzolokban sajnos nem vagyok kompetens, azt valaki olyannak kéne megcsinálnia, aki ért hozzá. A Steam mindenképp nélkülözhetetlent érdemelne, és jobban belegondolva a nagymúltú játékfejlesztőket is lehetne ilyennek jelölni (pl. Electronic Arts) – Laci.d vita 2012. február 11., 17:05 (CET)

Jewel Quest

Sziasztok! Jelenleg van 10 semmitmondó Jewel Quest-es lapunk, amik amellett, hogy megszövegezésük egy fordítóprogram végtermékénél is rosszabb még csak nem is tartalmaznak túl sok enciklopédiába való, használható információt. Ha nem nagyon lesz segítség akkor nekilátok egymagam egy darab normális cikknek, hogy legyen indok kidobni a többit. Üdv: HáeS vita 2012. január 23., 20:44 (CET)

Csodálatos szócikkek :). Enwikin is egy cikkel lerendezték a dolgot, úgyhogy ajánlott az összevonásuk. --→ Sasuke88  vita 2012. január 23., 22:34 (CET)
Úgy ahogy sikerült valamit alkotnom, de szerintem már jobb a helyzet. Akkor a többit ki lehet dobni? A törlésre javasolt lapoknál vessem fel a kérdést? Üdv: HáeS vita 2012. február 11., 12:39 (CET)
Szerintem legyenek átirányítások. Egyszerűen kitörlöd a szócikk jelenlegi tartalmát (laptörténetben visszanézhető marad) és berakod az átirányítást. --→ Sasuke88  vita 2012. február 12., 17:28 (CET)

Paradox játékok

A kérdésem konkrétan, hogy ezen kiadó játékaival kapcsolatban csak azokat vegyük ide, amelyeket ők fejlesztenek, vagy azokat is, amelyeket ők adnak ki, de egy 3. fél fejleszt. Ez ugye általánosan több nagy kiadóval kapcsolatban is feltehető. Azért kérdezem, mert a Paradox sablonban van olyan játék, amit nem ők fejlesztenek (Magicka), de például a Hearts of Iron sorozathoz hozzátartoznak az Arsenal of Democracy, Darkest Hour, Iron Cross játékok is, amelyeket más fejlesztett, de persze Paradox égisz alatt lett kiadva. Kiegészíthetem így a Paradox sablont a többi játékkal? Kunadam vita 2012. február 1., 09:51 (CET)

Szia! Ha kiegészíted, akkor szerintem olyanokkal érdemes, ami elkészült vagy a közeljövőben kész lesz. Ha sok játékról lenne szó, akkor lehet érdemes az angol wiki módszerét követni és A Paradox Interactive játékainak listája címmel egy külön szócikket készíteni, a sablonba pedig további játékok címszóval erre irányítani. Üdv: HáeS vita 2012. február 1., 10:11 (CET)

A sablonban legyen látható, hogy miben voltak fejlesztők és miben csak terjesztők, és ez legyen röviden jelezve. Tehát ne "egyéb" legyen odaírva, hanem mondjuk "Csak terjesztő". A többi sorban gondolom azok a játékok vannak, amiket fejlesztettek is, oda szerintem nem kell külön odaírni, hogy "fejlesztő". Mondjuk az Airfix Dogfighter cikkében az szerepel, hogy a Paradox fejlesztette is, ezt tisztázni kellene. misibacsi*üzenet 2012. február 1., 13:35 (CET)

Videojáték infobox

Sziasztok! Arra gondoltam, hogy sok embert érdekelhet, hogy a játék megjelent-e magyar nyelven, esetleg létezik-e hozzá magyarítás. Mit gondoltok, érdemes lenne ezt feltüntetni az infoboxban? (Utóbbi mondjuk kérdéses, de az első esetben szerintem mindenképp.) Üdv: HáeS vita 2012. február 2., 18:55 (CET)

Jellemző ez a dolog vagy csak előfordulgat? - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 8., 21:43 (CET)

Hivatalos magyarítás aránylag kevés van, a közösség által készítettből viszont jóval több. A magyaritasok.hu adatbázisa szerintem elég pontos a témakörben. Üdv: HáeS vita 2012. február 8., 21:48 (CET)

Ha ez a portál csak olyan szabadidős szórakozása valaki(k)nek, akkor infoboxba talán nem tenném be, max a cikk alján a külső hivatkozások/további információk közé. Ha elismert oldal (pl. valamilyen szakmai újság említi), akkor akár lehetne is. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 8., 21:54 (CET)

Anno például saját rovatuk volt a PC Guru DVD mellékletén. De az eredeti kérdésre visszatérve én arra gondoltam, hogy azoknál, ahol hivatalosan magyar forgalmazásba került ott mindenképpen fel lehetne tüntetni ezt az információt, viszont nem tudom mi a helyzet az oldal letöltések szekciójában található úgymond nem hivatalos magyarításokkal. Üdv: HáeS vita 2012. február 8., 22:52 (CET)

Akció játékok kategória

Sziasztok! Most vettem csak észre, hogy az akciójátékok kategóriája akció játékok néven van elkészítve, ami szerintem hibás. Mi a véleményetek, újra kell kategorizálni az ide tartozó szócikkeket? Üdv: HáeS vita 2012. február 5., 19:17 (CET)

Szerintem igen, mert helyesen Akciójátékok lenne. De előtte még meg kéne kérdezni a kocsmafalon, hogy biztos jó legyen. Ha túl sok szócikkről van szó, akkor pedig egy botgazdát kellene megkérni, hátha javítható botos úton. --→ Sasuke88  vita 2012. február 5., 19:52 (CET)

Offline magazinok tesztjei

Sziasztok! Ha valaki esetleg PC Guru vagy GameStar értékelésekre szeretne valamelyik szócikkbe hivatkozni, amit nem talál meg az említett magazinok online adatbázisában, az szóljon, GameStarból 2007 decemberétől, PC Guruból pedig 2003 júniusától az összes lapszám megvan (utóbbiból vannak korábbiak is de csak szórványosan). Szívesen segítek ha tudok. Üdv: HáeS vita 2012. február 8., 21:30 (CET)

Csatlakozok: az újraindított 576 kbyte és a Konzol magazin összes megvan, ha valami infó kell, írjatok! --Rudymester vita 2012. február 11., 18:56 (CET)

576 Konzol 2000 februárjától a haláláig, pár darab PlayZone 04/05-ből, no meg Pixelhősök könyv, ha valakinek kell valami ott a vitalapom. Sillent DX vita 2012. február 11., 20:10 (CET)

Ezt a három üzenetet át kéne tenni valamilyen formában a vitáról a műhelyoldalra, hogy ne archiválódjon el. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 11., 20:11 (CET)

Super Mario 64

Hi! I was searching through a fansite when I found a page discussing "Super Mario FX"...

http://www.snescentral.com/article.php?id=1032

The Hungarian Super Mario 64 article uses this IGN article as a source, but the above site argues that IGN likely had sourced it from an interview with Shigeru Miyamoto in a Nintendo Power issue (I can't tell exactly which year and day it is) but that IGN got what the interview said wrong. The IGN article does not say where it got its information.

"If you read the IGN page, it is obvious that they were looking at the above article (which mentions the five year development schedule). The only problem is that if you actually read the article, it simply states that he got the idea for making a 3D Mario game while making Star Fox (which was in development five years previous to the publication of the article), not that he was actually developing a Super FX Mario game. Nintendo announced Project Reality in August 1993 - only a half a year after the initial release of Star Fox. It is implausible that Miyamoto would work on a Super FX Mario game while also working on the Nintendo 64 hardware."

So he proceeded to contact Dylan Cuthbert on Twitter, and got this: http://twitter.com/#!/dylancuthbert/statuses/165596909413728256

  • Fansite operator: "I'm researching unreleased SNES games, was a game called "Super Mario FX" ever in development?"
  • Cuthbert: "no, that was the internal code name for the FX chip"

So that means that the name "Super Mario FX" has nothing to do with Super Mario 64, and that the IGN source is faulty, correct?

On EN I made this change to the English article WhisperToMe vita 2012. március 1., 05:09 (CET)

Kiemelt jelölés: Mirror’s Edge

Sziasztok! Már régebben készítettem ezt a szócikket, most kicsit leporoltam és kiemeltnek jelöltem. Remélem az előző kiemelési eljárásomhoz hasonlóan sikerrel fog majd zárulni. : D Kérlek nézzétek át és jelezzétek az esetlegesen felmerülő problémákat. Üdv: HáeS vita 2012. április 1., 19:08 (CEST)

Én már megtettem, jó lenne, ha a többi tag is aktivizálná magát. --→ Sasuke88  vita 2012. április 22., 23:18 (CEST)
Este ránézek én is. – Laci.d vita 2012. április 23., 06:56 (CEST)
Rendben és köszönöm! Remélem még a szócikkel kapcsolatban több visszajelzés is érkezik, mert azzal, hogy az angol wikipédián nem kiemelt, nem tudok sok mindent kezdeni. : D (Ha esetleg most nem sikerülne a kiemelés, legalább lenne honnan kiindulni, hogy milyen változtatás kellene, hogy legközelebb már eredményes legyen.) Üdv: HáeS vita 2012. április 23., 17:37 (CEST)
Még van egy hét, addig csak ránéznek még. Az én Soul Eaterem is utolsó előtti nap kapta meg az utolsó tanúsítást :). --→ Sasuke88  vita 2012. április 23., 21:04 (CEST)
Még mindig hiányos tanúsításokat tekintve, de én inkább azért vagyok csalódott, amit fentebb is említettem, hogy ennek az okai nem tisztázódtak. Üdv: HáeS vita 2012. április 28., 19:41 (CEST)
Forrásokat legközelebb ha lehet ne fordítsd le, mert abból a későbbiekben csak gebasz lehet (pl oldalátrendezés történt, a régi címről csesztek átirányítást csinálni, archívuma meg persze nincs. Ha megvan a lap eredeti címe több az esélye annak, hogy megtalálod újra s nem kell új forrás(ok) keresésével szenvedni). Ezek mellet a language is lemaradt az összes forrásból, és az infoboxban is rosszul van feltüntetve az iOS változatok megjelenési dátuma (iPad április, iPhone+iTouch szeptember). Ezeket ma este lerendezem, aztán tőlem is megkapja a zöld pipákat. Valakit még győzzetek meg, aztán ennek is hepiend lesz a vége. Edit: a zárójeles megjegyzések szerintem kifejezetten zavaróak, megjegyzés formájában jobbak lennének. Sillent DX vita 2012. április 28., 20:11 (CEST)
Én és az eszem: végigolvastam már régebben, csak épp tanúsítani felejtettem el. Vigyor Mindenesetre most pótolva. – Laci.d vita 2012. április 28., 20:30 (CEST)

Köszönöm a véleményed, a források lefordításáról már leszoktam. : D A zárójeles megjegyzésekre vonatkozó részt nem egészen értem, így annak javítását rád bízom, a többiről viszont intézkedek. Üdv: HáeS vita 2012. április 28., 20:54 (CEST)

Arra gondolok, hogy pl a bevezetőben van egy olyan sor, hogy "oldalán 44 értékelés alapján 81 pontos átlaggal bír. (Ezek a játék PC-s verziójára vonatkoznak.)". Ez szerintem így ebben a formában zavaró, én megjegyzéssé alakítanám. Szintén a bevezetőben "című dalának több, remixelt változata. (Ez lett végül a játék főcímdala is, ami nem" Szerintem ez nem olyan fontos, hogy a bevezetőben így szerepeljen, én még megjegyzésbe sem tenném. Játékmenet fejezet: "táskát összegyűjteni. (Ilyenkor a" én ide nem tennék zárójelet. Karakterek fejezet (nem lenne jobb a szereplők cím?): "egyben. (A karaktert Jules de Jongh szólaltatja" a zárójeles rész abszolút fölös szerintem. Cselekmény: "(Icarus to the highest felirat olvasható rajta)" fölös. Fejlesztés és megjelenés: "aranylemezre került a játék (Ez azt jelenti, hogy a játék" szerintem fölös, de megjegyzésként el tudnám képzelni. Letölthető tartalom fejezet: "közösen készített. (Ezért is a hasonlít Borne" szerintem nem kell zárójelbe tenni, hisz elég fontos, hogy milyen motor dübörög egy játék alatt. A pipáimat megkaptad (kivéve a megszövegezésre, de oda már úgysem kell több). Szép munka! Sillent DX vita 2012. április 28., 21:20 (CEST)

A főhős szinkronhangon és az icaruson nem változtattam, a többiben egyetértünk. A főhős szinkronhangja szerintem nem mellékes, nem árt megjegyezni, hogy már van tapasztalata valamilyen más játéka kapcsán illetve valószínű könnyebb beazonosítani egy másik szerepéről mint ha csak a névre lehetne támaszkodni. Utóbbi pedig történeti szempontból érdekes. Emellett itt szeretném még egyszer megköszönni mindenkinek, aki segített a szócikk jobbá tételében, illetve a kiemelési eljáráson részt vett! Üdv: HáeS vita 2012. április 28., 22:25 (CEST)