Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Drugs bunny

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt RepliCarter 11 évvel ezelőtt a(z) Megerősített szerkesztői jog témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Drugs bunny!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: --Karmela posta 2012. október 24., 09:29 (CEST)Válasz

Szerkesztő jog[szerkesztés]

Láttam az üzenetedet a bürokratáknál, és nem értem, hogy mire is gondolsz amikor szerkesztői jogot kérsz. Hiszen van jogod szerkeszteni, mint írod, szerkesztettél is.

Ha valamelyik cikkben vitatható szerkesztéseket láttál, felvetheted a cikk vitalapján, vagy ha ott nem jönne reakció, akkor a Wikipédia:Kocsmafal (egyéb) lapon.

Ha egy szerkesztésed hosszabb időn, mondjuk napokon át megtekintetlen marad, a járőrök üzenőlapján kérheted, hogy nézzen már rá valaki, és hagyja jóvá.

--Karmela posta 2012. október 24., 09:37 (CEST)Válasz


Kedves Kamela!

Elég nehéz nekem felfogni a wikipedia működését, de ezért igyekszem. Azt hitten van valami advanced szetrkesztői jog is. Jelezni fogom akkor a járőröknek, hogy hagyják jóvá a frissítést. Drugs bunny vita 2012. október 24., 09:53 (CEST)Válasz

Valóban vannak fokozatok. Ahogy egyre otthonosabbá válik valaki a Wikipédia szerkesztésében:
Ha rendszeresen szerkesztesz, és a járőrök folyton azt látják, hogy problémátlanok a szerkesztéseid, fölösleges ránézegetni, akkor javasolnak megerősített szerkesztőnek. Ha megerősített szerkesztőként magadnak is kedved támad a járőrködésre, mások szerkesztésének megtekintésére, akkor te is jelentkezhetsz járőrnek. Ha megnyered a többi szerkesztő bizalmát, akkor később megválaszthatnak adminisztrátorrá, aki lapokat törölhet és szerkesztőket blokkolhat; bürokratává, aki a jogokat hozzárendelő gombokat kezeli; IP-ellenőrré, akinek bizonyos esetekben joga van belenézni a bejelentkezési adatokba, – de mindez még arrébb van :)
--Karmela posta 2012. október 24., 10:27 (CEST)Válasz

Megerősített szerkesztői jog[szerkesztés]

Szia! A WP:BÜRÜre írt kérésedet egy kicsit még halasszuk el. Ott leírtam indokaimat, kérlek, nézd meg. És még egy-két konkrétum a két eddigi cikkeddel kapcsolatban:

  • Jay Cutler - az, hogy valaki telektulajdonos, nem foglalkozás, egy lexikonban nem igazán fontos infó, ezt ki kéne venni az első sorból.
  • Testépítés
  • formailag: a képeknek a cikk elején így nincs helye, vagy tegyél ki egyet a jobb fölső sarokba, ha fontos információ tartalma van, vagy a cikk végén a források előtt egy "galéria" szakaszcím alá helyezd el őket
  • a Wikipédia egy lexikon, úgyhogy a fogalmazásra jobban kéne figyelni, pl. olyan szakaszcím, hogy "alapvető infók" nem igazán enciklopédikus, helyett az információk szó lenne a megfelelő
  • források: a cikkekben a fontos állításokat, tényeket forrásokkal kell ellátni, az nem elég, hogy a cikk végére odaböksz két linket. Pl. az olyanokat, hogy ki hányszor, mit nyert el, mindenképp forrással támaszd alá. Első körben a forrásolás egyszerű formája: az adott mondat után ezt kell írni:

<ref>forrás linkje</ref>

Így a cikk alján a források szakaszban kattintható formában megjelenik a link.

  • tartalmilag: mivel a cikk általánosságban ír a testépítésről, nem kéne ennyire részletezni a versenyzők adatait, eredményeit, esetleg egy-egy kiugró, nagyon híres vagy valami miatt fontos adatot kéne a cikkbe tenni. Ha az adott személy megfelel a Wikipédia nevezetességi irányelveinek (lásd: Wikipédia:Nevezetesség), akkor úgyis születik róla előbb-utóbb önálló szócikk, abban lesz helye a további infóknak.


És még egy kiegészítés: a bürók üzenőfalán ezt írod: az .... főszerkesztőjeként relevánsabb információforrás vagyok.... A Wikipédián ez sajnos (vagy nem sajnos) nem indok. A Wiki csak más helyeken már feldogozott információkat gyűjt, tehát a cikkekbe csak olyan információkat írhatsz bele, melyek más, külső forrásokban (külső = nem saját weboldal) már megjelentek, ezért kérlek, hogy a cikkek forrásolására fordíts megfelelő figyelmet. Ha meg akarod írni több versenyző cikkét, azt ne egyetlen weboldal alapján tedd majd, mert egy forrás kevés a nevezetesség igazolásához.

Így hirtelen ennyi. Ha bármi kérdésed van, tedd fel nyugodtan a vitalapomon. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. október 24., 10:57 (CEST)Válasz

Szia!

Nem emlékszem rá, hogy a Jay Cutler szócikket én írtam volna. Hogy félreértés ne essék: én nem különösebben akarok wikipédia szerkesztő lenni, nekem totálisan megfelel az, ha rendben van a szócikk és nem hülyeségek vannak benne. Ha lenne rá lehetőség, átküldeném egy szerkesztőnek mélben az anyagot. Nektek ez alapvető, hogy a rendszer hogyan működik, én a hajamat tépem tőle.

A cikkekbe hiába akarok olyan információkat beleírni, amik más oldalakon megjelentek, ha nincsenek ilyenek. A bodybuilder.hu nem a saját weboldalam, hanem bejegyzett sajtótermék. Jay Cutler oldalát megcsinálni már meg lehet a saját holnapjára és pár amerikai magazinra hivatkozva, de a testépítés elméleti részét és történetét necces, a magyar versenyzőkét meg különösen necces, mert nincs információ. Az van, hogy felhívom és megkérdezem, vagy amit már megírtam nálunk.

A versenyzők adataival kapcsolatban pontosan úgy jártam el, ahogy írod, a nagyon fontos személyeket említettem meg és töröltem az irrelevánsakat. A cikk a legfontosabb magyar testépítőket tartalmazza, valamint a Mr. Olympia cím birtokosait, akikből évente 1db van.

Nyilvánvaló, hogy a megerősített szerkesztői jog követelményeinek nem tudok megfelelni, de bízom benne, hogy találunk valami megoldást. Addig is javítom, amit tudok, de már a képek beillesztésénél elvérzek agyilag.

UPDATE! ÉS tényleg, nyilván igazad van, tényleg én hoztam létre a Jay Cutler lapot. Nem tudom hogyan, és a szöveg valóban teljesen szar. Lennél a mentorom? Drugs bunny


  • A fölhívom és megkérdezem működhetne (egyéb további teendőkkel), azonban a gond az, hogy ha más elérhető forrásokban (weboldal, magazin, műsor) nincs róluk infó, akkor nem is megfelelően nevezetesek a Wikipédia számára, tehát nem lehet szócikkük itt.
  • A Testépítés cikkben köszi a rendrakást.
  • Persze, segítek szívesen. Ha kérdésed van, kérlek, hogy az én vitalapomon tedd fel (vitalapom tetején "új szakasz nyitása" link), mert azt biztosabban észreveszem, mint ha a sajátodra írod (ez az általánosabb szokás a Wikin). - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. október 25., 13:57 (CEST)Válasz