Szerkesztő:Nyenyec/Gyakran Ismételt Attitűdök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
nyenyec hihetetlenül
mélyenszántó gondolatai

Ali, a Bölcs

Az alábbi lap a Wikipédia szerkesztőinél gyakran ismétlődő attitűdök listáját tartalmazza.

A viselkedésekre vett példákat tanácsos már régóta inaktív, vagy külföldi wikipédistáktól venni a sértődések elkerülésére.

Mivel senki nem értette meg brilliáns javaslatomat, rossz a rendszer, átfogó reformokra van szükség[szerkesztés]

Én el is mehetek innen[szerkesztés]

Nem csak a Wikipédiában tapasztalt formája a frusztráció kifejezésre juttatásának, a távozással való fenyegetőzés.

Mivel a Wikipédisták minden ellenkező híreszteléssel szemben általában barátságosak és udvariasak ezért az esetek többségében maradásra fogják bírni azt, aki bejelenti, hogy távozik. Mindenkinek jól esik hallani olyasmit, hogy "Ne menj!", "Szükség van itt rád!"

Azonban nem érdemes ezzel az eszközzel visszaélni, mert hamar élét veszti a fenyegetőzés, mikor a nagy csinadratta közben bejelentett "távozás" után a felhasználó tovább szerkeszt.

Ha már annyira frusztrált vagy, hogy komolyan fontolóra vetted, hogy végleg távozol, akkor tarts helyette szünetet inkább. Ha pár napig, hétig, vagy hónapig nem látogatod a Wikipédiát, akkor közben kitisztul a fejed, vélhetően elpárolognak a rossz érzéseid és frissen, kipihenten térhetsz vissza később, anélkül, hogy felégetted volna magad mögött a hidakat és bohócot csináltál volna magadból. Nemcsak neked, de vitapartnereidnek is elpárolognak idővel az esetleges indulataik, rossz érzéseik.

A legtöbb Wikipédistát elszomorítja, ha kiderül, hogy a legjobb igyekezet ellenére sem sikerül olyan barátságos, mindenkit befogadó környezetet teremteni, amilyet szeretnénk. De senki nem szereti igazán a közösséget érzelmileg zsaroló hisztis primadonnákat.

Lásd: Wikipédia:Wikistressz, MeatBall:GoodBye (angolul)

Igaz, hogy kifogásolhatóan viselkedtem, de valamit muszáj volt tenni, különben...[szerkesztés]

Igaz, hogy kifogásolhatóan viselkedtem, de XY még nálam is jobban[szerkesztés]

A civilizálatlan viselkedésre és a személeskedésekre nem mentség, az, ha veled is kifogásolhatóan viselkedtek. Ilyen alapon sosem lehetne megállítani a sérelmi spirált és mindenki számára az egyre durvább viselkedés lenne a kifizetődő stratégia.

Ahogy az irányelv mondja: Más szerkesztők effajta támadására nincsen mentség. Ne írj ilyeneket.

Lásd még: Tu quoque

Én be is keményíthetek és akkor majd megbánjátok! Jobb lesz, ha hallgattok rám.[szerkesztés]

Ha úgy gondolod, hogy teljesen konstruktívan és kompromisszumkészen álltál hozzá valamihez, de a javaslataidat mégse fogadta kitörő lelkesedés, akkor megfordulhat a fejedben, hogy felhasználva kapcsolataidat vagy szaktudásodat a Wikipédia-ellenes lépésekkel fenyegetőzz. Például a Wikipédiában uralkodó „felháborító viszonyok” nyilvánosságra hozatalával, a műszaki infrastruktúra megtámadásával, vagy jogi lépésekkel.

Ez nagyon nem jó ötlet. Még akkor sem, ha nem gondolod igazán komolyan.

Egyrészt a fenyegetőzést senki nem szereti, másrészről akármilyen kemény legénynek gondolod magad, a Wikipédia (ha nem is a magyar, de az angol nyelvű mindenképpen) túlélt nálad sokkal nehézsúlyúbb támadásokat, úgy műszaki, mint jogi vonalon.

Ha fenyegetőzni kezdesz, azzal nagyon elásod magad a Wikipédisták előtt. Ne tedd.

Lásd még: Wikipédia:Tartózkodj a jogi fenyegetésektől, argumentum ad baculum

Nagyszerű szövegemet kitörölték, vagy el akarják távolítani a destruktív törölgetők / cenzorok![szerkesztés]

Én kérem szakértő vagyok! Hogy jönnek ezek az amatőrök ahhoz, hogy az általam írtakat kritizálják?[szerkesztés]

Részletesn lásd User:Nyenyec/Szakértők

Ha valaki úgy gondolja magáról, hogy jól ismer egy szakterületet, az még nem fogja feltétlenül azt jelenteni hogy ne tévedhetne alkalmanként, vagy hogy szükségszerűen azzal a képességgel is rendelkezik, hogy ismereteit világosan, kívülállók számára is érthető módon megfoglamazza.

Kicsit másképpen: két külön dolog az, ha valaki azt hiszi, hogy ért valamihez és az, hogy jó szócikket tud írni belőle, ami követi a Wikipédia formai, stilisztikai és egyéb konvencióit.

Ha valóban egy téma szakértője vagy, akkor jó hírünk van: vita esetén mindössze a szakirodalmat kell idézned és személyeskedések helyett észérvekkel válaszolnod a felmerülő kritikákra.

Az akadékoskodásotokkal elvettéket a kedvem és a magyar Wikipédiában ezek után soha nem lesz ilyen cikk, mert nem tudja senki más megírni, csak én[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]