Ugrás a tartalomhoz

Bruach na Frithe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruach na Frithe
A hegycsúcs a keletre lévő Am Bàsteir tetejéről nézve
A hegycsúcs a keletre lévő Am Bàsteir tetejéről nézve

Magasság958[1] m
HelySkócia, Skye szigete
HegységFekete-Cuillin
Relatív magasság125 m
Típusmunro
Első megmászás1845, James Forbes és Duncan MacIntyre[2]
Legkönnyebb útvonalSligachan Hotel - Dearg Mór-folyó - fionnvölgyi-folyó - Lice-átjáró
Elhelyezkedése
Bruach na Frithe (Skócia)
Bruach na Frithe
Bruach na Frithe
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 57° 14′ 48″, ny. h. 6° 12′ 37″Koordináták: é. sz. 57° 14′ 48″, ny. h. 6° 12′ 37″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bruach na Frithe témájú médiaállományokat.

A Bruach na Frithe (IPA: [pɾuəx nə ˈfɾʲihə]) a skóciai Skye szigetén található Cuillin egyik csúcsa. A hegység közismerten az egyik legnehezebb terep az Egyesült Királyságban. A szóban forgó csúcs a tőle délebbre fekvő Sgùrr na Banachdichel együtt a legkönnyebben megmászható a többi itt található hegy közül, de nem megfelelő időjárási körülmények között a navigáció komoly feladat lehet a táj eleinte jellegtelen domborzata miatt. A körtúra hossza legalább 13,5 kilométer, amelyre 5-7 óra szükséges az átlagos túrázónak.

Általános információk[szerkesztés]

A hegy nevének jelentése „a vad hegyvidék / szarvasok erdejének lejtője”.[3] A Fekete-Cuillin északi részén terül el, ahol a hegység főgerince délről érkezve hirtelen keletre kanyarodik. Mivel innen még egy mellékgerinc is leágazik, a Bruach na Frithe egyfajta csomópontban helyezkedik el. Tőle keletre található az Am Basteir csúcsa, délre közvetlen szomszédja a tőle majdnem száz méterrel alacsonyabb Sgùrr na Bhàirnich, amelyet a túrázók ritkán látogatnak meg, hacsak nem a gerinctúrát teljesítik, mert 860 méteres magasságával kiesik a munrókat meghódító túrázók célpontjai közül.

1845-ben James Forbes[m 1] tudós és a helyi Duncan MacIntyre tették az első hivatalos látogatást a csúcson. A páros néhány évvel korábban a közelben lévő hegyre is felmászott, amely az első hivatalos csúcshódításnak minősül a Cuillin történetében. Tulajdonképpen nem is a Bruach na Frithe, hanem a közeli Sgùrr nan Gillean volt a cél, de mivel ezt nyugatról közelítették meg, ezért át kellett haladniuk a Bruach na Frithe csúcsán is. Forbes később egy edinburgh-i tudományos lapban közölte a szigeten elért eredményeit.

1843-ban Skye-on tartózkodtam, és tulajdonomban volt egy barométer, de nem volt lehetőségem újra meglátogatni a Cuchullinst. 1845 májusában azonban felmásztam az alacsonyabb csúcsra, amely közel volt, és amelyet a térképek Bruch-na-Fray névvel illettek, hogy megpróbáljam megállapítani a Scuir-na-Gillean magasságát.
– J. D. Forbes[4]

A túra leírása[szerkesztés]

Piros: a legkönnyebb felfelé vezető út; kék: alternatív út lefelé (bizonyos helyeken enyhébb négykézláb mászással)

A túra Sligachan közeléből indul déli, majd délnyugati irányban követve a Dearg Mór-folyó (Allt Dearg Mór) északi partját. Három kilométer után az ösvényről balra kell letérni és átkelni az eddig párhuzamosan haladó folyón, innen a fionnvölgyi-folyó (Allt an Fionn Choire) vonala jelenti a haladás irányát. A Fionn-völgy (Fionn Choire) egyenletesen emelkedik kb. 600 méteres magasságig, bal oldalról a Sgùrr a’ Bhasteir 898 méteres csúcsa található, jobbra pedig a Cuillin északnyugatra kinyúló mellékgerince. Omladékos részen lehet elérni a Lice-átjárót (Bealach nan Lice).

Az átjáró bal oldalán található a Bhasteir Fog (Bhasteir Tooth) nevű meredek sziklakiszögellés, amely hasonló a Sgùrr Dearg tetején lévő Inaccessible Pinnacle-höz („megközelíthetetlen csúcs”). A Bhasteir Fog hivatalosan munro topnak minősül az Am Basteir mellékhegyeként, ezért a háromezer láb feletti skót csúcsokat gyűjtögető turisták nem látogatják, egyébként is hegymászó felszerelés szükséges hozzá meredek oldalai miatt.

Jobbra a kevésbé meredek Sgùrr a' Fionn Choire (930 m) található. Az esetek többségéhez hasonlóan a legegyszerűbb visszafelé vezető út ugyanaz, ami felfelé jön, de mindig léteznek alternatívák, ez esetben az egyszerű túrázók számára is. A korábban is említett északnyugatra kinyúló mellékgerincen is le lehet ereszkedni komolyabb négykézláb mászás nélkül. Az út ott találkozik a korábbi ösvénnyel, ahol átkel a fionnvölgyi-folyón.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az edinburgh-i tudós élete nagy részét a szeizmológia, a hővezetés és a gleccserek tanulmányozásának szentelte, de szabadidejében hegymászással is foglalkozott. Bővebb életrajzi adatok: Stephen, Leslie (szerk.): Dictionary of National Biography. Vol. XIX. New York, Macmillan and Co., 1889. 398-400. valamint Mitchell, Ian R: Scotland's Mountains before the Mountaineers, Luath Press Limited, Edinburgh, 2013. 163-168. ISBN 978 1 909912 44 1

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.hill-bagging.co.uk/mountaindetails.php?qu=S&rf=1247
  2. Mitchell, Ian R: Scotland's Mountains before the Mountaineers, Luath Press Limited, Edinburgh, 2013. 165. ISBN 978 1 909912 44 1
  3. Drummond, Peter: Scottish Hill Names. The origin and meaning of the names of Scotland's hills and mountains, Glasgow, Scottish Mountaineering Trust, 2010. 86. ISBN 978 0 907521 95 2
  4. Forbes, J. D.: Notes on the Topography and Geology of the Cuchullin Hills in Skye, and on the traces of Ancient Glaciers which they present, The Edinburgh New Philosophical Journal, 40(1846), 76-99. 81.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bruach na Frìthe
A Wikimédia Commons tartalmaz Bruach na Frithe témájú médiaállományokat.