Ugrás a tartalomhoz

Sgùrr na Banachdich

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sgùrr na Banachdich
A csúcs nyugatról nézve
A csúcs nyugatról nézve

Magasság965[1] m
HelySkócia, Skye szigete
HegységFekete-Cuillin
Relatív magasság114 m
Típusmunro
Első megmászás1873, Alexander Nicolson[2]
Legkönnyebb útvonalGlenbrittle Youth Hostel - Ghreadaidh-völgy - An Diollaid
Elhelyezkedése
Sgùrr na Banachdich (Skócia)
Sgùrr na Banachdich
Sgùrr na Banachdich
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 57° 13′ 14″, ny. h. 6° 14′ 33″Koordináták: é. sz. 57° 13′ 14″, ny. h. 6° 14′ 33″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sgùrr na Banachdich témájú médiaállományokat.

A Sgùrr na Banachdich (kiejtése: IPA: [s̪kuːᵲ nə ˈpanəxtʲɪç]) a skóciai Skye szigetén található Cuillin negyedik legmagasabb tagja. A hegység a Brit-szigetek technikailag legnehezebb terepe, de a Banachdich a Skye-on található tizenkét híres csúcs[m 1] közül az egyik legkönnyebben megmászható. Az optimális túra hossza a csúcsig és vissza mindössze 8 kilométer, de legalább 5-7 órát vesz igénybe a terep kihívásai miatt.

Általános információk[szerkesztés]

Gael nevének jelentésére többféle magyarázat létezik. Ha a banachdaich szóból indulunk ki, akkor himlő csúcsnak fordíthatjuk, de sokkal valószínűbb, hogy a banarach szóból nevezték el, ami tejesasszonyt jelent, ez még abból az időszakból származik, amikor a teheneket a hegy oldalában lévő völgyekben legeltették.[3] 965 méteres tengerszint feletti magasságon helyezkedik el, mintegy 114 méteres topográfiai kiemelkedéssel. Első hivatalos meghódítója Alexander Nicolson volt 1873-ban, akiről a sziget legmagasabb csúcsát (Sgùrr Alasdair) is elnevezték, és aki a szigeten található turizmust és hegymászást támogatta.[4]

A hegy a Fekete-Cuillin főgerincének közepén ül, a csúcstól déli irányban terül el a banachdichvölgyi-átjáró (Bealach Coire na Banachdich), amely egyike a Fekete-Cuillinon átvezető hágóknak. A Sgùrr na Banachdich a Bruach na Frithével együtt a legkönnyebben megmászható munro a szigeten. Megközelíteni nem a Banachdich-völgyön (Coire na Banachdich), hanem az attól északra elterülő Ghreadaidh-völgyön (Coire a’ Ghreadaidh) vagy az Eich-völgyön (Coir’ an Eich) keresztül érdemes. A csúcs abban a kanyarulatban helyezkedik el, ahol a főgerinc délkeleti irányból délnyugatiba fordul, és mivel éppen a gerinc középső részén van, mindkét irányban kitűnő rálátás nyílik az összes többi csúcsra.

A túra leírása[szerkesztés]

A túra kiindulópontja a Glenbrittle Youth Hostel,[5] ahonnan az ösvény a ghreadaidhvölgyi-patak (Allt Coire a’ Ghreadaidh) majd az eichvölgyi-patak (Allt Coir’ an Eich) vonalát követi egészen az Eich-völgyig (Coir’ an Eich, „a lovak völgye”). Jobb oldalon a Sgùrr nan Gobhar („kecskék csúcsa”) jobban elnyúlik nyugati irányban, de könnyű észrevenni balra az An Diollaid („a nyereg”) gerincét is. Az ösvény is erre halad, és a füves területet hamarosan felváltja a sziklás-köves omladék.

A legtöbben északra, a 714 méteren tetőző An Diollaid irányába tartanak, de nem szükséges átvágni a gerincén, mert annak oldalában felfelé haladva mindenképpen a Sgùrr na Banachdich nyugati lejtőihez jutunk.

Piros: a legkönnyebb felfelé vezető út; kék és sárga: alternatív utak lefelé

Nyugatról nézve a meghódítani kívánt csúcs csak egy lekerekített kőhalomnak tűnik, de a keleti oldal sokkal meredekebben zuhan a Vörös-völgyekbe (Coireachan Ruadha). Ebben az irányban látni a Loch Coruisk-öt és a Bla Bheinnt is, északra a Sgùrr a’Ghreadaidh, délre pedig a Sgùrr Dearg található. A Sgùrr na Banachdich a legkeletebbi munro, és mivel a Külső-Hebridák szigetein már nem található 3000 láb feletti csúcs, ezért a 282 munro közül is ez helyezkedik el a legkeletebbre.

Visszafelé a legegyszerűbb és legkönnyebb útvonal a felfelé vezető út. Van egy nehezebb opció is, amely a 631 méteres Sgùrr nan Gobhar csúcsa felé halad, amely azonban 2-es fokozatú négykézláb mászást (ún. scrambling) igényel. A csúcs körül meredek sziklafalak vannak, de a délnyugati oldalon ezek megtörnek, és az omladékon le lehet ereszkedni. Ha valaki a banachdichvölgyi-átjáró felé akar leereszkedni a csúcsról, akkor a Banachdich két kisebb munro topján[m 2] is át kell kelnie (először a Centre Top 942 méteren, majd a South Top 917 méteren), amelyek gerince meredek és éles, ezért szintén 2-es fokozatú, kötél nélküli mászást igényelnek.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A szigeten tizenkét háromezer láb (914.4 m) feletti csúcs, ún. munro található.
  2. Munro topnak nevezik azt a hegyet, amelynek szintén megvan a háromezer láb feletti magassága, de nem rendelkezik elég relatív kiemelkedéssel, hogy önálló munrónak nyilvánítsák, ezért ezeket a munrók mellékhegyeinek szokták nevezni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.hill-bagging.co.uk. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
  2. Webster, Paul and Helen: The Skye Trail, Milnthorpe, Cumbria, Cicerone, 2014. 23. ISBN 978 1 85284 736 4
  3. Drummond, Peter: Scottish Hill Names. The origin and meaning of the names of Scotland's hills and mountains, Glasgow, Scottish Mountaineering Trust, 2010. 86. ISBN 978 0 907521 95 2
  4. Townsend, Chris: Scotland [World Mountain Ranges], Milnthorpe, Cumbria, Cicerone, 2010. 35. ISBN 978 1 85284 442 4.
  5. Glenbrittle Youth Hostel Honlapja. (Hozzáférés: 2015. december 16.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sgurr na Banachdich
A Wikimédia Commons tartalmaz Sgùrr na Banachdich témájú médiaállományokat.