Apple hangszórók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Apple Inc. számos zenei hangszórót gyártott.

AppleDesign Powered Speakers[szerkesztés]

AppleDesign hangszórók (M6082)

Az 1993-ban bevezetett PowerCD-vel együtt az Apple kiadta asztali hangszóróinak két verzióját: az AppleDesign Powered Speakers-t és egy évvel később az átalakított AppleDesign Powered Speakers II-t. Az eredeti hangszórók platinaszürke színűek voltak, míg a második generáció görbébb volt és sötétszürke színű, hogy megfeleljen a PowerBook dizájn-nak és a PowerCD-nek. Mindkettő hálózati adapterrel működött, és bármilyen Audi kimenethez csatlakoztathatók, két külön bemenettel a számítógéphez és egy külső CD-lejátszóhoz. Mindkettőnek fejhallgató-csatlakozója volt, az egyik hangszóró elején, a hangerőszabályzóval és opcionális mélysugárzó csatlakozó porttal együtt.

G4 Cube hangszórók[szerkesztés]

Az Apple egy sor névtelen gömbös hangszórót csomagolt a 2000. július 19-én bemutatott Power Mac G4 Cube-hoz. Egyéni USB interfészt használtak, amely csak a G4 Cube és az ADP[1] monitorokkal működött. Ezeket a Harman Kardonnal együttműködve hozták létre, és az iMac G3-ba beépített Odyssey hangszórók kibővített változatai voltak.[2][3][4]

Az Apple Pro hangszórói és a Power Mac G4 Cube

Az Apple Pro hangszóróit 2001 januárjában mutatták be a Power Mac G4 Digital Audio mellett, amelyek a G4 Cube gömbös hangszóróin alapulnak, új digitális audiorendszerrel, műanyag hangszóró rácsokkal. A csatlakozót saját mini-jack-re cserélték, amely mind energiát, mind hangot biztosít.[3][4]

Harman Kardon SoundSticks és iSub[szerkesztés]

Harman Kardon Soundsticks és iSub

Az Apple 1999-ben bejelentette az iSub-ot, egy 150 mm mélysugárzót, amelyet a Harman Kardonnal közösen gyártottak, és amelyet Jony Ive tervezett.[5] Átlátszó műanyagot használtak, hogy megfeleljen az iMac G3 esztétikájának. A hangszóró(k) USB-n csatlakoztak a géphez.[6]

A Harman Kardon és az Apple ezután a SoundSticket tervezte meg, amelyeket a 2000-es MacWorld kiállításon mutattak be.[7] Az Apple végezte az ipari formatervezést és a gyártást, hogy a megjelenés illeszkedjen a termékcsaládhoz. Megnyerték az Ipari formatervezési Kiválósági Díj (Industrial Design Excellence Awards) aranydíját.[8] A SoundSticks II kisebb frissítés volt, kapacitív hangerőszabályzó gombokkal és 35 mm-es mini-jack bemenettel kiegészítve az USB bemenetet. A SoundSticks III külseje kissé megváltozott, fekete kiemeléssel és fehér megvilágítással, az eredeti SoundSticks és a SoundSticks II zöld és kék színei helyett.[9] A SoundSticks Wireless támogatta a Bluetooth-t.[10]

iPod Hi-Fi[szerkesztés]

iPod Hi-Fi

Az iPod Hi-Fi sztereó-hanrendszert 2006. február 28-án mutatták be. Bármely iPod digitális zenelejátszóval együttműködött.[11] A 349 dollárért árusított iPod Hi-Fi-t az Apple 2007. szeptember 5-én megszűntette.

HomePod[szerkesztés]

HomePod

A HomePod intelligens asszisztens, amely hanggal (is) vezérelhető, először 2017. június 5-én beszélt az eszközről az Apple. Más Apple termékek – iPhone, számítógépek – együttműködésére tervezték.

Első időben kiemelten az Apple Music vezérlésére – és a zenék lejátszására – szánták. „Új módszert teremt az otthoni zenék felfedezésére és a velük való interakcióra“ – írta az Apple a bemutató sajtóközleményében.[12] Magában foglalja a sugárzó és nyolc hangszórót, és két színben kapható: fehér és asztroszürke.[13] Az eszköz tetején kis érintőképernyő található, a hét magas–sugárzó, a felfele néző négy hüvelykes mélysugárzó kezelésére. Hat mikrofon figyel folyamatosan a hangvezérléshez.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ADP = Apple Display Port, azaz kijelző kimeneti csatlakozó
  2. Harman/Kardon Mac Compatibility Guide (amerikai angol nyelven). Low End Mac, 2001. május 31. (Hozzáférés: 2019. október 8.)
  3. a b Steeber: Revisiting the forgotten history of obscure Apple accessories (amerikai angol nyelven). 9to5Mac, 2018. március 19. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  4. a b Phin: The best speakers 'Apple' ever made (angol nyelven). Macworld, 2015. december 8. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  5. La: Jony Ive's 15 most iconic Apple products and designs (angol nyelven). CNET. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  6. Jobs Splits iMac Line over Digital Video (angol nyelven). TidBITS, 1999. október 11. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  7. Harman Kardon History. [2015. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 25.)
  8. iSub: Gold, Consumer Products. Industrial Designers Society of America. [2003. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 6.)
  9. SoundSticks page Retrieved on 2011-08-11 Archiválva 2011. augusztus 5-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  10. SoundSticks page Review: Harman Kardon SoundSticks Wireless a Wayback Machine-ben (archiválva 2016. április 4-i dátummal)
  11. Apple Announces iPod Hi-Fi. Apple. (Hozzáférés: 2014. november 20.)
  12. Apple inc. HomePod - Apple. Retrieved 2 February 2019
  13. Everything about HomePod. iMore. [2017. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 19.)
  14. This iFixit teardown shows the HomePod is built like a tank”, The Verge. [2018. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. február 14.) 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apple speakers című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]