Szerkesztő:Sambhala/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kék Elefánt Boutique

A Kék Elefánt Boutique divatüzlet 1979 novemberében nyílt meg Budapesten, az V. kerület Tanács krt. (ma Károly krt.) 14. szám alatt, özv. Jávor Jenőné szabósága helyén. Jávor Jenőné női szabósága már a két háború között is működött, és kiváló minőségű munkájával széleskörű klientúrát alakított ki.

A Kék Elefánt Boutique építészeti terveit az üzlet létrehozója, Hendrey Tibor és Stella Gábor elképzelései alapján a kiváló építész, Erőss Tamás tervezte és részben kivitelezte. A Kék Elefánt elnevezés Sztremi Ilonkától származott, aki az üzlet egyik fő munkatársává vált, valamint évekkel később a Pataki Ági vezetésével működő Váci 10 elnevezésű Váci utcai üzlet társtulajdonosa is lett.

A Kék Elefánt divatüzlet stílusa, repertoárja és minőségi elképzelései Hendrey Tibor és Erdész Judit közös ötletei alapján valósultak meg. Az üzlet megnyitásának idejére Erdész Judit már nem volt a páros tagja, ő hamarosan megnyitotta Nosztalgia elnevezésű saját butikját Szentendrén, Hemző Ilona azonos nevű kávézójának emeleti szintjén.

A Kék Elefánt Boutique tudatos stratégiája az volt, hogy saját tervezésű és készítésű divatruhákat alkotott, valamint fiatal iparművészek, nem ritkán képzőművészek kis példányszámban készített ruháit, cipőit, ékszereit és egyéb kiegészítőit árulta. A bolt teljesen újszerű kinézetével, avantgarde, gyakran művészi, de az olasz, francia és angol divatot is figyelemmel kísérő választékával valamint az akkor itthon teljesen újszerűnek számító indonéz-bali eredetű ruháival olyan úttörő stílust képviselt, hogy hamarosan Budapest legnépszerűbb és legkedveltebb divatüzletévé vált. Ezt a rangját a 80-as évek végéig meg tudta őrizni, amely időszakra már olyan üzletek nyitottak meg Budapesten és környékén, mint a Váci 10, a Simeoni, a Nosztalgia vagy Király Tamás boltja. Ezek az üzletek, a lista teljességének igénye nélkül, azokban az években a budapesti divat legmagasabb színvonalát jelentették.

A Kék Elefánt Boutique üzemeltetője, „tulajdonosa” Hendrey Tibor az üzlet megnyitása előtt 1974-ben Hendrey Trikó néven lakás-üzletet nyitott a Lenin krt. (ma Teréz krt.) 95. szám alatti ház első emeletén. Ebben a vállalkozásban már láthatók voltak a későbbi Kék Elefánt stílusjegyei, ugyanis itt kézi készítésű és nagyon ízléses, harmonikus kivitelezésű, az akkori világtrendet is meghaladó szitanyomással készült pólók voltak kaphatók. Ez a trikóüzlet is rendkívül sikeres vállalkozás volt. Az egész kelet-európai blokkból, főleg Kelet-Németországból, Csehszlovákiából, Jugoszláviából és Lengyelországból, de gyakran Nyugat-Európából is jártak ide rendszeresen visszatérő fiatalok vásárolni. Gyakran az első emeleti bolttól egészen az utcáig állt a sor a pólókért. Mindez az 1974. és 1979. közötti időszakban történt. A trikók 150 Ft és 350 Ft között voltak kaphatók.


A Kék Elefánt Boutique az első években Jávor Jenőné neve alatt működött, mint szabóság, kisiparos engedéllyel. Természetesen a merőben új stílus és választék felkeltette a hatóságok érdeklődését is, elsősorban az V. kerületi és a Fővárosi Tanács, valamint az adóhatóság figyelmét. Megrökönyödött érdeklődésüket gyakori tanácsi- és adóellenőrzések követték, vastag ceruzával fogó büntetések kíséretében. Gyakran politikai felhangot kapott a hivatalos kritika, ami a kulturális/politikai fellazítás vádjában jelentkezett. Azt ajánlották például, hogy ne használja a készítő a jeans kifejezést, hanem írjon helyette jancsi nadrágot, vagy, hogy a Kék Elefánt elnevezés helyett csak egyszerűen Divatáru legyen az üzlet neve.

A későbbiekben már kereskedői engedéllyel működő Kék Elefántban az üzlet lenyűgöző stílusa és választéka mellett különleges volt, hogy csomagolásra először használt nylonzacskó helyett különböző méretű nátronpapír zacskókat, amiken az üzlet nagyméretű emblémája volt látható. Valamint az itt árult kisipari divattermékeken először jelent meg saját embléma. Ezek az újszerű jelenségek sem tetszettek az illetékes hatóságoknak.

A Kék Elefánt neve alatt Hendrey Tibor nagyrészt saját maga és munkatársai által tervezett ruhákat mutatott be, amiket varrodájában varratott. A ruhákra a magas színvonalú minőség, az részletek finom kidolgozása, valamint az alapanyagok természetes volta volt jellemző. A pamut, len, gyapjú és selyem anyagok jelentek meg leggyakrabban az üzletben. A Kék Elefánt Boutique 1985-ig Hendrey Tibor irányítása alatt működött.