Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Gabcsé/próbalap/Ívkisülés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az elektromos ív, vagy ívkisülés gázokban lejátszódó elektromos zavar, amely elektromos kisülést okoz. Az áram keresztülhalalad egy nem vezető közegen, ilyen például a plazma a levegőben. Az ívkisülést alacsonyabb feszültség jellemzi, mint a ködfénykisülést, and it relies on thermionic emission of electrons from the electrodes supporting the arc.

Története[szerkesztés]

A jelenség legelső megfigyelését Sir Humpry Davy- nek tulajdonítják, aki 1801- ben publikálta a "William Nicholson's Journal of Natural Philosophy, Chemistry and the Arts" (William Nicholson Természettudományi, Kémiai és Művészeti Folyóirata) folyóiratban. Davy meghatározása azonban nem volt pontos. Valójában nem az ív-, hanem a szikrakisülést írta le. A tudós még ebben az évben igazolta a jelenséget, a Royal Society (Királyi Társaság) előtt: két elektromosan töltött szénrudat összeérintett, majd lassan távolította őket egymástól. A bemutatón csak gyenge ívet sikerült produkálnia, amely nehezen volt megkülönböztethető a szikrától. Az ív nevet ő adta a jelenségnek. Azért nevezte így, mert ha az elektródák elég közel voltak egymáshoz, a kisülés alakja, a felhajtóerő miatt egy ívhez hasonlított.

Az első folytonosan működő ívet 1802-ben, Davytől függetlenül fedezte fel Vaszilij Vlagyimirovics Petrov, orosz tudós, aki 1803-ban mutatta be fefedezését, mint "speciális folyadék elektromos tulajdonságokkal".

A 19. század végén az elektromos ív világítás széleskörűen elterjedt volt a közkivilágítási rendszerekben. A lámpa fő problémája az volt, hogy villogott és sziszegő hangot adott ki. 1895- ben Hertha Marks Ayrton írt egy cikksorozatot a villanyszerelőknek "Az elektromos ív sziszegése" címmel, kifejtve, hogy a probléma okozója az oxigén, amely kölcsönhatásba lép a szénrudakkal. Ő volt az első nő, aki felolvasta írásait az Villamosmérnökök Intézménye (Institution of Electrical Engineers) előtt. Nem sokkal ezután Ayrtont megválasztották az IEE első női tagjának. Kérelmezte, hogy felfedezését a Royal Society előtt is bemutathassa, de neme miatt ezt megtagadták.