Rádzsa-jóga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2016. augusztus 31., 13:46-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „ A Rádzsa Jóga a Jóga ösvények királya, amely közvetlenül az elmével foglalkozik. Ebben a Jógában nincs küzdelem sem az életerővel, sem a fizikai testtel…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)


A Rádzsa Jóga a Jóga ösvények királya, amely közvetlenül az elmével foglalkozik. Ebben a Jógában nincs küzdelem sem az életerővel, sem a fizikai testtel. Nincsenek Hatha Jóga Kriyák. A Jógi nyugodtan ül, figyeli az elmét, és elcsendesíti a fel-feltörő gondolatokat. Lenyugtatja elméjét, megfékezi a gondolathullámokat, és belép az Asamprajnata Samadhi gondolatmentes állapotába. Ezért Raja Jóga a neve. S bár a Raja Jóga egy dualisztikus elmélet, amely külön kezeli a Prakritit és Purushát, végső soron mégis segíti a tanítványt az Advaita egységélményének megtapasztalásában. Jóllehet külön említi a Purushát, végül a Purusha eggyé válik a legmagasabb rendű ÉNnel, vagyis az Upanishádok Brahmanjával.

A Rádzsa Jóga a szenvedésből a szabadságba vezető királyi út. Foglalkozik a négy nagy alapelvvel: a szenvedéssel, annak okozójával, a szenvedéstől való megszabadulással és annak eszközeivel. A Raja Jóga által megfogalmazott módszerek gyakorlása az összes szenvedés megszüntetéséhez és a végtelen üdvösség eléréséhez vezet.

A Rádzsa Jógát más néven Ashtanga Jógának, vagy nyolclépcsős Jógának is nevezik. A nyolc lépcső


A Yamák és Niyamák a legfontosabb előfeltételei a meditáció gyakorlásának. Ezek elsajátítása nélkül, ha előreszaladsz a meditációhoz és a Samadhihoz, csak a lábadat fogod eltörni. De arra sem várhatsz, hogy az összes Yamát és Niyamát tökéletességre fejleszd. Ezért gyakorold a Yamát-Niyamát, ám egyidejűleg végezd a koncentrációt és a meditációt is annak ellenére, hogy a Yama-Niyamában még nem állapodtál meg teljesen


Hivatkozások

  • Srí Szvámi Sivánanda: Utak a boldogsághoz, 2014