Fájl:Symbolic Tomb of Christ Hajdudorog.JPG

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Eredeti fájl(2 112 × 2 816 képpont, fájlméret: 1,91 MB, MIME-típus: image/jpeg)

Összefoglaló

Leírás
English: The picture depicts the symbolic Tomb of Christ during Easter celebrations in the Greek Catholic Cathedral of Hajdúdorog, Hungary. According to the tradition a white altar is erected in front of the iconostasis that symbolizes the rock-tomb of Jesus Christ.

The painting on the altar symbolizes the Resurrection of Jesus. Jesus holds a flag in his hand that is red with a white cross on it. The flag itself is really similar to the flag of the order of Malta or to the Danish flag but actually it is an ancient symbol from the time of Constantine the Great and it refers to Christ's victory over death.

The tomb is erected on Good Friday and it can be seen in the cathedral till Pentecost. During the Easter celebrations in the cathedral (from Good Friday to Easter Tuesday) the tomb is guarded by the so-called Soldiers of Christ; unmarried, volunteer men from the town.
Magyar: A fénykép Krisztus szimbolikus sírját ábrázolja a húsvéti ünnepek idején a hajdúdorogi görög katolikus székesegyházban. A hagyományok szerint a székesegyház ikonosztáza elé egy fehér oltárt állítanak fel, amely Jézus Krisztus sziklasírját eleveníti meg.

Az oltáron látható festmény Krisztus feltámadását ábrázolja. A képen Jézus egy piros alapon fehér keresztet ábrázoló zászlót tart a kezében. Ez a zászló ugyan hasonlít a Máltai Lovagrend és Dánia zászlajára is, de valójában egy ősi szimbólumra utal Nagy Konstantin császár idejéből, és Krisztus halál fölött aratott győzelmére utal.

A jelképes sírt Nagypénteken állítják fel és egészen Pünkösdig látható a székesegyházban. A húsvéti ünnepek idején (nagypéntektől Húsvét Keddig) a sírt az úgynevezett Krisztuskatonák őrzik, akik közé hajdúdorogi önkéntes férfiak állhatnak be.
Forrás A feltöltő saját munkája
Szerző Jojojoe

Licenc

Én, e mű szerzője a művemet az alábbi licencek alatt teszem közzé:
w:hu:Creative Commons
Nevezd meg! Így add tovább!
Ez a fájl a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported licenc alapján használható fel.
A következőket teheted a művel:
  • megoszthatod – szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet
  • feldolgozhatod – származékos műveket hozhatsz létre
Az alábbi feltételekkel:
  • Nevezd meg! – A szerzőt megfelelően fel kell tüntetned, hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned kell, ha a művön változtatást hajtottál végre. Ezt bármilyen észszerű módon megteheted, kivéve oly módon, ami azt sugallná hogy a jogosult támogat téged vagy a felhasználásod körülményeit.
  • Így add tovább! – Ha megváltoztatod, átalakítod, feldolgozod ezt a művet, a közreműködésedet csak az eredetivel megegyező vagy hasonló licenc alatt terjesztheted.
GNU head Ez a fájl szabadon másolható, terjeszthető és/vagy módosítható a GNU Szabad Dokumentációs Licenc feltételei alapján, az 1.2 vagy későbbi, a Free Software Foundation által publikált Nem Változtatható szakaszok, Címlapszövegek és Hátlapszövegek nélküli változat szerint. E licenc egy példánya a GNU Szabad Dokumentációs Licenc című fejezetben olvasható.
A mű a fenti licencek bármelyike szerint felhasználható.

Képaláírások

Adj meg egy egysoros magyarázatot arról, hogy mit mutat be ez a fájl

A fájl által ábrázolt elemek

mű tárgya

Fájltörténet

Kattints egy időpontra, hogy a fájl akkori állapotát láthasd.

Dátum/időBélyegképFelbontásFeltöltőMegjegyzés
aktuális2010. május 1., 11:39Bélyegkép a 2010. május 1., 11:39-kori változatról2 112 × 2 816 (1,91 MB)Jojojoe{{Information |Description={{en|1=The picture depicts the symbolic ''Tomb of Christ'' during Easter celebrations in the Greek Catholic Cathedral of Hajdúdorog, Hungary. According to the tradition a white altar is erected in front of the iconostasis that

Az alábbi lap használja ezt a fájlt:

Metaadatok