Fájl:OTPHomlokzatKJ.jpg

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Eredeti fájl(1 280 × 574 képpont, fájlméret: 165 KB, MIME-típus: image/jpeg)

Összefoglaló

Leírás
Magyar: Az üzletvitelében a konzervatív pénzintézetek típusába tartozó Szeged-Csongrádi Takarék-pénztár 1845. október 1-jén kezdte meg működését. Az ő útján bonyolította pénzügyi tranzakcióinak nagy részét a Város is. A városképi szempontból kiemelt és meghatározó ponton álló, elődje helyére emelt épületet a bécsi és berlini szecesszió formai jegyeinek külsőségekben, felületi dekorációban való alkalmazása jellemzi.
1914-ben az első emeleten födém-megerősítéssel értéktrezort helyeztek el. Az 1920-22. években változtatásokat végeztek új betétosztály és váltóüzlet létrehozásával. 1941-ben szükség¬óvóhelyet, 1944-ben pedig nyilvános légoltalmi helyet létesítettek 144 fő részére. Az 1950-es években jelentős belső átalakításokat hajtottak végre lakásmegosztásokkal. Két utcai homlokzattal rendelkező, belső udvarát négy oldalról övező, grandiózus hatást keltő kétemeletes palota sarokkupolával. Pincéjébe fa- és széntárolókat telepítettek, valamint raktárakat az üzletek számára külön-külön lejárattal. A földszinten a Takaréktár utca felől kaptak helyet a Takarékpénztár és két biztosító intézet irodahelyiségei, a Széchenyi téri oldalon üzletekkel. Az udvari szárnyak és az emeletek két és ötszobás lakásoknak adtak helyet. A padlásra víztartály, mosókonyha és mángorló került. Az utcai szárnyak két-, az udvariak egytraktusosak. A félkörívvel határolt főlépcsőház a Takaréktár utcai szárnyhoz csatlakozik.

A homlokzat íves orommezővel megemelt közép- és sarok rizalitok tagolják, melyek közül külön hangsúlyt kapnak az épület sarkán lévők. Ezeket két szint magas, páros oszlopok szegélyezik plasztikusan, s lágyan ívelő kupola koronázza. A többi rizalitot csak enyhe kiülésű pilaszterek fogják közre; az ablakok között is kétszintes, még laposabb, ritkán kannelúrázott falpillérek képeznek felületi mustrát. Szép, kirakatos üzletportálok, kosáríves kapuk és szegmentíves ablakok bontják a homlokzati felületeket kő- és kovácsoltvas rácsú erkélyekkel. Jellegzetesek a sűrűleveles fölületdíszít¬mények; az egyedi pilaszterfők, a változatos fejmotívumok; a címerpajzsok Szeged és a vármegye címereivel, valamint a takarékosságot kifejező méhecskékkel; a nagy, sarki, barokkos kartus s az intézmény jelképe: a méhkas, ez utóbbit láthatjuk a kupola csúcsán is.

Az udvari homlokzat egészen más világ: a csöndes, sima falfölületeket finom vonalú téglasávok tagolják, kaptáruk körül rajzó méhcsaládot is megformálva. A Széchenyi téri oldalon a reneszánsz emeletes loggiáit idéző boltozott, nyitott folyosók, de zömökebb pillérekkel és neoromán kettős oszlopokkal. Ezeknek és a többi helyen található függőfolyosóknak a korlátjai.. valamint az üvegtetők konzoljai a kapurácsokkal együtt Kónya György míves kovácsoltvas munkái. Az épületet gazdag színes ablakok ékesítik.
Gondos tervezés eredményeként finom részletképzés jellemezte a belsőépítészeti elemeket is. Az elegáns lépcsőházat. a belső nyílászárókat, a pénztárterem rekeszfalait, a falburkolatokat. - Szeged, Széchenyi tér 7.
Dátum
Forrás Régi könyvből digitalizálva
Szerző Kozma János

Licenc

Én, e mű szerzője a művemet az alábbi licencek alatt teszem közzé:
GNU head Ez a fájl szabadon másolható, terjeszthető és/vagy módosítható a GNU Szabad Dokumentációs Licenc feltételei alapján, az 1.2 vagy későbbi, a Free Software Foundation által publikált Nem Változtatható szakaszok, Címlapszövegek és Hátlapszövegek nélküli változat szerint. E licenc egy példánya a GNU Szabad Dokumentációs Licenc című fejezetben olvasható.
w:hu:Creative Commons
Nevezd meg! Így add tovább!
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.
A következőket teheted a művel:
  • megoszthatod – szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet
  • feldolgozhatod – származékos műveket hozhatsz létre
Az alábbi feltételekkel:
  • Nevezd meg! – A szerzőt megfelelően fel kell tüntetned, hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned kell, ha a művön változtatást hajtottál végre. Ezt bármilyen észszerű módon megteheted, kivéve oly módon, ami azt sugallná hogy a jogosult támogat téged vagy a felhasználásod körülményeit.
  • Így add tovább! – Ha megváltoztatod, átalakítod, feldolgozod ezt a művet, a közreműködésedet csak az eredetivel megegyező vagy hasonló licenc alatt terjesztheted.
A mű a fenti licencek bármelyike szerint felhasználható.

Képaláírások

Adj meg egy egysoros magyarázatot arról, hogy mit mutat be ez a fájl

A fájl által ábrázolt elemek

mű tárgya

Fájltörténet

Kattints egy időpontra, hogy a fájl akkori állapotát láthasd.

Dátum/időBélyegképFelbontásFeltöltőMegjegyzés
aktuális2008. december 30., 13:39Bélyegkép a 2008. december 30., 13:39-kori változatról1 280 × 574 (165 KB)Kozma János{{Information |Description={{hu|1=Az üzletvitelében a konzervatív pénzintézetek típusába tartozó Szeged-Csongrádi Takarék¬pénztár 1845. október 1-jén kezdte meg működését. Az ő útján bonyolította pénzügyi tranzakcióinak nagy rés

Az alábbi lap használja ezt a fájlt:

Metaadatok