Zbrojovka Z 6

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Z 6
Gyártási adatok
GyártóZbrojovka Brno
Gyártás helye Csehszlovákia, Brno
Gyártás éve1935–1936
A(z) modell műszaki adatai
Hossz3760 mm
Szélesség1330 mm
Magasság1430 mm
Tömeg700 kg
Tengelytáv2400 mm
Teljesítmény
Motorkéthengeres kétütemű benzinmotor
Teljesítmény14 kW (19 LE)
Átlagfogyasztás7-8 l/100 km
Max. sebesség90
A Wikimédia Commons tartalmaz Z 6 témájú médiaállományokat.

A Z 6, becenevén Hurvínek csehszlovák személygépkocsi, amelyet 1935-1936-ban gyártott a Brnói Csehszlovák Fegyvergyár. A népautónak szánt, kéthengeres kétütemű motorral felszerelt járműből 500 darab készült.

Története[szerkesztés]

A járművet az 1930-as évek elején tervezték. A Brnói Csehszlovák Fegyvergyár (Československá zbrojovka Brno) a középkategóriás Z 4 és felsőkategóriás Z 5 modelljei mellett egy szélesebb körben is elérhető népautóval akarta bővíteni a gyártmányait. A jármű a cégnél a gyártást irányító mérnök, Antonín Voženílek után kapta a Hurvínek becenevet. Számos alkatrésze megegyezett a Z 5-ös modellével.

Az első járművet 1935 márciusában mutatták be. Kezdetben 19 800 csehszlovák koronáért lehetett kapni, 1936-ban 19 200-ra csökkentették az árát. A sorozatgyártása 1935 áprilisában indult el és1936 októberéig folyt, amikor az állami Brnói Fegyvergyárban a csehszlovák védelmi minisztérium utasítására beszüntették az autógyártást (mert a romló nemzetközi helyzet miatt a fegyvergyártásra összpontosítottak). A még elkészült alkatrészekből az utolsó példányokat 1937-ben szerelték össze. Abban az évben a Morva Rendőrség 13 ilyen autót vásárolt. Összesen 500 darabot gyártottak a Z 6-os modellből.

Jellemzői[szerkesztés]

A Z 6 megtartotta a Zbrojovka autómodelleknél alkalmazott elsőkerék hajtást és a kéthengeres kétütemű motort. Az előző modellekkel ellentétben azonban a Z 6 gerincalvázat kapott, amelyet először a Tatra 11-nél alkalmaztak 1923-ban. A gerincalváz elülső végéhez csatlakozott a 735 cm³ hengerűrtartalmú, kéthengeres, kétütemű benzinmotor, melynek furata 72 mm, lökete 90 mm. A motor a maximális 14 kW-os (19 LE-s) teljesítményét 3200 1/perc fordulatszámon adta le. A motor egy Amal 76/LS karburátorral rendelkezett. Üzemanyagfogyasztása 7–8 l/100 km. A 20 l-es üzemanyagtartályt a motortérben helyezték el. A folyadékhűtéses motor ventilátor nélküli termoszifonos[1] hűtési rendszerrel rendelkezett. Gyújtórendszere akkumulátoros, a kocsi elektromos rendszere 6V-os feszültségű.

A tengelykapcsoló egytárcsás, száraz rendszerű. A tengelykapcsolóhoz háromfokozatú sebességváltó kapcsolódik. A motor, a tengelykapcsoló és a sebességváltó egy egységet alkot és úgy kapcsolódik a gerincalvázhoz.

A jármű mind a négy kereke független felfüggesztésű, a kerekek keresztirányban elhelyezett két-két félelliptikus laprugóra támaszkodnak. A mellső kerekek folyadéktöltésű lengéscsillapítóval, a hátsó kerekek mechanikus súrlódású lengéscsillapítóval rendelkeznek. Mind a négy kereket dobfékkel látták el. A kerekekre 4,75×16" méretű gumiabroncsot szereltek.

A karosszéria áramvonalas kialakítású, kétajtós kivitelű, négy személy elhelyezését biztosítja. A vezető ülése a kezelőszervekkel (kormány, pedálok) a jármű jobb oldalán található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A termoszifonos hűtőrendszer nem rendelkezik a hűtőfolyadék kényszerkeringetését biztosító szivattyúval, a folyadék áramlását a különböző hőmérsékletű folyadék sűrűségkülönbsége biztosítja.

További információk[szerkesztés]

  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap