Willem Eduard Bok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Willem Eduard Bok
Transvaal Köztársaság 1. államtitkára
Hivatali idő
1880 – 1889
ElődÚj hivatal
UtódWillem Johannes Leyds

Született1846. június 28.
Hollandia Holland Királyság
Elhunyt1904. november 1. (58 évesen)
Dél-afrikai Unió, Johannesburg

Foglalkozáspolitikus
Vallásholland református

Willem Eduard Bok (Den Burg, Texel, 1846. június 28.Johannesburg, 1904. november 1.) holland származású búr politikus, köztisztviselő, államférfi. A Transvaal Köztársaság első államtitkára 1880 és 1889 között.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Eduard Bok 1846. június 28-án született a hollandiai Texel környékén, Den Burg városban. 20 évesen Angliába ment tanulni, később visszatért hazájába és értékesítési ügynökként tevékenykedett Zaandam városában. 30 éves korában a búrok által megalapított Transvaal Köztársaságba emigrált.

Dél-Afrikában[szerkesztés]

Megérkezése után nem sokkal barátságot kötött és csakhamar személyes bizalmasa lett Paul Krugernek, a transvaali politikai élet egyik meghatározó személyiségének, a köztársaság többszörösen megválasztott miniszterelnökének. Nemsokára megkapta a Nemzeti Bizottság titkári pozícióját és a Die Volkstem (Népszava) szerkesztőbizottságának tagjává vált. Az első búr háborút lezáró Majuba-hegyi csata után kinevezték Transvaal első államtitkárává.

1889-ig tevékenykedett ebben a minőségében, de mindamellett Witwatersrand közgyűlési jegyzője és egy aranybánya biztosa címet is magának tudhatta.

1904. november 1-jén hunyt el Johannesburgban.

Családja[szerkesztés]

Fia, ifjabb Willem Eduard Bok jogi pályára lépett és mint ügyvéd, majd bíró tevékenykedett. Unokatestvére, Edward Bok a Ladies' Home Journal nevű amerikai magazin szerkesztője volt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Willem Bok című afrikaans Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Eric Rosenthal: "Encyclopaedia of Southern Africa", Juta and Company Limited, Kaapstad, 1978.
  • búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap