Wikipédia:Véleménykérés/Iriao

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Érdektelenségbe fulladt véleménykérés. – Puskás Zoli vita 2018. szeptember 16., 13:20 (CEST)[válasz]

Iriao (véleménykérés)[szerkesztés]

Vita összefoglalása

Véleménykérés – elsőként konkrétumok nélkül[szerkesztés]

Tisztelt Szerkesztőtársak!

Remélem, jó helyre írom a felvetődött problémát, tekintve, hogy eddig még nem kerestem fel az ilyen véleménykérő felületeket. Nézzük is a problémás esetet általánosságban:

Van egy nemzetközi verseny. A résztvevők adatai egy táblázatban szerepelnek. Egy adott ország képviselőjének a neve minden híroldalon D formában szerepel, a rendezvény hivatalos oldalán pedig A-B C D formában. Az utóbbi névből az A-B C rész tehát nem része az adott versenyző nevének, és nincs rá konkrét magyarázat, miért került fel a hivatalos oldalra, miközben sehol máshol nem szerepel ez a formátum. Emellett a hivatalos oldal még több pontatlanságot is tartalmaz, míg a többi híroldal nem, vagy csak nagyon elenyésző mennyiségben (azok is csak helyesírási, nyelvtani hibák és csak 1-2 betű, illetve szám tér el, tartalmilag nincs jelentős változás).

A szituációban két szerkesztő két ellentétes álláspontja alakult ki:

  • Az én álláspontom szerint lehetőleg minél több forrást figyelembe kell venni a szerkesztésnél, és ha van olyan név, amit többféleképpen írnak, akkor azt a formátumot kell alkalmazni, amelyik a legtöbb, forrásként használható, hibáktól mentes oldalon, illetve az adott versenyző hivatalos közösségi oldalain is szerepel. Ezen álláspont alapján a D formátum kerülne be a táblázatba, emellett ezen álláspontomat a korábbiakban az adott cikk vitalapján is megfogalmaztam, tisztelettudó hangnemben, minden szerkesztőnek, és nem csak egynek címezve.
  • A másik szerkesztő álláspontja szerint lényegtelen, hogy a különböző oldalak miket írnak, a hivatalos oldalon az A-B C D formátum szerepel, így ezt a verziót kell a táblázatba írni. Az adott szerkesztő emellett nem veszi figyelembe a logikus érveimet a hivatalos oldal pontatlanságaival kapcsolatban, továbbá minden ok nélkül a – véleményem szerint – Wikipédiába nem illő stílust enged meg magának, már-már felsőbbrendűnek gondolja magát, és egy szójátékkal élve, már-már egyfajta Wikipédiktatúrát alakít ki.

A kérdésem tehát: egy ilyen szituációban melyik félnek van igaza, és így a versenyző nevének melyik formája kerüljön be a táblázatba? Válaszotokat / Válaszukat előre is köszönöm! D97v vita 2018. április 29., 11:48 (CEST)[válasz]

Iriao (hozzászólások)[szerkesztés]

Tisztelt Szerkesztőtársam!
Nem kell itt köntörfalazni és rébuszokban beszélni: nevezzük nevén a gyermeket! Az idei Eurovíziós Dalfesztivál grúz indulójáról az Iriao együttesről van szó, akik a dalfesztiválon az Ethno-Jazz Band Iriao néven futnak. A Tisztelt Szerkesztőtárs! szerint a verseny HIVATALOS oldalán leírtak (forrás1, forrás2 forrás3 forrás4 ...) falsok, és egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak – sőt egyáltalában véve megkérdőjelezi annak valós létét is. A helyzet az hogy az együttesnek van egy neve, és ezzel ellenben egy műfaji megkülönböztetést elé téve szerepelnek a versenyen. Nem kell semmit sem túldimenzionálni. Lehetnének ettől fajsúlyosabb kérdések is, mint amin a Tisztelt Szerkesztőtársam kifakadt.
A Wikipédiába nem illő hozzáállást és stílust nem én kezdeményeztem, már pedig mind jól ismerjük a mondást, hogyha megdobnak kővel... akkor dobd vissza kenyérrel. A Wikipédiában nem egy szerkesztő akarata érvényesülhet csak, de a Tisztelt Szerkesztőtársam szerint csak egy igazság van, az amit ő hisz, állít – minden áron. Holott észre kéne vennie, hogy ez egy szerkesztői közösség, ahol vele együtt, közösen kellene döntéseket meghozni. Kellene. De így együtt dolgozni körülbelül lehetetlenség, és már-már az összeférhetetlenség határait súrolja a stílusával és az attitűdjével. Példának okáért olyan ügyekben, amik vitathatóak lennének – értelmes vitában megoldást lehetne találni. De a fentebb virágnyelven kifejtett, általam pedig tisztázott dolog egyszerűen nem tűr diskurzust, mert feketén-fehéren ott szerepel mindenhol az, hogy ezen a versenyen milyen néven szerepel a grúz formáció (avagy georgiai? Ez még talán értelmesebb vitatéma lenne, de nem én ítélem meg, hogy mitől lesz jobb a Harmadik Világnak). Nem értem, hogy a szervezőknek, a műsor készítőinek az információt miért kell megcáfolni? A viccesnek szánt, bár inkább tragikomikusnak ható Wikipédiktatúra kifejezést pedig maximálisan visszautasítom. Sőt, egyenesen rágalmazásnak veszem. Pont a Tisztelt Szerkesztőtársam az, aki alapjaiban nem képes a csapatmunkára, aki több olyan projektet és elképzelést fúrt meg, ami előre vihette volna a magyar Wikipédiának ezen területét – de én lenyeltem, mert demokrácia van. Lehet, hogy rosszul tettem? Pedig én is jöhettem volna árulkodni a Tisztelt Szerkesztőtársam tudta nélkül. Örültem, hogy leírhattam a másik szerkesztő diktatórikus álláspontját is. –[MrSilesian]VK 2018. május 1., 00:59 (CEST)[válasz]

Vihar a biliben. Az együttesnek van cikke Iriao néven (bár a neveket majd magyarosítani kéne...), eddig OK. Az említett táblázatban pedig legyen az euróvíziós „hivatalos” nevén, így: Ethno-Jazz Band Iriao (bár nem értem miért így, hiszen saját maguk is Irinao Ethno-Jazz Band-ként hivatkoznak magukra – de jelen esetben ez mindegy). Ez utóbbi szintén a cikkre mutat, ugyebár. Tudjátok, kecske, káposzta... - Gaja   2018. május 1., 13:29 (CEST)[válasz]


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!