Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2022-12-22

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szitányi György sosem létezett?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Én soha nem voltam senki?
Még ma is, életem kilencedik évtizedében is éppen írok kritikát egy verskötetről, és írom utolsó regényemet.
Csak nem az a gondotok, hogy Kovács, az ÉS főszerkesztője a Horn-kormány uralkodása kezdetén Váncsával arra ébredt, hogy jobboldali vagyok, és tőlem többé nem kell írás?
Amit még írnék, illedelmesen elhallgatom.
Nem sül ki a szemetek?
Itthon keresem magam, de talán elég az Írószövetség is. Nézzetek utánam.
Prof Dr. Szitányi György
--188.143.117.12 (vita) 2022. december 22., 11:21 (CET)[válasz]
válasz
Úgy tűnik, valóban nekünk szól méltatlankodása!
Ebben az esetben a következőt tudom elmondani:
  • A Wikipédia szócikkeit önkéntesek írják, kizárólag szabadidejükben, bármiféle javadalmazás nélkül.
  • Ugyan létrehoztak a szerkesztők a Wikipédián belül tematikus csoportokat, van pl. irodalommal kapcsolatos is. E csoportoknak bizonyára terveik is vannak.
  • Mindenesetre az is fennáll, hogy valamely szerkesztő önállóan létrehoz témáik körébe sorolható szócikket, azt ők előbb-utóbb gondozásukba veszik. (Ez egyébként teljesen természetes wikipédista magatartás: bárki bármilyen témájú szócikket ír, amikor azt a szócikket a nyilvános térbe elhelyezi, attól kezdve bármelyikünk, még nem regisztrált egyszerű olvasók is, szabadon szerkeszthetik! Természetesen tökéletesítés céljából.)
  • Szócikket bárki írhat. Ha van hozzá kedve. És ha van hozzá forrása (ez kötelező, hiszen mi - lexikon lévén - csak másodközlők lehetünk). Bárki bárkiről (bármiről is lehet), és akár sajátmagáról is (marketing nélkül).
vitorlavita 2022. december 22., 13:08 (CET)[válasz]

Az emberek folyamatosan félreértik a Wikipédia lényegét. Ez egy soha el nem készülő enciklopédia, mivel az emberi tudást leírni sosem fogjuk tudni. Nem lesz oylan, hogy "kész" van. Mindig lesznek hiányzó szócikkek. Nem, nem sül ki a szemünk. Ez nem egy államilag támogatott enciklopédia, semelyik párt nem támogat minket. Az itt szócikket író emberek ingyen, a szabadidejükben "dolgoznak". És bizony van olyan, hogy senkinek nem jutott eszébe önről szócikket írni. Ez van. Miért lenne kötelező magáról szócikket írni? Ha nem tetszik, hogy nincs megírva, nyugodtan nekiláthat, amennyiben megfelel a nevezetességi követelményeknek, azaz független források már máshol bőven írtak önről. A hangnemet pedig kikérjük magunknak, én nem hiszem, hogy itt bárki is tartozik önnek bármivel. Xia Üzenő 2022. december 28., 11:42 (CET)[válasz]

@Xia, köszönöm a remek fogalmazásodat! - vitorlavita 2022. december 28., 16:30 (CET)[válasz]