Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2021-08-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Milgram-kísérlet mutációról (Amikor fogni kell az "áldozat" kezét, amikor nőkkel és nőkkel és férfiakkal vegyesen végezték) hol lehet olvasni?
--Robogos vita 2021. augusztus 5., 20:58 (CEST)[válasz]
vélemény
A kérdésedre a választ én nem tudom.
Én megnéztem a Milgram-kísérlet laptörténetét, s láttam, hogy Nyenyec - ő az akkor új szócikk szerzője - lehetne a kérdésed talán szakértő megválaszolója, de már nem szerkeszt semmit 2013 óta. Nyilván, ő már elérhetetlen...
Haladva a laptörténetben, láttam, hogy hozzáértő módon mintha Adam78 szerkesztett volna ő utána a cikkben. Adam78 ma is dolgozik, elérhető. Próbálkozz nála a kérdéseddel!
vitorlavita 2021. augusztus 6., 11:01 (CEST)[válasz]

@Robogos, Vitorla: Én csupán ennyit találtam, ami valamelyest ide kapcsolódik:

Áttétel • Egy másik új helyzetben a tanár és a diák közelségét változtatták. A „tanuló” az eredeti elrendezés szerint a szomszéd szobában tartózkodott, a személy látóterén kívül, és csak a falon keresztül lehetett a kiáltozását hallani. Amikor a tanulót egy szobába ültették a kísérleti személlyel, az engedelmeskedés 65 százalékról 40 százalékra csökkent, s ha a kísérleti személynek személyesen kellett gondoskodnia arról, hogy a tanuló a kezét az elektródán tartsa, az engedelmeskedés még tovább, 30 százalékra esett vissza.
In: Atkinson–Hilgard: Pszichológia. Harmadik, átdolgozott kiadás. Osiris Kiadó, Budapest, 2005. 661. oldal. (könyvtári vagy más, akár egyéni előfizetéssel online is elérhető a szaktars.hu-n)

A témához amúgy nem értek; valószínűleg csak formai apróságokat szerkesztettem a cikkben. Ádám 2021. augusztus 6., 18:34 (CEST)[válasz]

Hálás köszönet. Robogos vita 2021. augusztus 6., 19:41 (CEST)[válasz]