Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2020-12-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A településkép védelméről szóló 25/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelet rövidítései[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mit jelent József Attila utca 29. Tisza sz. Társ. szh
Adalék: Itt a rendelet kb. a 19 oldalnál van a lista
Adalék: itt a fotóm ha ez segít
Kieg. kérdések. A rendeletben van még pár amit azt hiszem megfejtettem: Comenius utca 8. ún. Főiskolai nyom. nyomda?, Szt József utca 8. gör. kat. tpl. görögkatolikus templom? Kossuth L. út 13. Végh Elemér féle féle mi? Tompa M. utca 1.- v. Angol Inter. volt Angol Internátus?, Béla király tere 16. v. Állásos ven. volt Állásos vendéglő? Megj. van Kossuth Lajos út 50. Állásos vendéglő is az oldalon akkor ez egy 'fajta' vendéglő?
Válaszokat előre is köszönöm - - Globetrotter19 vita 2020. december 14., 13:52 (CET)[válasz]
találgatásom
Nézd meg ezt a képet: http://sarospatak.hu/wp-content/uploads/2018/12/allami-gazdasag.jpg
Nyilván 30 évesnél is régebbi ez a kép.
De elnézve a tetőablakot, a "bádogkupolatetős" sarok-micsodákat, én arra tippelek, hogy ez az épület legkésőbben az I. világháború után épülhetett, talán egy kisebbfajta kastélyként. Rá lehet mondani, hogy kúria.
Története során bizonyára az épületben volt átalakítás, de külsejének lényeges vonásai talán nem változtak meg. Ennek védelméről szólhat az idézett rendelet. (Nyilván hasonló a többi ingatlan védelmének célja is - ezt nevezik városkép-megőrzésnek.)
A kérdezett rövidítésről az jut eszembe, hogy ez az épület az "antivilágban" (vagy még régebben?) a Tisza szabályozásával kapcsolatos társaság irodaháza lehetett... Mert igaz, hogy a városon a Bodrog folyik keresztül, de a Tisza is 10 km-es közelségben van... De hogy mit is jelent a rövidítés, azt igazából az tudja, aki így beleírta a rendelet szövegébe!
A többivel nem is próbálkozom! Hiszen helytörténésznek kell ahhoz lennem!
vitorlavita 2020. december 14., 15:03 (CET)[válasz]
Jó lehet a tipp. A Tisza Szabályozási Társaság Székhelye lehet helyes megoldás. Köszönöm! - - Globetrotter19 vita 2020. december 14., 21:44 (CET)[válasz]