Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-12-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szulejmán szultán és Nándorfehérvár[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A Szulejmán sorozatban a szultán szabad elvonulást ad mindenkinek Nándorfehérvár elfoglalása után, de az Egri csillagok szerint ezt megszegte. Lehet tudni, a valóságban mi történt? Előre is köszi
--80.98.80.62 (vita) 2013. december 16., 01:07 (CET)[válasz]
Tipp
Nándorfehérvár elfoglalása cikkünk rövidem megemlíti mi történt. --Rodrigó 2013. december 16., 08:36 (CET)[válasz]
Válasz
Az 1928-ban kiadott Bánlaky József: A Magyar nemzet hadtörténelme több korabeli forrásra hivatkozással ezt írja:

"a szerbek a további ellenállás hiábavalóságát hangoztatva, türelmetlenül kezdték a vár feladását követelni. Ily körülmények között Oláh (várkapitány) a szultánnal alkudozásokba bocsátkozott, amelyeknek az lett az eredménye, hogy Szulejmán a várőrséget hitlevélben biztosította, hogy az a nőkkel és gyermekekkel együtt fegyveresen elhagyhatja a várat. Ez augusztus 29-én meg is történt. A török táborban mindnyájukat fényes igéretekkel arra csábították, hogy legyenek törökökké. A szerbek hajlandók voltak az ajánlatot elfogadni, a magyarok nem. Utóbbiakat tehát kivezették a táborból, de alig lépték át annak sáncait, a nagyszámú fegyveres kíséret körülfogta őket és mindnyájukat leölte. A szerb katonák és lakosok jó szolgálatait és engedékenységét azzal jutalmazta a szultán, hogy mindnyájukat bántatlanul Konstantinápolyba szállíttatta, ahol azok az egyik külvárosban letelepíttetvén, ez a városrész a Belgrád nevet nyerte." --Rodrigó 2013. december 16., 09:14 (CET)[válasz]

Schreiner Jozsef festomuvesz tanulmanyai, munkássága és kiállításai.[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Schreiner József hol tanult, kik voltak a mesterei, kik hatottak rá és hol voltak kiállításai.

Sehol nem találtam információt / interneten, művészeti könyvekben, kepzomuveszeti oktatás ill. festo iranyzatok-,csoportok Kozlemenyeiben/. Olaj-,akvarell es grafikai muveirol tudok, papírra, kartonra és fara festett: falusi utcakepeket, falusi tanyakat szenakazlakkal Horgaszt a vizparton es portret. Képei között különböző qualitasok vannak, nagyon szépek is. Szóbeli információm, hogy Egry József tanítványa volt / van egy erre utaló képe; a balatoni horgász /, hogy járt Párizsban, hogy az 1950 - 60-as evekben alkotott. Ebben az idoszakban kiallitason is szerepelt a " vihar után " c. és "nő pirosban" Című képeivel. Keresesem soran a Schreiner vezeteknevvel sokszor talalkoztam; főleg Győr-Sopron, Vas megyében, Budapesten és Erdélyben. Remelem, hogy a segítők ügyesebbek lesznek nálam és találnak jó információkat Schreiner József művészről. Koszonom.

--80.99.62.70 (vita) 2013. december 16., 19:16 (CET)[válasz]