Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-09-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hány betűből áll a Tüskevár?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--212.92.19.145 (vita) 2010. szeptember 5., 14:26 (CEST)[válasz]

A Word-dokumentum statisztikája szerint szóköz nélkül 457 575, szóközzel 537 309. – CsGábormegbeszélés 2010. szeptember 5., 14:40 (CEST)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után)

Tulajdonképpen egyszerű meghatározni, ha bármilyen formában le tudod tölteni a regényt a merevlemezedre.
A cél: ha nem is tudod TXT-formátumban (tehát a Jegyzettömb [az angol változatban: Notepad] nevű programmal olvasható formátumban) letölteni, akkor keresd meg a letöltött állományhoz társított szövegszerkesztőd menüjében a Mentés másként (Mentés szövegként stb.) menüpontot, s válaszd a kimentési opciók közül a TXT-formátumot (vagy Egyszerű szöveg stb., ehhez hasonlót). Az így keletkező új fájl gyakorlatilag annyi bájtból (byte-ból) áll, ahány karakterből áll a szöveg...
Az én ilyen mentésből keletkezett fájlom 566 419 bájt méretű. Ez esetleg - becslésem szerint - néhányszáz-néhányezer bájttal több a regény tényleges méreténél, mindenféle kiadói kísérőszöveg miatt (amik a regények fedőlapjai mögötti első és utolsó lapjain szokott lenni)... Ezeket könnyű levonni, pl. úgy, hogy ezeket törlöd a TXT-fájlból...
vitorlavita 2010. szeptember 5., 15:12 (CEST)[válasz]

Jegyezzük meg, hogy a betű nem ugyanaz, mint a karakter. – Tgrvita 2010. szeptember 7., 21:07 (CEST)[válasz]

1800-as évek az informatikában[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
mi történt 1800 és 1950 között az informatikában
--84.0.238.25 (vita) 2010. szeptember 5., 20:33 (CEST)[válasz]

válasz:

Minden. Megszületett az informatika (bár akkoriban még nem hívták így)...
A kérdés túl általános...
Az informatika története egy kész regény...
Ha megnézed Informatika című szócikkünket (ami egyébként nagyon vázlatos), akkor láthatod, mennyi mindenre térhetünk ki, ha kérdésedet meg akarjuk válaszolni!
Ajánlani tudom a következő listát, lehet belőle válogatni: Google Kereső(Informatika története).
vitorlavita 2010. szeptember 5., 21:23 (CEST)[válasz]

Büntetés hamis BKV-bérletért[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mennyi a büntetés, ha valakit elkapnak hamis bkv bérlettel.
--195.168.109.60 (vita) 2010. szeptember 5., 21:12 (CEST)[válasz]

válasz:

Az egzakt választ nem tudom, mert engem nem foglalkoztat ez a kérdés, ezért nem tájékozódtam... De könnyen lehet, hogy időszerű a felvetésed!
Ugyanis, lehet, hogy nem csak a BKV ellenőre büntet meg, úgymond érvénytelen jeggyel vagy jegy nélkül utazás miatt (a BKV bírságairól ezen az oldalon, az Egyéb díjak részben)... hanem az is lehetséges, hogy feljelent okirat-/okmányhamisítás miatt (mivel azt kérdezted: hamis bérlettel) - ez viszont már büntetőjogi kategória... Ki tudja, augusztus 19-e óta ezt hogyan szankcionálják!
vitorlavita 2010. szeptember 5., 21:36 (CEST)[válasz]

szerintem max felfüggesztettet kapsz, ha büntetlen előéletű vagy. Alensha 2010. szeptember 6., 19:33 (CEST)[válasz]

A BKV büntetési tarifáján túl, megteszi a feljelentést, majd a nyomozás során lefoglalják azokat a berendezéseket is, amellyel a hamis bérlet készült, illetve ahol azt, vagy a hozzávaló mintát tárolták. Vagyis a fénymásoló(kat), számítógép(eket), minden merevlemezt, CD-t, DVD-t stb. lefoglalnak és csak az eljárás - a büntetés végrehajtása után, (ami minősített esetben szabadságvesztés is lehet), valamint a rajta tárolt minden adat törlése után kérvényezhető azoknak a visszaigénylése, amelyek nem vettek részt a hamisításban. (Bár biztonsági okokból ezekről is törlik az adatokat.) A számítógépeket, fénymásolót stb, nem adják vissza úgy tudom. Egy általam ismert bérlethamisítási ügy kapcsán - hiteles forrásom nincs. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy végül milyen szabadságvesztésre ítélték, mert több bűncselekménye miatt, több tárgyalása volt az elkövetőnek, amelyeken nem vettem részt. - Üdv. » KeFe « Társalgó 2010. szeptember 7., 09:11 (CEST)[válasz]