Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-02-13

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Újabb BKV csalás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy észrevette -e valaki a BKV újabb csalását ,most a bérletek érvényességi idejével.A januári sztrájk ellentételezése ként kaptak az utazók 3napot,ami végül is kettő lett.Mégpedig azért,mert a léjárat érvényességétől számitott 2nap. Ez akár,hogy számítom 2nap. Februárban ért a következő meglepetés,ahol a 30napos bérletet 28napra adták.Ha egy hónap 31napos akkor 30 napra adják,tehát nem havi bérletként működik az általuk kiadott jogosultság.Ma már mindenütt attól tartok,ha azzal kecsegtetnek,higgyem el így jobban járok,akkor valamit elakarnak tőlem venni.A BKV esetében a 30napos bérlettel ami esetenként,csak 28napot ér. Tisztelettel:Kiss Z
--195.56.181.181 (vita) 2010. február 13., 09:08 (CET)[válasz]

Megtekintett változat[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Arra vok kíváncsi, hogy miként tudom megtekinteni a hozzászólást, ami az írományom hoz csatolódik!? Hogyan szólok, és egyáltalán hogyan tekintem meg

más véleményeit a témával kapcsolatban? Köszi!

Tőzeg
--Tőzeg vita 2010. február 13., 12:29 (CET)[válasz]

1. válasz, L András:

A megerősített szerkesztők szerkesztései automatikusan megtekintettek lesznek, ha megtekintett változatot szerkesztett. A nem megtekintett változatokat csak a járőrjogúak tudják megtekintetté tenni. Esetleg a járőrüzenőfalon kérheted a cikk belinkelésével, hogy tegye valaki megtekintetté. L András 2010. február 13., 13:41 (CET)

2. válasz, Karmela:

A megtekintés egy Wikipédia szakszó is, L András ebben az értelemben válaszolt neked. Az azonban az érzésem, hogy te itt egyszerűen megnézésről beszélsz. A szerkesztői lapjaidat megnézve, pedig úgy látom, hogy te a Wikipédiát tévedésből egy fórumként szeretnéd használni. Kérlek, hogy tájékozódásul nézd meg a Kezdőlapunkat és a Közösségi portálunkat.

Karmelaüzenőlap 2010. február 14., 14:28 (CET)

Nyomtatás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy lehet kinyomtatni egy cikket,pl: a mai az az szombatit"akár a lakás is rámehet a közös költségre",hogy csak a cikk legyen benne,egy v két nyomtatási oldalon

Nekem 6 az az hat oldalra sikerűlt hála a sok oda nem való sallangnak.Vagy én vagyok hozzá nem értő a nyomtatáshot v Önöknek nem terjed ki a figyelmük ezekre a dogokra. Várom a válaszukat! Üdv: Noth Péter

--88.132.50.196 (vita) 2010. február 13., 14:45 (CET)[válasz]

1. válasz, vitorla:

Az világos, hogy ma... Ami idézőjelben van, az a cikk címe? Mit szeretett volna kinyomtatni?
Google-lista: „akár a lakás is rámehet a közös költségre” című cikkekről.
Ezek közül melyik oldalon? És abban mi nem volt sallang?
Mire nem terjed ki a mi figyelmünk, a mások web-lapján?
Általában, ha a web-oldalnak csak egy részét akarja kinyomtatni, akkor egérmozgatással jelölje ki a kívánt szövegrészt, majd „Másol - Beilleszt” parancspárral másolja be a Jegyzettömb nevű program egy üres ablakába (ha szükséges, akkor elemi szintű szövegformázást végrehajthat a bemásolt szövegen), és a Jegyzettömbben lévő „Nyomtatás”-paranccsal már csak a kívánt szöveg fog kinyomtatódni. (Javaslat: esetleg elegendő ezt a szöveget a saját dokumentumtárba elmenteni.)
vitorlavita 2010. február 13., 17:06 (CET)[válasz]

2. válasz, Karmela:

  • Ez itt a magyar Wikipédia olvasószolgálata, itt olyan kérdésekre igyekszünk válaszolni, amiket egy enciklopédiában keresne az ember, de amire a válasz egyelőre mégsem lelhető fel a Wikipédiában, vagy csak az olvasó nem találja.
Ennek dacára utánanéztem, hogy mi is lehet a gondod. Úgy gondolom hogy az origo.hu ezen cikkkéről van szó:
Az origo, sok más weblaphoz hasonlóan, igyekszik segíteni a nyomtathatóságot. Egy kicsi „ikont”, ami egy nyomtatót ábrázol, helyeztek el a cikk elején. Ha az ikon fölé viszed az egeret (kattintás nélkül), akkor ez a szöveg jelenik meg: nyomtatható verzió. Ha rá is kattintasz, akkor pedig egy olyan formába megy át, ami csak a cikk szövegét tartalmazza, minden oda nem való sallang nélkül. Ez lesz belőle:
  • A Wikipédia cikkeihez is létezik egy ilyen szolgáltatás, ehhez cikk mellett balra arra kell rákattintani, hogy Nyomtatható változat.
Karmelaüzenőlap 2010. február 14., 23:33 (CET)[válasz]

Létezik-e még az alkímia?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
ha igen akkor még hol létezik alkímia?Hol használatos?
--81.183.22.16 (vita) 2010. február 13., 17:17 (CET)[válasz]

válasz:

Kérlek, olvasd el a tegnapelőtti Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-02-11#Alkímia szakaszban feltett kérdést, és az erre adott válaszainkat.
Elgondolhatod, hogy az alkímia mai alkalmazásáról mi lehet a véleményünk. Körülbelül ugyanaz, mint az asztrológiáról, az auráról, a telepátiáról stb.
Nincs bölcsek köve, nincs örök ifjúság itala, nincs aranycsinálás (atommag-reakciók nélkül) stb.
Az alkímia sikeres gyakorlati részét ma már kémiának hívják.
Az alkímia manapság ott lehet „használatos”, ahol az embereknek - nem tudván a fizikáról, a kémiáról, a biológiáról, ennek hiányában - a varázslásra van igényük.
vitorlavita 2010. február 13., 17:45 (CET)[válasz]

Az erdei köbméter tudományos alapja?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az:erdei köbméternek mi a tudományos alapja ?
--195.38.97.30 (vita) 2010. február 13., 17:17 (CET)[válasz]

válaszféle (vagyis: csak vélemény):

Nem valószínű, hogy van tudományos alapja. Inkább (sok évtizedes?) tapasztalati úton meghatározott mérték lehet.
Ezt a mértékegységet leginkább fakitermelés során alkalmazzák.
Két eset lehetséges.
  • Vagy arról van szó, hogy a kivágás után szállítójárműre rakott farakás annyira laza, hogy annak 1 erdei -e tartalmaz kb. 1 -nyi faanyagot, a többi (kb. 3/4 ) pedig a farakás közti levegő.
  • Vagy pedig arról van szó, hogy 1 erdei fa tömege kb. 1 tonna... Nyilván, a fakivágás helyéről történő elszállítás nagyon kockázatos lenne az erdei földutakon, ha a szállítójárműveket túlterhelnék. A terhelés mérése így térfogatbecsléssel helyettesíthető.
Én az utóbbi változatra tippelek.
vitorlavita 2010. február 13., 18:03 (CET)[válasz]

Könyvkeresés[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi lehet annak a regénynek a címe és ki lehet a szerzője amit több mint 30 évvel ezelőtt olvastam és igen nagy hatással volt rám.A történet a második világháborút megelőző nemzetiszocialista eszmék terjedését és furcsa"kiterebélyesedését",elhajlásait mutatja be egy ausztriai faluban,vagy kisvárosban.A főszereplő egy módos,megbecsült gazdálkodója a településnek és élve szeretné átvészelni a helyi nemzetiszocialista eszmék mögé búvó helybéli kiskirályok gátlástalan praktikáit.Ezeknek a skálája igen változatos,a szándékosan okozott tüzektől a gyilkosságok,biztositási csalások elkövetéséig terjed.Összefoglalóan:bemutatja a náci eszmék,az árja felsőbbrendűség minden visszataszító vonását.
popleo--popleo 2010. február 13., 18:07 (CET) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Napopleon (vitalap | szerkesztései) 2010. február 13., 18:07
 megjegyzés Ez nem az igazi aláírásod! :-) Az aláírás legegyszerűbb módját itt olvashatod el: Wikipédia:Gyakran_ismétlődő_kérdések#Hogy_írjam_alá_az_üzeneteimet? (Egyébként: nem ismerem a regényt.) - vitorlavita
gyanítom
Hogy a 30 éve fennálló szocialista rendszer által támogatott, kevésbé neves író terméke. Ha emlékszel a könyv kinézetére, akkor talán megállapítható, milyen sorozatban jelent meg - ezután a címek már segíthetnek. Magyar volt az írója? – Rodrigó 2010. február 14., 11:37 (CET)[válasz]