Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Gilberto Silva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Gilberto Silva[szerkesztés]

Gilberto Silva

Gilberto Silva (Lagoa da Prata, Brazília, 1976. október 7.) brazil labdarúgó. Klubjában, az angol Arsenalban általában védekező középpályás poszton játszik.

1997-ben kezdte labdarúgó pályafutását az América Mineiro-ban, ahonnan jó formája miatt az Atlético Mineiro csapatához igazolt 2000-ben. Nagy szerepe volt abban, hogy a brazil labdarúgó-válogatott megnyerte a 2002-es labdarúgó-világbajnokságot, hiszen csapata minden mérkőzésén pályára lépett.

2002. augusztusában 4,5 millió font átigazolási díjért csatlakozott az Arsenalhoz. 2002. augusztus 11-én csereként debütált az Arsenalban a Liverpool ellen a második félidőben egy FA Community Shield mérkőzésen, amelyen ő szerezte a győztes gólt. A 2003-04-es volt a legsikeresebb szezonja. Az Arsenal megnyerte az FA Premier League bajnoki címét, hibátlan teljesítménnyel, veretlenül végeztek az első helyen. A jelenlegi szerződése 2009-ben jár le, de többször kijelentette, hogy szívesen meghosszabbítaná.

A 2007-es Copa Americán Lúcio nem vett részt, így újra Gilberto lett a brazil csapat kapitánya. A döntőben 3-0-ra legyőzték Argentínát, de eltiltása miatt ezen a mérkőzésen nem léphetett pályára.

Gilbertot gyakran hívják Brazíliában „a láthatatlan fal”-nak. Játéka gyakran észrevétlen marad: két középhátvéd között és a középpályássor közé helyezkedve töri meg az ellenfél támadásainak lendületét.

Gilberto a pályán mutatott sportszerűségéről és nyugodtságáról ismert, összetűzéseknél gyakran lép fel békéltetőként. A pályán kívül udvarias, lelkiismeretes és a riporterekkel is barátságos ember. Gilberto lelkes zenész, szabadidejében mandolinon és gitáron játszik.