Wikipédia:Bevezetés a hivatkozásba VisualEditorral/2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Ellenőrizhetőség
Miért fontosak a források?


Forráshivatkozások hozzáadása
Automatikusan vagy kézzel


Létező források szerkesztése
Mindig van mit javítani


Források újrafelhasználása
Egyszerűen csak hasznosak


Megbízható források
Milyen forrásokat használhatunk?


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál




Forráshivatkozás beillesztéséhez először kattints a “szerkesztésre” a cikk tetején, így megnyitod a VisualEditort. Miután megjelent az eszköztár, kattints a szövegben oda, ahova szeretnéd elhelyezni a hivatkozást. Ha a gombra kattintasz, felugrik egy párbeszédablak, ahol beírhatod a forrásod adataid.


Két egyszerű útja van egy új forráshivatkozás létrehozásának: teljesen automatikusan (simán beilleszted a webcímet) vagy kézileg egy adatlap kitöltésével (ahol minden információt egyenként adsz hozzá).


Az automatikus opció a legegyszerűbb. A Wikipédia gyakran meg tudja formázni magától a forráshivatkozást, ha beilleszted a webcímet, és rákattintasz a "Generálásra". Eztuán láthatod, milyen forráshivatkozást hozott létre. Az elfogadáshoz kattints a ‘’Beilleszt’’-gombra. Ha a VE elrontott valamit, például a megjelenés dátumát, módosíthatod a hivatkozás részleteit, ha a “Szerkesztésre” kattintasz.


A forrás adatainak kézi megadásához kattints a “Kézi”-fülre a párbeszédablakban. Ezután válaszd ki, milyen típusú hivatkozást szeretnél hozzáadni, majd tölts ki minél több mezőt. (Megjegyzés: a dátumokat ÉÉÉÉ-HH-NN formátumban, például 2006-02-17 add hozzá).


Időnként a forrás, amelyet hozzá szeretnél adni, nem felel meg egyik kategóriának sem (például egy beszédből szeretnél idézni). Ebben az esetben hozzáadhatod a szükséges információkat teljesen kézi módon az “Alapvető forma” használatával. (Ezeket a hivatkozásokat jelenleg egyszerűbb Wiki jelölőnyelvvel hozzáadni.)



Következő >>