Wikipédia:Bevezetés a formai útmutatóba/5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Formai útmutató
Egy hasznos támpont


Tagolás fejezetekkel
Olvashatóbb cikkek


Képek és források
A szöveg gazdagítása


Linkek
Az enciklopédia összekapcsolása


Egységesség
Stilisztika és helyesírás


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál




A Formai útmutató és a Stilisztikai útmutató számos tanáccsal szolgál a cikkek megfogalmazásával kapcsolatban. Íme néhány kiragadott példa, milyen témákban adnak tanácsot ezek az útmutatók:


Nyelvezet

A szócikkekben fontos a világos és tömör fogalmazás. Már a szócikk bevezetőjéből derüljön ki, hogy miről van szó: ha személy, miért fontos; ha fogalom, akkor milyen témához kapcsolódik. (Hogy még érthetőbbé tedd a cikked, hivatkozz más cikkekre belső linkkel, és helyezd el őket a megfelelő kategóriában is.)

Az olvasóval szemben fogalmazz általánosan, ne használj tegezést vagy magázást. Ne írj olyat, hogy „én", „mi", „te", „ti", „ön" vagy „önök", kivéve az idézeteket.


Dátumok és számok

Dátumozásnál az évszám után nem teszünk pontot, ha birtokviszonyban áll az utána következő szóval: 2006 szilvesztere, ’68 tele, 1848 márciusa. Kitesszük viszont a pontot, ha dátumjellegű szerkezetről van szó: 2006. szilveszter, ’68. tél, 1848. március.

Ha a dátumban szerepel nap is, nem teszünk pontot utána, ha toldalék kapcsolódik hozzá, vagy intervallum kezdetét jelöli: július 17-e, december 31-től, március 15–24. Kitesszük viszont a pontot, ha a nap magában áll: július 17., december 31., március 15.

Az elseje, elsejétől stb. szóalakok számjegyes írása: 1-je, 1-jétől stb.

A magyar Wikipédia jelenlegi szócikkei, amelyek évszázadokról, évezredekről szólnak, arab számokkal jelzik a szóban forgó időszak sorszámát. Pl. 20. század, 5. század vagy i. e. 2. évezred.

Évtizedek hivatkozása esetén a megszokott és egységesen használt formula az 1970-es évek, 1820-as évek stb., és nem „90-es évek”.

Mindenképpen kerüljük a relatív időmegjelölést, mert használatuk bizonytalanságot okoz: „a múlt században, tavaly, nemrégiben stb.

A magyar nyelvben a négynél több jegyű számokat írásban jobbról számítva hármasával számcsoportokra tagoljuk (a számcsoportokat a magyar Wikipédián nem törő szóközzel választjuk el, vagy a szám kiírásához a {{szám}} sablont használjuk): 93 030 km², 10 076 581 fő, 17 405 dollár, de 8990 Ft. Törtek esetében az egész és a tört rész közé tizedesvesszőt (nem pontot!) teszünk: 169,875 milliárd, 0,74%, 0,869, a tizedesvessző utáni számjegyeket nem tagoljuk: 3,14159265.


Központozás

Az Írásjelek nagyban befolyásolják a szöveg jelentését és érthetőségétl, így kitételüket vagy elhagyásukat alaposan meg kell fontolni. Pl. egy mondatban a vessző elhagyása vagy felesleges kitétele megzavarja az olvasót. Ha hiányzik továbbmegy, és később jön rá, hogy más viszonylatban jár; ha felesleges, megáll, szünetet tart, és csak később veszi észre, hogy megtévesztették.

A mondatok tagolására, könnyebb megértésére egyéb írásjelek is szolgálnak: a pontosvessző, kettőspont, gondolatjel, zárójel. A pontosvessző nagyobb gondolati egységeket vagy csoportokat különít el, amelyek bizonyos mértékben mégis összetartoznak; a kettőspont idézetet, felsorolást, részletezést is bevezethet; a gondolatjel, a zárójel a mellékes részleteket segít elkülöníteni.


Nem törhető szóköz

Nem törhető szóközzel lehet megakadályozni a szorosabban összetartozó elemek sor végi szétválasztását, pl. 2 kg, 36 ezer, utca/tér előtt, stb. Ehhez sima szóköz helyett illeszd be a   kódot.



Következő >>