Wikipédia:Babonák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a szócikk a magyar Wikipédia szerkesztőinek körében általánosan elterjedt tévedésekre hívja fel a figyelmet.

A Wikipédia harmadlagos forrás, ezért nem megbízható[szerkesztés]

Az, hogy egy forrás hanyadlagos, független attól, hogy mennyire megbízható.

A történelemben és a bűnüldözésben az átadott információ gyakran torzul, ezért általában igaz, hogy minél közelebb van valaki az eseményhez, annál megbízhatóbb. Garancia azonban nincs rá, hiszen a szemtanúk (az elsődleges források) is gyakran tévednek.

A természettudományok állításai kísérletekkel ellenőrizhetők. Minél többen végzik el a kísérletet, minél többen ellenőriznek egy állítást, az annál megbízhatóbb lesz. Általánosságban elmondható, hogy az elsődleges forrás a legkevésbé megbízható (jóval több téves elmélet lát napvilágot, mint amennyi helyesnek bizonyul). Az irányelvek épp a megbízhatatlanság miatt tiltják, hogy a Wikipédia elsődleges forrás legyen.

A természettudományokban is vannak babonák, így a sokszor idézettség sem okvetlenül jelent megbízhatóságot.

A Wikipédia összességében megbízható, függetlenül attól, hanyadlagos forrás.

A Wikipédiát bárki szerkesztheti, ezért nem megbízható[szerkesztés]

A számítástechnikában lezajlott ugyanez a vita a szabad szoftverekről. Mitől lenne megbízható, ha bárki módosíthatja? A tapasztalatok mégis mást mutatnak, és a számítástechnikában ezt ma már nagyon kevesen vonják kétségbe.

A szócikkeket általában amatőrök szerkesztik, és ez kétségkívül nem előny. Az viszont igen, hogy az esetleg belekerült hibákat bárki javíthatja. A magyar Wikipédiának jól működő járőrszolgálata van, ami kiszűri a vandálokat. Az emberek többsége jószándékú és segítőkész.

Aki a szabadidejét erre áldozza, az tőle telhetően gondos munkát fog végezni.

Tudósok között készült felmérések is bizonyítják a Wikipédia megbízhatóságát.

Az interwiki hivatkozási lehetőség más nyelvű Wikipédiákra ill. más Wiki-projektekre. Azért van külön neve, mert ez a wikinyelvbe épített speciális lehetőség, ami egyúttal kifejezi a Wiki-projektek összetartozását is.

Technikailag interwikit bárhová lehet tenni a szócikkben, a magyar Wikipédia szabályai azonban tiltják a szócikk törzsben való használatát, nehogy a gyakorlatlan olvasó véletlenül kerüljön számára ismeretlen nyelvű lapra. A szócikk törzsben más, a huWikiről kivezető link sem lehet[1], lábjegyzetre utalás azonban igen, ha a lábjegyzet (a benne levő kifelé mutató linkkel együtt) a szócikk törzsön kívül van.

Interwikit tartalmaz a {{Fordítás}}(?) sablon is, amely nem a bal sávban (de a szócikk törzsén kívül) található.

A szócikkek 2011-ben elfogadott egységes felépítése szerint a Kapcsolódó szócikkek fejezetben lehet interwiki (ezért ide kerül a {{Fordítás}}(?) sablon is):

==Kapcsolódó szócikkek==
 
       Szorosan kapcsolódó fontos szócikkek lista formájában, tehát ami eddig a Lásd még szakaszban volt.
       +
       Kapcsolódó szócikkek és más anyagok a társprojektekben (commons, wikiszótár, wikiforrás stb) sablon segítségével
       +
       Esetleges további sablonok, mint például egy csonksablon.
       +
       Kapcsolódó szócikkek portálajánlások, navboxok, kategóriák és interwikik segítségével.

A lábjegyzetek linkjei források[szerkesztés]

A cikk állításait forrásokkal kell alátámassza. Nem kell forrással alátámasztani a fogalmakat, melyekre a szócikk törzsből az egyszerűség kedvéért ugyancsak lábjegyzettel szoktunk hivatkozni. (Ezek a További információkba, interWiki esetén a Kapcsolódó szócikkekbe kellene kerüljenek, de kényelmetlen – bár technikailag lehetséges – a lábjegyzeteket több részre osztani.)

Vagyis a Jegyzetekben lehetnek források, de más linkek is.

Az interwikivel hivatkozott lapok bármikor változhatnak[szerkesztés]

Szemenszedett tévedés. Az oldid-del hivatkozott lapok sohasem változnak meg – ellentétben a nem-Wikis lapoktól, ahol eléggé elterjedt gyakorlat, hogy az értékes információt tartalmazó lapot „megetetik” a Google-lal, majd reklámra cserélik.

A Wikipédia nem forrás[szerkesztés]

Ez a babona annyira elterjedt, hogy a Wikipédia szabályainak íróit is megtévesztette. Az indokok babonák, melyek jó része e szócikkben megtalálható.

Különösen groteszk a tiltás más Wiki cikkének fordításakor. Mi lenne a fordító forrása, ha nem az eredeti cikk?

A lefordított cikk forrásai az eredeti cikkben találhatók. A lefordított cikk megbízhatósága az eredeti cikktől függ: a fordító nem (okvetlenül) ellenőrzi annak állításait. Ez könyv fordításakor is így van, ezért az olvasó is tisztában van ezzel a ténnyel. Aki gyanakszik más Wikipédia megbízhatóságára, mit tart a magyarról, azaz a saját munkájáról?

A más nyelvű Wiki-cikk forrásként használata egy esetben lehet probléma: ha ugyanaz a személy írja mindkét cikket. Merthogy senki nem lehet önmaga forrása. Ilyenkor egyszerűen át kell vegye a másik cikk forrásait (amit ugyancsak ő írt), és máris megszűnt a probléma. Jó lenne, ha tömegesen találkoznánk ilyen problémával.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kivéve néhány speciális esetet, pl. a {{Chembox}} vagy {{Drugbox}}(?) sablon.

Kapcsolódó lapok[szerkesztés]