Wikipédia-vita:Wikipédia-népszerűsítő műhely/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt MerciLessz 16 évvel ezelőtt a(z) External témában

Németország a lap.hu-n

Most regisztráltam a Németország szócikket is a http://nemetorszag.lap.hu -n, meglátjuk jön-e onnan is találat. -- nyenyec  2005. augusztus 10., 22:02 (CEST)

basszus, neked berakták? én a Miskolcot nem tudtam a miskolc.lap.hu-ra... :( Alensha  * 2005. szeptember 25., 22:25 (CEST)
update: Serindének sikerült elérnie. Csak én vagyok ilyen szerencsétlen. Végül is mi a fenéért hallgana rám egy lapszerkesztő. :-))) Alensha  * 2005. október 27., 17:15 (CEST)

Az a tapasztalatom, hogy némely lapnál hónapokig (!) tart mire berakják. A leghosszabb, amire emlékszem, talán az Ukrajna lap volt. -- nyenyec  2005. október 27., 17:45 (CEST)

Ez egy nagyon jó ötlet!

Nem tudom, miért nem vettem észre ezt a műhelyt. Egyébként is fel akartam vetni a kocsmafalon, hogy nem szerencsés a piros hivatkozás a kiemelt cikkben. De itt szívesen segítenék. A bannergyártást már elkezdtem. Hajrá! :) NCurse 2005. szeptember 25., 20:52 (CEST)

Regisztráltam a Wikidézetet az aforizma.lap.hu-n a nagy gyűjtemények között. Fel kell ezt valamelyik oldalon jegyeznem, vagy csak szimplán örülni? :) NCurse üzenet 2005. november 6., 15:44 (CET)

Linkelt lapok fejlesztése

Azt hittem, a logwood (ami nyár óta nem elérhető) újabb változata, de közben már én is rájöttem, hogy még régebbi. (Maga a lista egyébként a júniusi statisztikák alapján készült, tehát nem olyan katasztrofálisan elavult.) Nemsokára lesz újabb: Erik Zachte azt mondta, pár héten belül újraindul a wikistats, grin pedig dolgozik egy nézettségi statisztikán. --Tgr 2005. október 27., 16:49 (CEST)

Pártoló tag

MediaWikiben jártas, a színvonalas wikis ismeretterjesztést komolyan vevő fiatalokat keresek. Eddig egy soproni és egy kisvárdai férfiú győzött meg az elszántságáról. (Ld: éppen itt fent, Tagok alcímmel:-)))Wikipédiás múlt, jelen és jövő nem akadály, bár jelentősen eltérő policy megértése és megszokása szükségeltetik. Kifejezetten üzleti és szakma-közéleti wiki telepítése, beüzemelése és felügyelete lenne a feladat. Próbaüzem már van, de elég lassúcska ingyenhelyen:-(. (Győri révais múltú progmatos fiatalember telepítette (köszönöt érte, én kértem ingyenhelyre...), de ő még csak félig műszakis, félig még eltés... Ottan találkozgatik a leányommal..) Vele is együtt kellene tudni működni. Felépítendő projekt: minden, ami környezet, természet, vidék, gazdaság, hálózatosodás. Lexikon/enciklopédia/értelmező szótár, az e tárgykörben érdekelt termékelőállítók és szolgáltatók szponzorálásával. Az elképzelések készek (egy kosár összefirkált géppapír...), a szervezés, beüzemelés, feltöltés egy alapos személyes találka után indulhat. (Legkésőbb július elejeközepén!) Eleinte puszira, a későbbiekben feltehetőleg némileg konvertibilisebb ellenszolgáltatásért. Alapos, de gyors megfontolás (alszunk rá egyet) után szándéknyilatkozatokat ide kérek. --Godson 2006. június 20., 18:22 (CEST)

Pangás

Itt jelenleg mi folyik? mert hogy egy évesek a legutóbbi hozzászólások... – kdano 2006. augusztus 12., 10:55 (CEST)

Google fontosabb, mint a lap.hu?

Analysis: Google Traffic To Wikipedia up 166% Year over Year – az USA-ban a látogatók 70%-a valamilyen keresőről érkezik a Wikipédiába. --Tgrvita 2007. február 20., 01:31 (CET)

Cheatsheet

A kocsmafalon írtam, de ennek a műhelynek a hatáskörébe tartozik, hogy talán a Wikipédia népszerűsítésének egyik segédeszköze lehet a meta:Cheatsheet megfelelő szerkesztést ösztönző reklámanyaggal együttesen "terjesztve".--Dami reci 2007. március 2., 19:50 (CET)


kérdés a célcsoport

Ezt irtam a másik PR oldalon a céloknál: User:Szabo Tamas/PR a magyar-Wikipedianak

  • Van már egy User:Tgr/PR műhely, azt hiszem az a népszerüsitésre (széles célcsoport) koncentrál.
  • Arra gondoltam, hogy User:Szabo Tamas/PR a magyar-Wikipedianak egy szándékosan szük célcsoportot céloznánk meg: publicistákat, akik más idegen (kultura, szociológia, politka, technika stb.) területen tiszták tudtak maradni, a Wikipediat majd megtanulják. (valószinü van független, tisztességes újságiró?).

Elfogadható? db007 2007. március 29., 17:49 (CEST)

Szerintem jó ötlet (fel is merült nemrég hasonló a Kocsmafalon), de a PR-műhely egyébként sem a tulajdonom, hogy el kéne fogadtatni velem a dolgokat. Csak azért vesztegel az én allapjaim között, mert még nem írtam meg olyan szinten, hogy értelme lett volna a Wikipédia névtérbe mozgatni, de ha te érzel magadban erőt, akkor nyugodtan. --Tgr vita / IRC 2007. március 30., 18:03 (CEST)

Az egyik a Google idevezetések, amit 2007 Febr. 20.-án irtál, Te kezdted el, az nagyon jó, erröl is irtam itt a következö fejezetben. Ez WEB eszközökkel müködne, mint a Ranking amitöl cikket is szerkesztettél.
A másik viszont újságirók személyes tájokoztatása, és azt gondoltam az általm kezdett oldalon, ez hagyományos, névre szóló levelzés lenne. Persze célszerü elötte áttekinteni, hogy kit érdemes megszólitani. Elsönek irtam az ELTE szociologusoknak, ott voltam korábban informatikai projekten, meglátom, hogy mire vélik. Ezen túl jó lenne mindenkitöl az ismeretségi körben kutatni. db007 2007. március 30., 18:14 (CEST)

Nem teljesen világos, hogy mire gondolsz, mindenesetre az újságírókkal többnyire grin tartja a kapcsolatot. --Tgr vita / IRC 2007. április 1., 18:46 (CEST)

a google találatok növelése

"Google fontosabb, mint a lap.hu?" ezen az oldalon felül Tgr jegyzete 2007. február 20.

Fontos tanulság a Szubcsonk vitából (az idegen link Godson ötlete volt):

  • Jelenleg egy BOT(robotolunk) keresi (üldözi) a "csak" egymondatos szócikkekekt. Max 7 napot ad kiböviteni?
  • Tegyük csak fel: ha a Révai, vagy Pallas lexikon több ezer egymondatos (halálbiztos nem vandál) szócikke itt lenne, akkor ebböl több száznak van esélye, hogy a Google segitégével valaki a Wikiben meglátja és beleszeret - ad hozzá tartalmat is, ha szeretettel fogadják. Kit zavar a NAMESPACE elfér minden Pallas ....Nem lehet mindenki gyanús azért, mivel van néhany vandál. Nem a félelem, hanem a szeretet és egyéni kiváncsiság legyen a fö hajtóerö. Az egy mondatos szócikk hatalmas elöny, amint itt levezettem. Csalétek, hatalmas reklám a Wikipediának.

(1) a Google segitégével valaki a Wikiben meglátja és beleszeret, kiböviti?

(2) ha csak egy mondat és az angol+német referenciák ott vannak, akkor valószinü kb. 1 Mió magyar olvasó (10%) tudja legalább olvasni ezeket a nyelveket, a kibövités forditással elkezdödhet. Ez volt a napokban: Godson beirta az idegennyelvü link-eket, de ezek után is kitdobták volna! Ezért avatkoztam be! A legelsö kibövités forrása ezek utan a német Wikipe´dia volt. Ez igy lenne normális, rohanás nélkül.

(3) ezekkel az idegennyelvü Link-el az egymondatosokhoz oda-vissza(!) a Google is hamarabb találja meg a magyar Wikipédiát

(4) Egymondatoshoz is tartozhat akár 5 belsö link, ez is növeli a RANKIG-ot. A Ranking csalafintosságaihoz ajánlom Beczur András kollégám irásait olvasni. [1] (SZTAKI). Yahoo Faculty Research Grant támogatásban részesült Datamining 2006/2007 Magyarországon is van hasznos Ranking tudás. Az elmúlt két évben ketszer is szerveztem András résztvételével a témához német-magyar konferenciát.

(5) A magyar olvasó az angol Wikipedia olvasása közben egy-két mondat erejéig leforditaná a magyar Wikipedia részére a magyarúl hiányzó szócikkeket, de csak akkor, ha a szubcsonk üldözés megszünik. Nem üldözni kell a szubcsonkot, hanem reklámozni a fenti elönyöket. Ezekre is automatikusan érvényes lenne a többi itt felsorolt 1-4 elöny. db007 2007. március 30., 07:29 (CEST)


db007 2007. március 29., 18:14 (CEST)

Szerintem ezzel vigyázzunk, ne csináljunk a Wikipédiából linkfarmot. Csak azért, mert az növeli a PageRanket, ne csináljunk olyasmit, amit másképp nem tennénk. (Egyébként túl nagy hatása nem is lenne szvsz.)

Ami a meglátást és beleszeretést illeti, pont ezért vannak a csonkok (a "bővítsd ki" üzenettel). A szubcsonk már inkább a meglátás és komolytalanná válás kategóriája: ha senki nem veszi azt a fél perc fáradságot, ami a szubcsonk csonkká bővítése lenne, nincs sok értelme abban bízni, hogy a látogatók hajlandóak lennének rá.

--Tgr vita / IRC 2007. március 30., 18:11 (CEST)

Tgr: az iw-k meg a belső hivatkozások (ún. kék és piros linkek...) mióta esnek a "linkfarm" batyuba? Tamás itt főként ezeket propagálja, és csak harmadsorban a külső webhelyre mutató hivatkozásokat. Amúgy meg egy szubcsonknak nem kell törvényszerűen nyomi szörnyszülöttnek is lennie egyben. Lehetnek igen pöpec hárommondatosok is. Sőt: van is már egy regiment ilyenünk, csak azok többségét nem szubcsonknak, hanem késznek fogjuk majd hívni.--Mihasznay-Kibitz Godson fóruma 2007. március 30., 18:22 (CEST)

Godson-nak igaza van, az enwiki, stb. Link nem extern, "belsö-nek" vehetjük, 1 Mio magyar tud olvasni angolul, lehet vegyes magyar, angol link is. db007 2007. március 30., 19:33 (CEST)

Statikusan Linkfarm lenne, de ez nagyon dinamikus. Az angol Wikipedia hatalmas elönye, hogy csaknem naprakészen aktuális dolgokról utánna lehet nézni valaminek, amiröl ma csak keveset tudunk, de máris fontos (Informatika, politika, stb.). Nekem sokszor az elsö bekezdés elegendö, hogy látom milyen belsö linkek vannak a nekem már ismert dolgokhoz. Be tudom sorolni a dolgot. Ezenkivül pont az ilyen naprakész dolgoknál biztos ki fogják böviteni, ha van olvasó, azokat pedig a PageRank hozza ide. Tavaly májusban egy konferenciát rendztem a SZTAKI-ban. A külön erre a célra készitett honlap Google PageRankot felcsavartam úgy, hogy már magam sem hittem el, egyszerüen belsö-külsö-visszafelé linkekkel. Ez nem tisztességtelen.
A hatása nagyon nagy, hozok saját statsztikát a 2006 évben a sajat PageRank Google -ról.
Gondoljál a "redirect"-re az is egy rövid Linkfarm, de sokszot nagyon értékes! db007 2007. március 30., 18:25 (CEST)

A linkfarmokon se külső linkek vannak, rengeteg üres (tényleges tartalom nélküli) lap van, amik egymásra linkelnek, és felnyomják a főoldal PageRankjét. A (nem blackhat) SEO alapszabálya, hogy csinálj színvonalas tartalmat, részben mert akkor sokan linkelnek rád, részben meg mert nem sokat érsz a jó helyezéssel, ha a felhasználónak nem tetszik, amit talál. Egy wikipédia lap akkor legyen elöl a találati listában, ha jobb is, mint azok, amiket megelőz; ellenkező esetben csak nehezíted vele az olvasó életét. (A gyakorlatban ez persze nem fog teljesülni az enwikiből átfolyó PageRank miatt, de legalább szándékosan ne játsszunk rá.) --Tgr vita / IRC 2007. április 1., 18:56 (CEST)

Kedves Tgr, pontosan ezért javasolom: "csinálj színvonalas tartalmat," ebben segitenek a meggondolt Link-ek (soha nem akartam csak akármilyen linket szaporitani), erröl már irtam itt valakinek, a "szemantikus háló" stb. Neked biztos érthetö lenne, de közben belekérdeznek nem informatikusok is, beláttam itt nincsen semmi értelme. A Wikipedian kivül kell megbeszélni az informatikai hátteret. Ha mégis érdekel Téged, akkor elérsz email-ben, fogok válaszolni, de itt szakmai érvelés fársztó (és belátom, hogy zavarja azt aki nem érti). Szükség lenne a Wikipediavel kapcsolatos szakmai kérdéseket még néhány érdeklödövel úgy megvitatni, hogy ne zavarja a többséget. Mi a véleményed? db007 2007. április 1., 19:57 (CEST)

Think big!: Communication Projects Group

[2] --Dami reci 2007. március 30., 18:32 (CEST)

Igen, de ez nem magyar. Az enwiki-nek már sok-sok PR van. A magyar Wikinek még kezdetleges, de az is van persze. db007 2007. március 30., 19:30 (CEST)

Én úgy gondoltam erre, (nem pontosan tudva mit is akarnak csinálni), hogy ez esély lehet arra, hogy az alapítvány globális népszerűsítő akciói eljussanak Magyarországra is. Ez a Wikmedia egy bizottsága, nem az enwikié, és nem véletlenül kérik a kiálltvány lefordítását és kirakását az összes kocsmafalra...--Dami reci 2007. március 30., 19:43 (CEST)

Nem véletlen nem találtam a wiki arculati kézikönyvét :) Még csak most kezdik szervezni az egységes kommunikációt. Ez a metadolog amúgy nem is lesz magyar, (vsz) az alapítvány legyárt(tat)ja a cuccost, amit magáról láttatni akar, és amit csak simán át kell ültetni az adott nyelvre. Ehhez keresnek munkatársakat. Vagyis fordítókat, meg olyan hozzáértőket, akik tudják, mit hova kell küldeni, tenni, mivel mit kell csinálni, stb. stb. (a zárójeledre válaszolva)--Vince blabla :-) 2007. március 30., 20:23 (CEST)

PR újraélesztés

Sziasztok! Kezdeném a kályhánál: felvetettem néhány PR ötletemet Burum Mesternek, aztán ő azt mondta, hogy írjam ide az ötleteimet meg, hogy ideje lenne újjáéleszteni a mi kis PR műhelyünket. Tgr kollega is jelezte, hogy ő már nem igazán tud foglalkozni a témával. Azt hiszem huwikink elég ramatyul áll PR tekintetében, de úgy gondolom néhány értelmes, okos és elszánt kollegával nagy dolgokat tudnánk elérni viszonylag rövid időn belül. :)

Mielőtt vki azt gondolná, hogy expert lennék, megnyugtatok mindenkit: nem vagyok az, de nagy a kitartásom és a kreativitásom.

Az ötleteimet itt olvashatjátok, tessék hozzászólni és támogatni, esetleg más ötleteket is felvetni! Köszi! (Ha már vki felvetette az általam javasoltakat, akkor sorry!)

Online Shop

Miért nem hozunk össze egy huwiki online shop-ot? Iwiw-nek van boltja, de nekünk nincs??? Ez ránk nézve égő!!!! (Említett oldalt most inkább nem minősíteném…) Árulhatnánk pólót, tollat, ceruzát, egérpadot, jegyzetfüzetet, papírtáskát, aztán a befolyt összeget meg visszaforgathatnánk fejlesztésre, a non-profit státusznak, -mint tudjuk- ez a lényege. Csak ettől a fekete-fehér dizájntól szakadjunk el, ez már rém unalmas!

Hogy lehetne ezt kivitelezni? --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 17:03 (CEST)

Engedélyt kell kérni a Wikimedia Alapítványtól, mert az ő trademarkjuk a földgömbös logó, a Wikipédia szó meg még jópár dolog. Vagy megalapítani a Wikimedia Magyarországot (ezt amúgy is meg kéne csinálni idővel), és akkor átengednék annak a jogokat. --TgrvitaIRC 2007. július 18., 17:15 (CEST)
Hát ezt meg kéne csinálni! Ugorjunk neki! Egyébként miért csak félig-meddig van az a szöveg lefordítva? Ja, akkor ez a downloads-ra is vonatkozik? (Ugye nem?) --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 17:19 (CEST)

Remek ötlet. Nem tudom, hogy a wiki logója felhasználható-e szabadon ilyen célra,ha igen, akkor semmi gond. Lehetne akár a wikin is egy reklámoldal a célra, a befolyt pénzt pedig a leendő wikimédia alapítvány kapná. Persze a dolog komoly anyagi ráfordítással is járna, meg kell venni ugyanis a pólót, bögrét, egéralátétet, bármit, amire a logót nyomnánk, illetve maga az elkészítés is pénzbe kerül. Data Destroyer

A Cafépressen már lehet kapni wikis cuccokat, kéne csinálni néhány magyar dizájnt, és kezdetben ott hercehurca nélkül árulhatnánk (bár kicsit nagy postaköltséggel).--Dami reci 2007. július 18., 19:20 (CEST)

Cafépressen??? Dami, ne tegyél tönkre! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 19:34 (CEST)
Nem ideális, de ennek a helynek már van szerződése a WMF-fel, szóval bonyodalom nélkül tölthetnénk fel a magyarspecifikus dolgokat, ha páran egyszerre rendelnek, akkor a postaköltség is elég szépen eloszolhat(?). Ha mi akarunk valami hasonlót, akkor hasonló feltételeket kell kínálnunk a WMF-nek, vagy a leendő alapítványunknak (a bevétel 20%-át megkapja a WMF).--Dami reci 2007. július 18., 21:28 (CEST)

Downloads

Miért nem készítünk huwikis háttérképeket, képernyővédőket, buddy icon-okat és liquidbuilder-eket??? Úgy gondolom ezt is meg lehetne oldani ingyen, reklámnak pedig nagyon jó lenne. Vannak nálunk ártisztok, akik biztos kaphatóak lennének a grafikára. (Kádár Tamás gondolom. Ja, bocs, ő költözik. Akkor nem tudom, ti ismertek ilyen kollegát?) Aztán ha ezek készek vannak, ki lehetne rakni egy „letöltések” könyvtárat a nyitóoldalra! Megint csak hangsúlyoznám, szakadjunk el (ha más nem, részben) a megszokott fekete-fehér színvilágtól meg a hagyományos lógótól, mert a kutya nem fogja akkor őket letölteni! Legalábbis én biztos nem tenném, ha már napi szinten ezt látom több órán keresztül. Most nyilván nem Barbie rózsaszín témára gondolok.

Ne mondjátok azt, hogy vannak már ilyen dolgok enwikin, szerintem pont az lenne a lényeg, hogy hu.wp.org-os letöltéseket készítsünk! Ha van rá ember, akkor nekiállhatnánk a szlogeneket kitalálni közösen! Aki ismer ilyet, szóljon neki!

Ez is jó ötlet, ehhez ráadásul komolyabb pénz sem kell, csak olyan lelkes, hozzáértő személy, aki elkészíti az ikonokat, képernyővédőket, stb. ingyen. Data Destroyer 2007. július 18., 17:51 (CEST)
Így van, szóljatok olyanak, aki ért ehhez! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 17:59 (CEST)

W ikon

Nem lehetne egy W ikont készíteni, amit bárki kirakhatna a képernyőjére? Olyanra gondolok, mint pl. a postaládás Yahoo Mail ikon. W-hez mondjuk kapcsolódhatna egy nyitott lexikon. Valaki?

Lásd fentebb :) Data Destroyer 2007. július 18., 17:51 (CEST)

Ezt én nem teljesen értem. Favicon? Windows ikon? Nem tudom, milyen ikonja van a Yahoo Mailnek. --TgrvitaIRC 2007. július 18., 19:16 (CEST)

Igen, Windows ikon! A Yahoo Mail ikonja egy nyitott postaláda. --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 19:32 (CEST)

Wiki keresés

Láttam, hogy a T Online nyitóoldalán van olyan, hogy wiki keresés. Wow… Azt hittem leesem a székről, mikor megláttam. Nem tudom, hogy ki intézte ezt el, de én mindenképpen bevenném, a magyar wiki örökös tagjai közé! Szerintem el kéne kezdeni lobbizni (mondjuk site adminoknak), hogy más oldalakon is, (pl. az Origo-n is) legyen ilyen.

Van pár barátom forgalmasabb portálokon (index, origo, bookline, iwiw, stb.), szólok nekik, hátha összejön a dolog. Egy gond lehet, a komolyabb oldalak felülete centire ki van mérve anyagilag, nem tudom, ingyen betennék-e a keresőablakot. Mindenesetre megpróbálom, hátha. Data Destroyer 2007. július 18., 17:53 (CEST)
Mindensetre kérdezd meg, aztán döntünk, hogy mi legyen! Érdeklődni lehet, vagyis kellene! :) --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 18:00 (CEST)
Ha azt mondják, legyen, ki is kerül a wikikereső azonnal az oldalra :) Data Destroyer 2007. július 18., 18:06 (CEST)
Nosza, lássuk! :) --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 18:20 (CEST)

Kiemelt cikkek más oldalakon

Azt a 140 kiemelt cikket is el kéne helyeznünk a magyar net más oldalain. Tudom, hogy ezt már elkezdtétek, én is csinálom. Fel kéne hívni a kedves szerkesztő kollegák figyelmét, hogy ők is álljanak rá a projektre! (A kérést fel lehetne tenni közösségi portálra.)

Pontosan melyik oldalakra gondolsz? Data Destroyer 2007. július 18., 17:54 (CEST)
Bármi lehet! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 18:17 (CEST)
Pl. startlap.hu megfelelő tematikus lapjai? --Hkoala vita 2007. július 19., 14:06 (CEST)
YES! De ahová csak lehet! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 19., 16:17 (CEST)

Levelezőlista (hírlevél)

Miért nem csinálunk levelezőlistát? (Tudom, hogy már van egy, de az tkp mit takar? Számomra nem derült ki!) Én olyanra gondoltam, amire bárki feliratkozhatna. Ebben ajánlhatnánk azokat a cikkeket, amik megkapták a kiemelt státuszt adott hónapban + azok közül is, amelyek újonnan kerültek fel az oldalra. Meg aztán elkezdhetnénk benne adományokat is kunyerálni, és belevehetnénk a huwiki híreit is. Először kezdhetnénk havi rendszerességgel, aztán ahogy gyarapszunk, áttérhetnénk a 2 hétre. Srácok, a legutolsó antikváriumnak van hírlevele… :D Szóval erre ki vállalkozna? :) Ezt szerintem mindenképpen meg kéne valósítanunk! Első körben kiküldhetnénk a hírlevelet annak a 12 000 embernek, aki regisztrálva van huwikin. Ha meg nem kíváncsiak rá, akkor leiratkozhatnának. Ha ez megvan, szintén ki kéne tenni a linket a nyitóoldalra. -- OrsolyaVirág

Ha morcos akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy borzasztó ötlet a Wikipédia nevében spammelni 12 ezer embert, aki ezt nem kérte.
A spam nagyon sok embernek egy irritáló, dühítő dolog én nem szeretném, ha ez a technikát alkalmazná valaki a magyar Wikipédia nevében. -- nyenyec  2007. július 18., 17:51 (CEST)
Nyilván nem rendszeresre gondolt Orsi se, hanem hogy egyszer. Mindenki azzal az adatbázissal tud dolgozni, ami van neki. Mi is tekinthetjük úgy, hogy az itteni regisztráció valamit már elmond arról, hogy valakit érdekel a projekt. De én is csak abban az esetben volnék az akár egyszeri levél mellett, ha megfordítjuk: nem leiratkozás az opcionális, hanem a fel. Tehát egy levél belefér szerintem, de feliratkozás legyen, ne pedig le. – Bennó  (beszól) 2007. július 18., 17:54 (CEST)
Benno +1, egy levél még nem akkora gond, ha akar, feliratkozik, és kapja a többit is, ha nem akar (nem válaszol), akkor nem. Ha meg regisztrált tagoknak küldünk ilyen levelet, abból még nagy baj se lehet, hosz ők már kapcsolatba kerültek a wikipédiával. Data Destroyer 2007. július 18., 17:56 (CEST)
Miért borzasztó? Ők regisztrálták magukat!!! Le tudnának irtakozni! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 18:05 (CEST)

Az egyszeri spam is spam. Nekem naponta tele van a levelesládám olyan levelekkel, amit ugyan csak egyszer küldtek el, de ettől függetlenül idegesítő. (Mellesleg ha tényleg megoldható, hogy minden regisztrált szerkesztőnek elküldjük azt a hírlevelet, nagy mértékben erősödnének a komoly kétségeim afelől, hogy a Wikipédia nem adja ki fűnek-fának az e-mailcímemet...) – Alensha üzi 2007. július 18., 18:06 (CEST)

Hát, ha a "Levél küldése ennek a szerkesztőnek" gombon át küldjük, nem merülhet fel ez a gond, hisz nem is látjuk az emailcímet :) Data Destroyer 2007. július 18., 18:08 (CEST)

Jaaaaaaj.... --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 18:09 (CEST)

Spam helyett közösségi blog?

Átvittem a Wikipédia-vita:Wikipédia blog lapra --TgrvitaIRC 2007. július 19., 16:32 (CEST)

Cikkírás találatok tükrében

Meg kéne kérni a Filmportál és a Könnyűzenei (esetleg más) portálok szerkesztőit, hogy kezdjenek el olyan cikkeket is írni, amik nagyon keresettek a neten. Tudom, ezt már nyenyec elkezdte, de erre 1 ember nagyon kevés! Én a KZP-t részemről itt képviselem, én bevállalnám első körben James Blunt megírását. A magyar neten nagyon kevés van róla, viszont jön az új albuma szeptemberben és sokan fogják keresni.

Esetleg tudna vki egy olyan listát mutatni, amin rajta van, hogy mondjuk április, május, és júniusban mik/kik voltak a legkeresettebbek a Google.hu-n keresztül? Vagy egy lista úgy általában véve, amin rajta van mit kéne feltétlenül megírnunk?


Röviden ennyi, bőven lenne tennivaló, várjuk minden lelkes alkotókedvű kollega jelentkezését! :) Köszönöm a figyelmet! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 17:03 (CEST)

A lapon be van linkelve, hogy a Google Zeitgeiston tudod megnézni mit keresnek az emberek: http://www.google.com/press/intl-zeitgeist.html#hu
A kérdés az, hogy meg tudod-e győzni a szerkesztőket, hogy ezzel és ne mással töltsék a szabadidejüket. Ez igaz a képernyővédő készítésére, az új cikkeke valamilyen szisztéma szerinit írására, nagyjából minden általad fentebb felsorolt dologra. Lásd még Raul 3. törvénye.
-- nyenyec  2007. július 18., 17:58 (CEST)
Ez igaz, ráadásul a szerkesztés a wikin eléggé érdeklődésfüggő, tehát ha valakit nem érdekel Mozambik története, az akkor se fog cikket írni róla, ha a fél ország azt keresi a wikin :) Data Destroyer 2007. július 18., 18:00 (CEST)
Nos, ötlet volt. Nyenyec adta az inspirációt és ahogy mondtam erre ő egyedül kevés! Én részemről bevállaltam most 1 témát, tessék győzködni másokat! Jobbat nem tudok! Vagy osszunk föl pár cikket egymás között! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 18:07 (CEST)
Szerintem jó, azért az mégsem fenyeget, hogy Mozambik története az előrelátható jövőben a google-ben toplistás keresőszóvá válna. :) Annak idején még Paris Hiltonról próbáltam összehozni valami olyan csonkot, amit ha meglát az idetévedt user, nem az lesz a benyomása, hogy ezzel nem tudott meg semmit, hanem valamit azért nyújt. Mert az nagyon fontos, hogy ha idetalálnak, akkor minőségi anyagot kapjanak, mert legközelebb nem klikkel ide senki. Ha néhány szerkesztőt rá lehetne venni, hogy havi rendszerességgel összeüssenek közösen két-három ilyen cikket (akár mindig más, csak legyen, hasamra ütök, legalább három szerkesztő), akkor máris jobban állnánk ilyen téren is. – chery ? 2007. július 18., 22:59 (CEST)
Lehetne, én az ókor-középkorból szemezgetek majd. Te mit szólnál pár komoly buddhista cikkhez? :) Data Destroyer 2007. július 18., 23:04 (CEST)
Hát, sajnos messze van az még, amikor ilyenekkel lesz teli a magyar zeitgeist, de meglátjuk. :) – chery ? 2007. július 18., 23:16 (CEST)
Na végre vki hallja is amit mondok! Csókoltatlak titeket, arik vagytok! :) --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 19., 13:48 (CEST)

MediaWiki PR

Hűha, Orsival beköszöntött ide a tavasz :-) Akkor már én is felvetek egy ötletet: nem csak a Wikipédiát, hanem a MediaWikit is igen hasznos lenne reklámozni, terjeszteni, különösen oktatási intézményekben, hiszen ez azt jelentené, hogy egy csomó embernek nem itt kéne megtanulni a wikinyelvet és a wiki koncepciót, hanem már az iskolában/egyetemen megismerkedne vele. (Pár példa ilyen wikire: MathWiki, KommWiki.) Lehetne ingyen supportot adni, előadásokat tartani, magyarítani a MediaWiki wikit, megcsinálni normálisan a magyar felületet stb. --TgrvitaIRC 2007. július 18., 19:13 (CEST)


Köszi! ;) NAGYON JÓ ÖTLET!!! Ki akar fordítani? :) Most komolyan, osszuk fel! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 18., 19:31 (CEST)

IRC

Hangsúlyznám itt is az IRC fontosságát, ami ugyan nem kimondottan PR, de kiváló közösségi fórum és support channel (jelenleg a kis forgalom miatt inkább csak az utóbbi). --TgrvitaIRC 2007. július 18., 19:15 (CEST)

Kiemelt és heti események RSS feed

Ez óriási királyság. Át kéne tenni feedburner alá (hogyha változik a forrás, az előfizetők ne vegyék észre), megoldani, hogy a linkek a Wikipédiára mutassanak és már lehetne is reklámozni!


-- nyenyec  2007. július 22., 17:57 (CEST)

Királyság!

Srácok! Egyszerűen szuperek vagytok!!!! A blog egyszerűen csúcs, még most is csak pislogok! A magyar bannerekért külön köszi, bár én hiányolom a színt!

Egy liquidbuildert plíííz, a myspace profilokhoz, vagy más oldalakon hostolni király lenne!

Ja, mint wiki függő és fanatista én már kiraktam az iwiw profilomhoz a blog URL-jét, aki hasonlóan elvetemült, szintén tegye ki plíz! Köszi! :)

Nyenyec, vagy vki, áruljátok már el, mi az az RSS feed egy mezei PR-osnak... --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 25., 23:28 (CEST)

Drága Orsi: RSS ;) --Opa  vita 2007. július 25., 23:34 (CEST)
ÁHÁ.... Ezt még emésztenem kell, de jó, hogy van róla cikkünk... :) --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 26., 15:35 (CEST)

Nyitóoldal

Srácok, ezeket a szupi új dolgokat nem kéne a nyitóoldalra kipakolni? --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. július 26., 15:35 (CEST)

Vitalapsablonok + collaboration of the week

Volna-e értelme vitalapsablont tenni azokra a cikkekre, amik valamiért nagyon népszerűek? (Zeitgeist vagy saját statisztika alapján.) Olyasmire gondolok, mint a {{legjobb}}(?). Illetve ne csináljunk-e rendes értékelős műhelysablont, amit ráteszünk a folyamatosan népszerű cikkekre? (Ilyenek például a névnapok, a Bittorrent vagy az Orális szex.)

És akkor már csinálhatnánk valami hét szócikke rendszert is, amiben minden héten-kéthéten kiválasztunk egy népszerű cikket, amit felpofozunk közel kiemelt szintre. --TgrvitaIRC 2007. július 28., 11:50 (CEST)

Wikipédia keresőkifejezés népszerűsége

[3] Lehet próbálkozni összehasonlításokkal is, pl. [4] (Na jó, ez gonosz volt, de meglepően népszerű a Wikipédia: [5]) --TgrvitaIRC 2007. július 28., 12:47 (CEST)

External

Links from an external page (other web sites except search engines)

Örülnék, ha valaki értelmezné ezt az oldalt, különös tekintettel az "external" jelentésére. --MerciLessz BalhéLessz 2007. augusztus 4., 10:02 (CEST)

(Alighanem erre gondolsz.) Műszaki korlátok miatt az awstats nem egészen szabáványos módon van működtetve, ezért néhány funkció nem működik rendesen. Ez az oldal jelenleg ugyanazt mutatja, mint a legnézettebb oldalak listája. (Ezért is kell majd egy új számláló.) --TgrvitaIRCWPPR 2007. augusztus 4., 11:40 (CEST)

Erre gondoltam, csak máshonnan vettem a linket, és elmászott. Szóval a kérdés lényege az, hogy mit tekint eza statisztika "external page"-nek. Kicsit sokallom a 26000 halálos pottert, pontosabban nem értem. --MerciLessz BalhéLessz 2007. augusztus 4., 11:46 (CEST)

Mondom, ez pillanatnyilag a wiki oldalainak nézettségét mutatja (kicsit talán pontatlanabbul, mint az arra hivatott táblázat). --TgrvitaIRCWPPR 2007. augusztus 4., 12:31 (CEST)

Köszönet. Hogy ne látszjak telhetetlennek: a hits, valamint a wieived-entry-exit kifejezéseknek is meg tudnád mondani a helyi szemantikai tartományát? --MerciLessz BalhéLessz 2007. augusztus 4., 12:38 (CEST)

Azok szerintem jól működnek, mert IP-cím alapján mennek, nem referer alapján. Az entry/exit kicsit torzíthat, ha többen használják ugyanazt az IP-t (intézményi proxy vagy tűzfal), de az nem számottevő szerintem. --TgrvitaIRCWPPR 2007. augusztus 4., 12:53 (CEST)

Kösssz. --MerciLessz BalhéLessz 2007. augusztus 4., 12:57 (CEST)