Wikipédia-vita:Középkorműhely/Archív2

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szalakóta 5 évvel ezelőtt a(z) I. László magyar király témában

Kiemelés

Sziasztok, kiemelésre vittem a Szent Béda cikket, amely még a DD utáni újraírások idején született. Ha van kedvetek, nézzetek majd be rá. --Pagonyfoxhole 2011. október 20., 13:14 (CEST)

A középkori szerb uralkodók névsorrendje

Egy régi problémát megoldhatónak látok a szerb wiki alapján. Lásd Vita:Szerbia uralkodóinak listája#A többnevű uralkodók névsorrendje. Paulus Pontius Crassus vita 2012. május 6., 13:24 (CEST)

Nyári cikkíró verseny

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Üdv a műhelytagoknak!

A Wikimédia Magyarország Egyesület ismét cikkíró versenyre buzdítja a szerkesztőket, ezúttal a műhelyek saját témáinak körében. Minden műhely 1-2-3. helyezettjeit az egyesület Wikipédiás ajándéktárgyakkal jutalmazza.

Tudnivalók:

  • Szükség van a résztvevő műhelyekből két tagra, akik egyrészt szomorúan lemondanak a versenyzés lehetőségéről :-), másrészt vállalják, hogy saját műhelyükben meghirdetik és lebonyolítják a versenyt, az elbírálást. A szervezők az áldozatukért cserében biztosak lehetnek a tudatban, hogy kedves témájuk új szócikkekkel, műhelyük, ha csak ideiglenesen is, új tagokkal bővül, és ha sikeres a verseny, nekik is félreteszünk az ajándékokból a munkájuk elismeréseként.
  • A versenyt a két szervező megléte és a műhely aktivitása esetén indítjuk el egy-egy adott műhelyben.
  • A verseny időtartama július 1. és augusztus 31. közötti 2-3 hét lesz valamikor, attól függően, hány műhely jelentkezik, ezt még pontosítjuk.
  • A versengő cikkeknek a verseny időszaka alatt kell megszületnie és befejeződnie, illetve meglévő cikkek kibővítésével is részt lehet venni.

Természetesen a résztvevőknek nem muszáj műhelytagnak lenniük. Egy szerkesztő akár több műhely versenyén is részt vehet, a különösen ügyes szerkesztőknek félreteszünk néhány különdíjat. A cikkek írásakor a szerkesztők legyenek figyelemmel az alapvető formai szabályokra (cikkfelépítés, források), a cikk elkészülésekor a cikket listázni kell a műhely által megadott oldalon.

Ha tehát akad a műhelyben két szervező tag, 2012. július 1-ig jelentkezzetek a vitalapomon. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. június 27., 22:35 (CEST)

Capet és Capeting

Lehet, hogy szakiknak nagyon buta kérdésnek hangzik: a Capet és Capeting uralkodóház azonos? A Capeting-dinasztia cikk szerint az alapító Capet Hugó a 900-as évek második feléből. A 9. század cikkben pedig a Capet-dinasztiáról van szó, de piros a link. Nincs itt valami rendezni való? – Porrimaeszmecsere 2012. augusztus 2., 17:19 (CEST)

Ugyanaz a kettő, mind a két alak használatban van, ahogy látom és emlékszem. Lehet mondjuk átirányítást csinálni szerintem. A Capet valami fejfedőt jelent, talán csuklyát. Paulus Pontius Crassus vita 2012. augusztus 3., 10:37 (CEST)

Sajnos a fenti válasz ahhoz kevés, hogy én, mint hozzá nem értő bármit csináljak, a kedves válaszoló meg úgy tűnik nem készül javítani.
Akkor leírnám konkrétan a problémát:
  • A 9. század cikkben: 877 Capet Odo francia király, a Capet-dinasztia alapítása
  • A Capeting-dinasztia cikkben: A dinasztia alapítója Capet Hugó (939-996), francia király.
Források nincsenek, én nem tudom felelősséggel eldönteni, hogy melyik a helyes. – Porrimaeszmecsere 2012. augusztus 3., 10:52 (CEST)

A helyzet olyannak tűnik az angol wiki alapján, hogy Hugó Odo unokaöccse volt, viszont a capet-t Hugó viselte. Ő a névadó. Ugyanaz a probléma, minthogy Álmos vajon Árpád-házi fejedelem volt-e. Egyébként a szakértőt az teszi egy bizonyos kor után, hogy megnézi egy könyvben. :-) Úgyhogy még nézegetek utána. Paulus Pontius Crassus vita 2012. augusztus 4., 21:59 (CEST)

Pontosabban egy könyvben nem elég, több könyvben kellene. Nézzetek ti is utána, és forrrásmegjelöléssel hozzátok ide, hol hogy van. Paulus Pontius Crassus vita 2012. augusztus 4., 22:04 (CEST)

Euphemia bizánci császárné

Üdv Néktek! Szubcsonkos a fenti szócikk, lassan törli a robot. Kezdeni kellene vele valamit, legalább egy csonk csontra. --Gyantusz vita 2012. december 26., 15:35 (CET)

Bartholomaeus Platina‎

Kedves Középkorműhely! Elkészítettem Bartholomaeus Platina‎ itáliai reneszánsz író életrajzának vázlatát az angol szócikk alapján (jó lenne egyébként a róla szóló freskót is hozzátenni), aki az első nyomtatott szakácskönyvet írta és még több minden mást. Egyben az első könyvtárosa volt a Vatikáni Könyvtárnak és elkészítette a római egyház legfontosabb privilégiumainak a gyűjteményét. Ajánlom figyelmetekbe. Üdv Apród vita 2013. január 10., 19:43 (CET)

Jelölés kiemelt cikknek

526-os antiokheiai földrengés

Sziasztok! A fenti cikket jelöltem Jó szócikknek a Wikipédia:Jó szócikk jelölése oldalon. A Jó szócikk, mint intézmény teljesen új, még egy cikk sem nyerte el ezt a minősítést, az 526-os antiokheiai földrengés így egyike lehet az elsőknek - feltéve, ha megfelel a kritériumoknak. Gyertek véleményezni! - Tündi vita 2013. szeptember 1., 14:11 (CEST)

Kettős honfoglalás

Sziasztok! A véleményetekre vagyok kiváncsi a Kettős honfoglalás szócikkről. Csonkból bővítettem. Tiberio, 2008. május 14. 21:34 (CEST)

Ábrahámfalva (történelmi település)

Sziasztok! A fenti cikket jelölték Jó szócikknek a Wikipédia:Jó szócikk jelölése oldalon. A Jó szócikk, mint intézmény teljesen új, még egy cikk sem nyerte el ezt a minősítést, Ábrahámfalva így egyike lehet az elsőknek - feltéve, ha megfelel a kritériumoknak. Gyertek véleményezni! - Tündi vita 2013. szeptember 2., 21:10 (CEST)

Kiemeltszócikk-státusz felülvizsgálata

Jelöltem egy kiemelt cikket felülvizsgálatra: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkek felülvizsgálatára/Az Ezeregyéjszaka meséi. --Sasuke88  vita 2014. január 1., 21:08 (CET)

Layout

Utólagos engedelmetekkel elloptam a műhely főoldalának layoutját a születendő Komolyzenei műhely lapjának létrehozása céljából. Köszönöm szépen! --SzekelyGa Parla… 2014. január 9., 21:46 (CET)

Kiemelés

Sziasztok! Tudom, hogy a középkor szigorúan véve csak az európai középkort jelenti, de talán érdekelheti a műhely tagjait a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Korjo kiemelése, ami egy középkori koreai állam. Xiaolong Üzenő 2014. január 18., 16:34 (CET)

Nándorfehérvári diadal

Sziasztok! A fenti cikket jelöltem kiemelt-státusz megvonásra. Részletek ott. - Tündi vita 2014. július 28., 20:43 (CEST)

Dürrakhioni csata - kiemelésen

Sziasztok! Kiemelési eljárás alá került a Dürrakhioni csata csata. Kérlek szavazzatok rá. Szajci pošta 2015. augusztus 6., 17:54 (CEST)

Szalánkeméni csata

Cikkértékelő a vitalapon: Kérlek, ellenőrizzétek, valóban Középkorműhely érdeklődéséhez sorolandó-e? (1691-es esemény) Akela vita 2015. december 29., 09:29 (CET)

Nem; a sablont kivettem. – Hkoala 2015. december 29., 10:48 (CET)

Rózsák háborúja

Sziasztok! A rózsák háborúját kiemeltnek jelöltem. Dudva vita 2016. január 31., 12:47 (CET)

Málta török ostroma

Sziasztok! Málta török ostromát kiemeltnek jelöltem. Dudva vita 2016. április 14., 20:03 (CET)

II. Ulászló

Sziasztok! Jelöltem kiemeltnek II. Ulászló lengyel királyt, akit érdekel, nézze meg és szavazzon. --Hollófernyiges vita 2016. április 20., 10:57 (CEST)

Kiemelés megvonása

A kiemelt cikket feltettem felülvizsgálatra ide:Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkek felülvizsgálatára/IX. Lajos francia király. Kérlek nézzetek rá és mondjatok véleményt. Andrew69. 2016. november 30., 00:06 (CET)

Felmérés

Kedves Műhelytagok!

Annak felmérésére, hogy melyik műhely aktív és melyik nem, egy üzenetet hagyok itt nektek. A felmérés célja annak a megállapítása, hogy egy ide érkező kérdésre kap-e belátható időn belül választ a kérdező. Amennyiben aktív a műhely, kérlek reagáljatok rá. Kérem, hogy olyan válaszoljon, aki rendszeresen figyeli ezt az oldalt és ne olyan, aki véletlenül vette észre az FV-ben. Szajci pošta 2016. december 17., 16:07 (CET)

Én ugyan figyelem a műhelylapot, úgyhogy tudok neked reagálni, de a műhely nem igazán aktív. Hkoala 2016. december 17., 16:34 (CET)

Köszi, csak láttam pár műhelyt, ahol a szerkesztőtárs nem kapott a kérdésére választ, ezért kitettem pár helyre ezt a felhívást. Szajci pošta 2016. december 17., 16:43 (CET)

Füzéri vár tatarozása

Kedves Műhelytagok! Nemrég hozzáláttam a Füzéri vár szócikkének tatarozásához, melyet a történetének feldolgozásával kezdtem. Én a Feld-Cabello (1980) könyvből dolgoztam, de lehet, hogy van ennél jobb (újabb és ugyanilyen átfogó) forrás, illetve elképzelhető, hogy hibákat vétettem. Nagy segítség lenne, ha valaki nyelvhelyességi, stilisztikai szempontból és a tényagyag hitelessége szempontjából átnézné a Története szakaszt. Próbáltam ügyelni rá például, hogy mindig a megfelelő Perényire hivatkozzak, de előfordulhat, hogy hiba van a mátrixban. Minden észrevételt előre is köszönök. Nem titkolt cél, hogy a cikket legalább jóvá soroltassuk a végén. Cvbncv Vince(érveljünk) 2017. január 27., 14:44 (CET)

Füzéri vár kiemelése

Kedves Műhelytagok. Kiemelésre jelöltem a Füzéri vár szócikkét. A munkalap itt található. Üdvözlettel: Cvbncv Vince(érveljünk) 2017. február 13., 15:41 (CET)

Szent Mihály-székesegyház kiemelés

Sziasztok! A Szent Mihály-székesegyház kiemelési eljárás alá került, itt tudtok hozzászólni: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Szent Mihály-székesegyház. Toth417 vita 2017. április 8., 17:15 (CEST)

Jó szócikk jelölés

Sziasztok! A Szent Mihály-székesegyház (Kijev) szócikk jó szócikk státuszra lett javasolva, itt tudtok hozzászólni. Tothh417 vita 2017. július 24., 16:52 (CEST)

Kiemelésre jelölés

Cillei Borbálát és Mária magyar királynőt kiemelésre jelölöm. Szalakóta vita 2017. szeptember 6., 13:24 (CEST)

Hódító Vilmos kiemelésen

Kedves szerkesztőkollégák, megindult I. Vilmos cikkének kiemelési eljárása. – Hollófernyiges vita 2017. szeptember 6., 13:26 (CEST)

Kiemelés

Kedves Műhelytagok!

A Szent László-emlékév jegyében jelöltem kiemelésre a I. László magyar király cikkét, kérem támogassátok, hogy kiemelt lehessen. Andrew69. 2017. november 20., 14:39 (CET)

Kiemelésre jelöltem Szt. László kortársát, I. Henrik angol királyt is. – Hollófernyiges vita 2017. november 21., 11:11 (CET)

LÁszló király kiemelése kapcsán keressük Thomas the Archdeacon magyar nevét. Szalakóta vita 2017. november 28., 11:15 (CET)

I. Henrik angol király kiemelési eljárásának határideje a mai napon (dec. 19-én) éjfélkor lejár. Néhány aláírás hiányzik a teljesítéshez. Érdeklődő és aktív szerkesztőtársakat kérem, nézzétek meg, egyetértés esetén tanúsítsatok. Köszönöm! Akela vita 2017. december 19., 18:31 (CET)

Boldogkői vár kiemelése

Kedves Műhelytagok! Kiemelésre jelöltem a Boldogkői vár szócikkét. A munkalap itt található. Üdvözlettel: Cvbncv Vince(érveljünk) 2017. március 1., 17:22 (CET)

Második keresztes hadjárat kiemelésen

Sziasztok! A Második keresztes hadjárat szócikk kiemelési eljárásra került, itt tudtok hozzászólni. – Tothh417 vita 2018. február 13., 17:33 (CET)

Maine-i grófság

T. műhely!

Rendezgetős fajta lévén tanácsot szeretnék kérni: az Államok vezetőinek listái sok cikkében 975-ig Maine-i grófság, 976-tól Maine (francia tartomány) szerepel, mint állam. Nem vagyok történész, de úgy vélem, hogy a kettő államot nevezhetnénk egyformán, tekintve, hogy egyikről sincs még cikkünk. Ha a szakemberek meg tudnak egyezni valamelyikben, akkor bottal egységesíteném a neveket. – Porrimaeszmecsere 2018. március 25., 15:11 (CEST)

István angol király

Kedves szerkesztőtársak, kiemelésre jelöltem István angol király cikkét. – Hollófernyiges vita 2018. május 9., 14:27 (CEST)

János angol király

Kedves szerkesztőtársak, kiemelésre jelöltem János angol király cikkét. – Szajci pošta 2018. október 4., 11:59 (CEST)

I. Eduárd angol király

sziasztok! Kiemelésre jelöltem a szócikket, kérlek mondjátok el a véleményeteket róla, és támogassátok, ha úgy gondoljátok. Köszönöm. Szajci pošta 2018. november 5., 11:34 (CET)

I. István magyar király

I. István magyar király kiemelésre vár. Szalakóta vita 2018. november 11., 20:21 (CET)

III. Henrik angol király

Sziasztok, jelöltem a cikket kiemeltre. Üdvözlettel Szajci pošta 2018. november 20., 19:44 (CET)

II. Eduárd angol király

sziasztok! Kérlek szavazzatok a cikkre a kiemeltszavazáson. Szajci pošta 2018. december 8., 20:40 (CET)

I. László magyar király

I. László magyar király kiemelésen. Szalakóta vita 2018. december 22., 11:57 (CET)