Wikipédia-vita:Jimmy Wales az éles késekről

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 82.113.99.148 11 évvel ezelőtt a(z) Szegény Jimmy... témában

Empiriokriticizmus[szerkesztés]

Nagyon érdekes és megalapozott gondolatok. Csak éppen figyelmen kívül hagyják azt az aprócska tényt, hogy világszerte emberek különböző társdalmi formátumokban élnek, különböző az egymáshoz való viszonyuk, következésképpen különböző szinten bíznak meg egymásban ab start.

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán nem egyértelmű, hogy a marhaszelethez kapsz éles kést. Minek? Ott a kezed: tépd szét!

Ahol azonban már tudják ezt az okosságot, azok között a helyek között is vannak olyanok, ahol nem kell a marhaszelethez osztogatott éles kés miatt a ruhatárban páncélra cserélni dolmányodat, mert az emberek kulturáltak, és nem fogják egymás belét ontani a késekkel. Példa erre Ausztria, ahol egyszer egy telefonfülkében felejtettem a bukszámat, majd kb. másfél óra után észrevettem, hogy gyanúsan lapos vagyok, eszembe jutott, visszamentem, és a buksza ott volt. Nem állítom, hogy ez mindig így van, de előfordulhat. Mert az embereket nem elsősorban a másik fölötti előnyszerzés kéjes érzésére való törekvés, a káröröm mézes érzése hajtja, hanem annál előrébb állnak a közösségi gondolkodásban.

Vannak azután olyan helyek a világon, ahol az étteremtulaj jobban tenné, ha nem is tartana marhahúst, elkerülendő a felfegyverzési kényszert, amely előáll egy ilyen étek szervírozásával. A fegyver osztogatásával egyenes arányban nő ugyanis meg a fegyver használatának kényszere. Idevágó példa: Giuliani polgármesterré válása után, az 1990-es évek első felében meredeken zuhanni kezdett a bűnözés New Yorkban, köztük még meredekebben az erőszakos bűncselekmények száma. Miért? Mert a rendőrség bevezette a zéró tolerancia megközelítést, és az akcióik keretében motoztak és előállítottak olyanokat, akik kiköpték a rágógumit az utcán, leejtették a cigerettacsikket, vagy tilosban hagyták a verdát, amíg beugrottak egy Cherry Coke®-ért. Ennek a motozós-előállítósdinak pedig az lett az eredménye, hogy összehasonlíthatatlanul több fegyvert találtak elrejtve, koboztak el, illetve viselőik ellen indítottak eljárást. A fegyverek száma az utcán drasztikusan csökkent: csökkent a bűnesetek száma is.

És lehet, hogy megrökönyítő, amit mondok, de kicsiny hazánk ebbe az utolsó kategóriába tartozik. Ma otthon olyan szintű a közbizalom, amit egyrészt a televízióból nyomon lehet követni, az utcákon pedig... Nos, szinte minden 19-28 év közötti hím fiatal autójában található baseballütő, eh, mit beszélek, hol élek én, TTT (népszerű nevén vipera) vagy gázspré. Miért? A győzelmi kényszer miatt, az egymással szemben elvárt viselkedésformák miatt. Nem válhatsz nevetségessé azért a külvilág szemében, mert neked nincs ilyen eszközöd. De nem is tudod, hogyan kell használni, nem tudod magad visszafogni használata közben, ezért képes vagy halálos sérülést okozni, de akkor is.

Magyarországon nincsen közbizalom, közbizalmatlanság van. És ez a tény kérem világosan áttör a Wikipédiáról. Ezért szerintem egy kicsit időszerűtlen arról beszélnünk, amit korunk egyik jelentős gondolkodója a párhuzamos oldalon fejteget; fontosabb lenne a magunk kicsi, piszkos, zöld házunktáján sepergetnünk, és a felmerülő problémákat megoldanunk. --Burumbátor Burum kerekasztala 2007. március 20., 11:13 (CET)Válasz

Tehát szerinted pl. a magyar Wikipédiában több a vandalizmus és arányaiban pl. több lapot kell védetté tenni, mint az angol vagy német változatban? -- nyenyec  2007. március 20., 13:59 (CET)Válasz

Nem, én nem akartam ezt sugalmazni ezzel a cikkel. Arányaiban körülbelül azonos mennyiségű a vandál és arányaiban sokkal kevesebb lapot kell védetté tenni.

A könnyebb: a lapvédés. Értelemszerű, hogy minden nyelvi oldalon a saját történelmével, saját kérdéses korszakaival foglalkozó lapokat fogják többféleképpen értékelni. A változatos értékelés miatt alakulnak ki szerkesztési háborúk. Mivel a magyar Wikipédia egy egynemzetű, rendkívül homogén Wikipédia, itt szinte előre megjósolható a szerkesztési háborúba torkolló lapok, a kérdéses, a többféle megítélés alá eső lapok címe és száma. Valaki nemrég megtette, mind magyar történelem, magyar sorsfordulók, politikai, nemzetiségi kisebbségi stb. kérdések.

Az angol vagy a német wiki sokkal szélesebb körben merít, ami azt jelenti, hogy ott kialakulhatnak a saját (angol, amerikai) szócikkeken kívül is háborúk, lásd magyar-szlovák, magyar-román összecsapások az angol wikin. Ezek a nyelv alapján "külsős" (nem tudom jobban megfogalmazni röviden) témák is kiválthatnak vitákat, szerk. harcokat, sértegetéseket. A magyar wikin szerintem soha nem lesz szerkesztési háború az Eduárdok vagy Roosevelt miatt, de Zsirinovszkij is viszonylag egységes megítélés alá esik. Nem uniform, de viszonylag egységes.

Vandalizmus: ugye, mit értünk ezalatt? Én a vandalizmus alatt a reggel felébredő ifjú szerkesztőpalántákat értem, akik csúnya szavak megjelenését kívánják látni az internetben. Azt, amikor teljes oldalakt töröl ki valaki, hogy beírhassa: Ferike hüje! Ha ezt elfogadjuk vandálnak, akkor szerintem arányaiban nem több itt, mint ott, de nem is kevesebb. Inkább a hét napjai lesznek itt fontosabbak a statisztikában, melyik nap hányan...

A közbizalom hiánya azonban a bejelentkezett szerkesztők között áll fenn. Azért, mert Loldi néhány hónapon át szívózott, ha egyszer kitesz valami történelmi baromságot a vitalapra, hogy aszongya: "Na ezt azért mégse, vitassuk meg!", majd visszateszik, ugyanazt a szélsőséges szlovák forrást idézve (miközben megy a vita a vitalapon), majd Loldi kikommentezi, hogy aszongya: "OK, banyek, maradjon, de legyen kommentben, amíg megbeszéljük!", erre megint az extrém nacionalista forrást idézve eltávolítjuk a kommentet, ez nekem azt bizonyítja, hogy tényleg nagyon sokkan vannak, akik ELŐíTÉLETESEK, ÉS KÉPETELENEK EGY ÉRVET AZ ÉRV SZINTJÉN ÉRTÉKELNI.

És ez sajnos következik a magyar nemzet mai valóságából: összeférhetetlenek vagyunk. Csak ennyit szerettem volna mondani. --Burumbátor Burum kerekasztala 2007. március 20., 14:31 (CET)Válasz

Szerintem a címe nem igazán jó a lapnak[szerkesztés]

Javasolt átmozgatás: Jimmy Wales az éles késekről.

egyrészt pontosabb, másrészt rögtön kiderül, hogy miről van szó. – Bennó  (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 20., 15:39 (CET)Válasz

Wagner az éles szikékről[szerkesztés]

„A tudást nem képviselő, nyers információ súlyos károkat okozhat! Úgy is mondhatnánk: a polgár egy szikével fel tudja szeletelni reggelijéhez a felvágottat, de sebészeti beavatkozást nem végezhet. Bármely eszköz, szerszám a szakképzetlen felhasználó kezében haszontalan, veszélyes.”

Információs társadalom kontra információs kultúra

Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. július 20., 12:13 (CEST)Válasz

Szegény Jimmy...[szerkesztés]

Néha egy pillanatig úgy érzem, hogy eredetileg jót akart.

Szent Isten... megcsinálta a világ legbrutálisabb éttermét, ahol rács is van, meg csak műanyag késeket adnak biztonsági okokból. Ja, és csak a tulaj haveri köre ehet. 82.113.99.148 (vita) 2012. december 5., 23:10 (CET)Válasz