Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia-vita:Irányelvek

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Math 18 évvel ezelőtt a(z) Az iranyelvek elfogadasi modja témában

Egyelőre mindenki egyetértek. :-)


Próbálkozom,[szerkesztés]

tehát vagyok.

Helló. Van nekünk egy jó kis homokozónk, ott nyugodtabb körülmények között tudsz próbálkozni. -- Ralesk

Büntetés[szerkesztés]

És vajon mi van, ha valaki nem tartja be az irányelveket?

A kérdés az, hogy véletlenül illetve figyelmetlenségből, vagy szándékosan?
Ha véletlenül, akkor nincs semmi: a nem megfelelő részt visszajavítja valaki más, vagy átírja megfelelőre.
Ha ismétlődő, szándékos be nem tartásról van szó, akkor megkérjük az illetőt, hogy ne tegye. A megkérés először udvarias, és a vitalapon történik, utána pedig picit határozottabban, az illető nevének, címének vagy címterének letiltásával (illetve extrém esetben a szolgáltatójával való kapcsolatfelvétellel). --grin 08:49, 28 Aug 2003 (UTC)

No és ki dönti el, hogy valaki nem tartotta be az irányelveket?

Jogos a kérdés. ... Most úgy érzem nem tudom rendesen megfogalmazni, majd holnap. Vagy valaki más megpróbálkozik helyettem. -- fáradt Ralesk
Mindenki dönti el, avagy bárki, aki magát erre alkalmasnak érzi. Nyilván ha valaki öncélú bosszút hajt végre, az az irányelvek be nem tartása, és visszaléptünk az előző fejezthez. :-) (Szintén szélsőséges esetekben az adminisztrátorok szava a döntő, hiszen ők képesek fizikailag is kitiltani valakit a rendszer használatából - de az adminisztrátorokat még szigorúbb szemekkel figyeli mindenki, mint másokat.) --grin 08:49, 28 Aug 2003 (UTC)

Mik az iranyelvek funkcioja, mire valok?[szerkesztés]

Hianyzik egy ilyen resz, hogy mik az iranyelvek, miben kulonboznek az etikettol. Meg kellene kulonboztetni meg iranyelveket, es szabalyokat. Ezen kerdes alkerdese a bunteteses kerdes. Jelenleg nagyon eltero velemenyek vannak az iranyelvek funkciojarol, kinezeterol, szereperol, tartalmarol. Adok erre egy javaslatot:

--Math 2005. június 13., 14:41 (CEST)Válasz


Az irányelvek feladata, hogy konszenzust rögzítsenek. Hivatkozási alapot adnak vitákban döntésekben és szavazásokban. Az irányelveket ezért szavazással kell elfogadni, hogy érvénybe lépjenek. Ez a szavazás egy konszenzust jelenít meg, amely konszenzust az irányelv rögzít. Az irényelvek egy része erősebb, más része gyengébb. Egy része olyan szabály, amely következményt von maga után, más része csupán hivatkozási alap, csupán felháborodás a megszegésének következménye. Az irányelveknélis gyengébb az ún. Wikikett, amely viselkedési illemszabályokat ír le.

--Math 2005. június 13., 15:22 (CEST)Válasz

Az iranyelvek elfogadasi modja[szerkesztés]

Sajnos ez a nagyon fontos resz is hianyzik. Dhanak szavazasanak eredmenyei ezt reszben potoljak, az ott elfogadott pontokat ide be kellene masolni.

--Math 2005. június 22., 12:08 (CEST)Válasz