Weszerle József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Weszerle József
Született1781. március 12.
Németpróna
Elhunyt1838. július 29. (57 évesen)
Pest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásatörténész,
numizmatikus,
főiskolai tanár
SablonWikidataSegítség

Weszerle József (Németpróna, 1781. március 12.Pest, 1838. július 29.) történész, numizmatikus, főiskolai tanár, az éremtan professzora.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Bölcsészeti és jogi tanulmányait a pesti egyetemen végezte, ahol 1808-ban doktorált.

Később a diakovári líceumban, majd a kassai királyi akadémián és a pozsonyi akadémián történelmet tanított.

1817-től haláláig dolgozott nagyszabású numizmatikai munkáján. Fel akarta dolgozni a Schönvisner István könyvének megjelenése óta fellendült numizmatikai kutatás által napvilágot látott rengeteg új anyagot. Évek hosszú során át gyüjtötte az adatokat az érmékről, melyekről rajzokat is készített. Rézmetszetű táblákból 146-ot csináltatott, mely több mint 2000 ábrát tartalmazott. Azonban a munka befejezését és megjelenését hirtelen halála megakadályozta.

Negyven vastag füzetnyi hagyatékában a pénztudomány tárgyaitérintő jegyzetek, leírások és idézetek szerepeltek, valamint két kötetben a magyarországi éas erdélyi pénzek leírása, letisztázva, de befejezetlenül maradtak fenn, 166 nagy, negyedrét méretű réz nyomólemezzel együtt. Bár a kézirat megfelelő kiegészzítésekkel és feldolgozással kiadható lett volna, ez azonban nem történt meg.

1873-ban a Magyar Nemzeti Múzeum érem- és régiségosztálya azonban a képtáblákat – kísérőszöveg nélkül – mégis kiadta, és a kötethez Rómer Flóris előszót is írt: a 156 képtáblán 2228 érem képét közölték. A könyv 2. kiadása 38 év múltán; 1911-ben jelent meg Weszerle József hátrahagyott érmészeti táblái címen, a Magyar Numizmatikai Társulat kiadásában, kissé kibővítve 165 táblán 2571 érem képével.

A Weszerle-kézirat azonban máig kiadatlan.

Források[szerkesztés]