Vita:Zulfikar Ali Bhutto

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt FoBe 1 évvel ezelőtt a(z) bhutto.org mint forrás témában

bhutto.org mint forrás[szerkesztés]

Nem szeretném egyoldalúan kiszedni, miután sokáig benne volt (pláne nem az egyik első szerkesztésemként), de szerintem a "Site dedicated to Shaheed Zulfikar Ali Bhutto" a bhutto.org-ról nem megfelelő forrás. A neve alapján nem meglepő módon az oldal egyértelmű propaganda, elsősorban download-linkekkel van tele szimpatizáns könyvekhez. (Lehetséges, hogy akár jogsértően, bár ebbe nem néztem bele.) Rendben lenne, hogyha egyes állításokra lennének idézve eredeti forrásként, lehetőleg kellő kontextussal, de ahogy állnak a dolgok, a cikk az olvasót továbbítja egy halom kétes hitelességű, a tárgyat dicsőítő anyaghoz. Ez különösen probléma, mert Bhutto részben felelős egy népirtásért, miniszterelnökként aztán gyakorlatilag diktátor volt, stb. Tehát a cikk mondjuk a Horthyról vagy Salazar-ról szólókhoz hasonlítható, ott gondolom nem hagynánk helyben egy diktatúra-nosztalgikus oldalra mutató linket.

(Egy nem feltétlenül reprezentatív példa az oldal tartalmából: Véletlenül ismerem valamennyire, milyen az egyik felsorolt szerző, en:Salman Taseer a Bhutto által alapított párt hű tagja volt évezeteken át, élete végén Bhutto veje nevezte ki Pandzsáb kormányzójának. Tagadta a Holokausztot (részben, a meggyilkoltak számát tekintve) és az 1971-es Bangladesi népirtást (en), amely alatt Bhutto döntéshozatali pozícióban volt az elkövető kormányzatban. Forrás: [1] - sajnos a Google Books kivágta az idézet egy nagy részét, de látszik, ahogy belelendül, ha van igény rá, bemásolhatom ide a bekezdést. A történelmi hitelesség ilyesfajta megvetése ritkán fordul elő csak egyszer, szerintem ez elég ahhoz, hogy legalábbis Taseer könyve semmiképpen se lehessen hiteles általános forrás.)

Tehát: Törölhető forrásként?

ArenDaru vita 2022. december 23., 04:07 (CET)Válasz

Ha itt esetleg nem érkezne reakció, lehet, hogy érdemes a források kocsmafalán is felvetni, azt többen olvassák. FoBe üzenet 2022. december 28., 10:18 (CET)Válasz