Vita:Torricelli-kisérlet

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 14 évvel ezelőtt a(z) A Tudakozóban kérdezték témában

A Tudakozóban kérdezték[szerkesztés]

Jó lenne beleszőni a cikkbe:

Tisztelt Wikipédia!

Az alábbi témában kérem a segítségüket. Már régen jártam iskolába. A kérdésem az hogy egy 1"-os csövön 1 bar nyomás hány méter vízoszlopot képes megtartani. Segítségüket előre is köszönöm.

--Platona vita 2009. október 16., 14:31 (CEST)

Elvileg mindegy, hogy milyen átmérőjű a cső... (elvileg - ugyanis ilyen gondolatmenet esetén nem vesszük figyelembe, hogy aránylag nagy átmérő esetén a csőfal és folyadék közötti kohézió, valamint a cső alsó végén levő folyadékfelszín felületi feszültsége nem képes megtartani egyben a felette lévő folyadékoszlopot). Kisebb átmérő - talán 2-3-4 mm - esetén ettől nem kell tartanunk...
Amit kérdezel, az valójában a Torricelli-kisérlet vizes változata. A tankönyvek a higanyos változatot szokták ismertetni! Nem baj, hiszen teljesen analóg a két demonstráció!
Mindkét esetben arról van szó, hogy az 1 bar normál nyomású (elvileg végtelen magasságú) légköri légoszloppal (ami végülis véges magasságtól kezdve gyakorlatilag már zéró sűrűségű, tehát nincs további nyomásnövekménye) 760 mm magassságú higanyoszlop, illetve 9,81 m magasságú vízoszlop tart egyensúlyt.
Megfordítva a dolgot, ha ismernénk a légkör sűrűségváltozását a magasság függvényében, akkor légnyomásmérés alapján ki tudnánk számítani a légnyomásmérő felett lévő légkör magasságát. (Mivel 10 km magasságig nem változik lényegesen a légsűrűség, ezt alkalmazzák a légnyomásmérésen alapuló magasságmérőkben.)
vitorlavitalapomra 2009. október 17., 00:07 (CEST)

A Sulinetben két cikk is található erről, Evangelista Torricelli neve mindkét helyen egy „r”-rel szerepel:

Karmelaüzenőlap 2009. október 19., 14:04 (CEST)

Karmelaüzenőlap 2009. október 19., 14:04 (CEST)Válasz