Ugrás a tartalomhoz

Vita:Sándor Erzsi (operaénekes)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt GyS 11 évvel ezelőtt

Az aktuális (ellenőrzött) szócikkben nyilvánvalóan hibás a következő szakasz:

"1929 nyárutóján Viareggióban Nádasdy Kálmán oldalán találkozott Puccinivel, aki felkérte, hogy énekelje majd el Liu szerepét a soronkövetkező operájában, a Turandotban. A maestro utolsó művét nem tudta befejezni, minden ami Liu búcsúáriája után következik, a jóbarát Alfano szerzeménye. Noha Radnai Miklós, az Operaház új igazgatója tudott Puccini utolsó kéréséről, mégis vonakodva egyezett bele, mivel mindvégig ellenszenvvel viseltetett Sándor Erzsi iránt."

A problémák a következők:

  • Puccini 1924. november 29-én meghalt, így 1929-ben nemigen jöhetett létre a találkozás.
  • Tegyük fel, hogy hibás az évszám. Tárgyalhatott-e bármiféle bemutatóról a világhírű zeneszerző (természetesen még életében, azaz legkésőbb 1924-ben) Nádasdy Kálmánnal, aki a szerző halálakor húsz esztendős és négy napos volt és az Operaházban segédrendezőként dolgozott? Időben visszafelé haladva a találkozás (és tárgyalás) nyilván egyre valószínűtlenebb...
  • A Turandot ősbemutatója Milánóban volt 1926 tavaszán, a magyarországi bemutatóra már 1927 őszén sor került. Sándor Erzsi ebben a produkcióban énekelte Liù szerepét (forrás: Lányi Viktor kritikája 1927 novemberében); a rendező egyébként nem Nádasdy Kálmán, hanem az akkori főrendező, Márkus László volt. Puccini "utolsó kérése" – Radnai Miklós ellenszenve ellenére – tehát előbb valósult meg, mint ahogy a szócikk szerint elhangzott.
  • Puccininek a Turandot még megírandó befejezésére vonatkozóan volt "utolsó kérése", de nem az, hogy a "jóbarát Alfano" komponálja meg: Riccardo Zandonaira bízta volna. Az örökös, Tonio Puccini – noha tudott apja óhajáról – Franco Alfanót kérte fel.
  • Természetesen 1929 nyárutóján az akkor már majdnem 25 éves Nádasdy – "oldalán" Sándor Erzsivel – találkozhatott Viareggióban Puccinivel, de ez Tonio Puccini lehetett. A zeneszerző fiával beszélgethettek arról, hogy Sándor Erzsi egy következő Turandot-produkcióban ideális Liù lehetne, de bizonyára ekkor az is szóba került, hogy a művésznő a szerepet már közel két éve énekelte is Budapesten.
  • (A szakasz ortográfiai pongyolaságait – mivel tartalmi okokból is javítandó – nem tartottam szükségesnek listázni.)

Egy muzikológusnak érdemes lenne rendbe tenni a szócikket. GyS vita 2013. január 19., 12:04 (CET)Válasz

megkülönböztető lap[szerkesztés]

Átrakva ide: Vita:Bosnyák Zoltán (tanár)#megkülönböztető lap. Einstein2 ide írj 2012. szeptember 25., 13:30 (CEST)Válasz