Vita:Récefélék

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Attis 17 évvel ezelőtt a(z) változások a récefélék főlapján témában
Ez a szócikk témája miatt az Állatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Attis (vita), értékelés dátuma: 2009. június 8.
Madártani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

szigetek[szerkesztés]

Légy szíves ha tudsz néz utána az mert ezen a honlapon http://eur-lex.europa.eu/hu/treaties/dat/11972B/word/11972B.doc Így írják a szigetek nevét. Igaz a mi Wikink is a Kerguelen-szigeteket használja. Ausztrál és antarktiszi területek (francia tengerentúli területek: Kerguélen-szigetek, Crozet-szigetek, Saint Paul-sziget és Amszterdam-sziget, Adélie-part)VC-s 2007. február 21., 11:34 (CET)Válasz

Sziasztok! Attis változtatása helytelen, mivel az állatoknál a magyar rendszertan szerint nemzetségek (tribus) és nemek (genus) vannak. A nemzetségcsoport és nemzetség magyar nevek a tribus és genus megfelelőjeként a növények rendszerezésénél használatosak. Lásd itt: Nemzetség (rendszertan). Szóval vissza kellene javítani az eredeti jó elnevezésekre. Üdv, --Adapa 2007. február 21., 12:19 (CET)Válasz

A récefélék családjának rendszerezéséhez[szerkesztés]

Oké visszaváltoztattam nemzetségre és nemre.

Azt valóban nem tudtam, hogy nem ugyanúgy van az állatoknál, mint a növényeknél.

A tribus szót nem akartam használni, mert sokak számára nem jelent semmit és azt gondoltam, hogy az állatoknál is nemzetségcsoportnak hívják.

Azt sem tudtam hogy a nem és nemzetség szó nem ugyanazt a rendszretani kategóriát takarja magyarul. Sok helyen teljesen összevissza használják őket.

Amúgy megvan a récefélék rendszerezési rendszere végre.

Azt hogy lehet élérni, hogy alcsaládonként külön is meg leheseen nézni őket?

Mert nagyon jó lenne áttekinthetőség és szerkesztés szempontjából is, hogy ne kelljen folyton egyben látni az egész rendszert.

Mindennen nemhez odaírtam a nem nevét is magyarul. Mivel a nemek többsége egy vagy kevés fajos ez sokszor feleslegesnek tűnik, de a sokfajos nemnél (főleg az úszórécéknél) jó, mert később könnyebb lesz hivatkozni rá.

Akkor még megcsinálom az angol wiki alapján az Anas nem tovább bontását alnemekre, mert ott rengeteg a faj és így talán könyebb lesz átlátni, hogy miért a megadott sorrendben jönnek a fajok. Szóval amjd látszik hogy nem valamilyen személyes okok miatt vannak így a fajok, hanem látszik hogy milyen rokonságban állnak egymással.

Tudom hogy a témához nem értők (nem mintha én szakétő lennék), jobban szeretik ha alfabetikus sorrendben vannak a fajok vagy elöl az ismertebb, hazai fajok, de talán így majd ők is átlátják kicsit jobban a rendszert.


Attisnak: érdemes az alcsaládokról külön szócikkeket írni. A taxonómiai sorrend kérdését VC's-sel már megbeszéltük. Ahol nagyon sok taxon van, ott érdemes a taxobozban az Ábc-szerinti, sőt a latin nevek abc-sezrinti sorrendjében is keresési lehetőséget biztosítani kinyitható sablon segítségével, lásd: Verébalakúak. Ahol nincs ilyen sok taxon, ott elég a taxonómiai sorrend.

VC'snek: az ütközés miatt nyitottam egy külön ideiglenes lapot, ahol megcsináltam a saját rendezési javaslatomat: Récefélék1. Üdv, --Adapa 2007. február 21., 19:32 (CET)Válasz

változások a récefélék főlapján[szerkesztés]

Sziasztok.

Adapa

Átnéztem amit csináltál a récefélékhez és nekem tetszik. Jobban áttekinthető, mint az enyém. Szerintem nyugodtan le lehetne cserélni.

Ha kialakul, hogy milyen legyen a récefélék lapja, utána majd nekiállok és írok szócikkeket az alcsaládokhoz is.

Majd igyekszek összeszedni minden infót hozzájuk, amihez hozzá tudok férni.

Addig meg csinálok minnél több cikket a fajokhoz.


Attis 2007. február 21., 22:21 (CET)Válasz