Vita:P. Szathmáry Károly

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 13 évvel ezelőtt a(z) Bátran töröltem témában
Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Bátran töröltem[szerkesztés]

A cikkből az "értékelése" alcímű, nyilvánvalóan bemásolt szöveget.

"==Értékelése== A Degrénél is elfeledettebb P. Szathmáry Károly (1830–1891) szépen bizonyítja Heine igazságát, hogy a tiszta jellem igazi tehetség nélkül semmit sem ér az irodalomban. P. Szathmáry embernek és polgárnak nagyon is tiszteletre méltó: tizennyolc éves fejjel már hadnagy Bem seregében, a szabadságharc után pedig csaknem két esztendeig kell bujdosnia. Tanulni vágyása és szorgalma szinte emberfeletti: a Bach-korszakban kilenc év alatt ötvennégy novellát és két regényt fejezett be, de közben elvégezte a műszaki főiskolát (polytechnikumot), az akkori tanárképzőt (bölcseleti tanfolyamot), s rendszeresen tanított egy magániskolában is. Tevékenysége nemigen csappant meg a kiegyezés után sem, holott akkor már számos ismeretterjesztő munkán is dolgozott a történetírás köréből, okmánytárt is publikált, szerkesztette a Tisza-párti Hazánk című lapot, s buzgón képviselősködött, elsősorban a kisdedóvói törvény létrejötte érdekében. A jókaias termékenység és sokoldalúság azonban korántsem járt együtt nála Jókait megközelítő tehetséggel."

  1. Ki az a Degré? Az Alajos? És most vetélkedik hősünkkel az elelfedettségben?
  2. P. szathmáry szül- hal dátuma hogy kerül ide ismét? A fejrészben bőven elég.
  3. "Képviselősködött" - nagyon választékos, igazán veretes szó; ha valaki köztársasági elnökösködhet, más miniszterelnökösködhet, ő képviselősködött. Az ember, aki ajtónállóskodott, bizonyára beeresztette az Országházba, ahol a képviselősködők törvényhozóskodtak.
  4. Remek stílus - a kuka számára. A Wikipédia szerintem többet érdemel.--Linkoman vita 2010. augusztus 14., 19:30 (CEST)Válasz