Vita:Nógrádsipek

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 85.66.130.227 16 évvel ezelőtt a(z) A nyitott,demokratikus Wiki hátrányai... témában

Idézet egy új felhasználó (Sibalaskrist) nekem küldött üzenetéből, akinek könyve jelent meg a témában:

Nógrádsipek:Az esztergomi érsek valóban birtokosa volt Sipeknek 1438-tól még 1851-ben is,csak az a pici gond,hogy az a Sipek az egykori Hont vármegyében volt,ma Sipice.

--Dami reci 2006. december 19., 21:19 (CET)Válasz

A nyitott,demokratikus Wiki hátrányai...[szerkesztés]

Kedves Nagy Senki,úgyismint 192.33.238.!Volt szíves és belekotort ebbe a nagyon jó szócikkbe.Rosszul tette!Komoly műemléki munkák a kúriákat mindíg az építtető nevével jelzik!Lássuk a tényeket:1727-től Sipek birtokosai a Forgács és a Balás család.A Forgácsok a Szécsényben lévő kastéllyal foglalkoznak,Sipekkel nem törődnek,csak jövedelemforrás.A Balások építik fel a falu templomát majd iskoláját,és saját lakóházaikat.VALÓJÁBAN 4-et,azaz négyet!!! 1.A mai Polgármesteri Hivatal,egykor Balás Barna(a falu bírája volt)háza.L-alakú,barokk lakóház,nyolcpilléres tornáccal,sajnos a XIX-XX.szd fordulóján emeletet építettek rá,így eredeti formáját elveszítette.2.A templom alatti,ma omladozó Balás kúria,utolsó tulajdonosai B.Károly és Kornél.Barokk,L-alakú,szintén nyolc,de félköríves pillérű tornáccal,7 félkör felett téglalap alakú nyílással.3.Nagy Sándor háza.(Voit Pál és Genthon István szerint Ebeczky kúria)Szinte azonos a Balás kúriával,csak a tornác kilenc íves,nyilások nélkül.Ezt is Balások építtették,a XIX.szd-ban Balás Ignác volt tulajdonosa,kinek felesége Ebeczky Éva volt,talán innen a félreértés.Ignác fia B. Gyula a XIX.szd.végén tönkrement,700 holdas birtoka a Deutsch családé,a kúria pedig a branyicskai Nagy családé lett.Ma a Kemény Huszárhoz címzett kocsma található benne.4.Ez a kúria a XIX.szd. elején épült csak,téglalap alapú,11 sima pilléres tornáccal,bent ívvel kétszakaszra osztott konyhával,ahol 1950 körül még látható volt a szabad tüzelésű tűzhely.Ma egy külföldi házaspár birtokában van.Az építtető az 1800-as évek elején Balás László volt,aki élte utolsó éveit töltötte Sipeken. Barátom!EZEK A TÉNYEK!!!

HI MY OLD FRIEND,CommonsDelinker!!Miután némileg terhelt vagyok bizonyos képzőművészeti hajlamokkal(illusztrációimat keresd az Országos Széchenyi Könyvtárban,Balás Kristófra klattyantva,találsz családtörténetet is!!!!)a sipeki Balás kúriáról készített és szignált rajzomat e-mailon juttattam el a szócikket készítő Alenshahoz.Tehát a rajz nemhogy OK!de egyenesen copy right és bárki rendelkezésére sajnos ÁLLT!! OLD FRIEND TAKE IT BACK!!!--85.66.130.227 2007. szeptember 8., 20:36 (CEST) Hoppá!!!Aki feltette a légifotót nagyot tévedett!!!!Ekkora ház nincs Sipeken,ez valahol másutt készült!A sipeki kúriák zömében földszintesek.....Sibalaskrist..Válasz