Vita:Megye (közigazgatási egység)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 15 évvel ezelőtt a(z) Értelmező Kéziszótár témában

Értelmező Kéziszótár[szerkesztés]

A Magyar Értelmező Kéziszótár a megyét a harmadik évezred elején is úgy határozza meg, hogy járásokból áll. Mivel ez tekintélyes forrással alátámasztott állítás, ezért helye lehet a Wikipédiában, amennyiben nem alakul ki konszenzus az ellenkezője mellett. Természetesen a forrásból pontosan, tartalmának megváltoztatása nélkül kell idézni.

Másfelől viszont egyéb, legalább olyan tekintélyes források: törvények és más hivatalos dokumentumok alapján tarthatatlannak tűnik ez a definíció, s a kiegyensúlyozott feldolgozás megköveteli, hogy ez is szerepeljen a cikkben.

Ennek megfelelő változtatást végeztem. Ha ez valaki szerint helytelen volna, itt megbeszélhető a dolog.

Peyerk vita 2009. január 11., 15:00 (CET)Válasz

Mondom itt megbeszélhető :))) – Peyerk vita 2009. január 12., 12:59 (CET)Válasz

Többország[szerkesztés]

"A megye több országban használatos közigazgatási egység neve."

Egyik lehetőség: olyan sok országban (ott belül benne önmaguk közigazgatási egységére) nemigen használhatják, hogy ne lenne érdemes felsorolni.

Másik lehetőség: a "megye" mégicsak valamiféle "essentia", amit több országban is használnak, csak a nevét nem tudják rendesen.

Szóval nem igazán meggyőző definíció. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. január 11., 15:29 (CET)Válasz

Valóban. Itt az ideje, hogy megírja valaki rendesen. Én is milyen vagyok, hogy csak két napja piszmogok rajta valami csata miatt. – Peyerk vita 2009. január 11., 17:39 (CET)Válasz
Ha ennyire személyes relációkra vezetsz vissza mindent, akkor a kedvedért fogok csinálni egy illedelmes és szerény zoknit, aki csip-csup szerkesztgetésekkel polgárjogot nyerve nem fogja az idejét vitalapi érvelésekre fecsérelni, csak rakosgatja a Formalektorkorrnincsforrás & Co. emblémákat. Aztán ki-ki süsse ki, mi a bánat a bánat. (Azaz: igazodom a főáramhoz ... ) – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. január 11., 18:26 (CET)Válasz
Ne veszístd el a humorodat, nem venném a lelkemre Vigyor
Közben rájöttem, hogy a vármegye cikkben nagyjából megvan minden, igazából azt kellene átnevezni ide, és az egyes történelmi típusokról írni egy kicsit bővebben. De bizonytalan vagyok, mert az a (szakirodalomban triviális) állítás, hogy a vármegye és a megye ugyanaz (pontosabban hogy nem különbözik jobban a mai a száz év előttitől, mint az az istvánitól) a WP szerksztői közönségében esetleg vitát váltana ki.
Mit gondolsz?
Peyerk vita 2009. január 11., 18:38 (CET)Válasz
Azt gondolom: kiváltana. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. január 11., 18:46 (CET)Válasz
És ennél többet! :) – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. január 11., 18:47 (CET)Válasz

Mingyá ott kezdődik, hogy nem triviális kihámozni azt a mondandódat, hogy nemcsak a mai megyét vetette messze a történelem vihara a tiszaistváni vármegyétől, de a tiszaistvánit is az elsőszentistvánitól.

Sőt. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. január 11., 18:57 (CET)Válasz